Sâmbătă,
27.04.2024
Partial Noros
Acum
18°C

AFP: Romania si Bulgaria, criticate dur in raportul Comisiei Europene

Cele două rapoarte publicate miercuri de Comisia Europeană critică sever România, care trebuie să restabilească de urgenţă controalele democratice, dar şi Bulgaria, chemată să respecte mai bine independenţa judecătorilor şi să lupte mai serios împotriva corupţiei la nivel înalt. Raportul "recunoaşte progresul de ansamblu" realizat de la aderarea în 2007 dar relevă "perioade de progres şi recul" în ultimii cinci ani, informează Mediafax. "Contextul politic nu poate să explice natura sistematică a mai multor acţiuni" recente, care "generează îndoieli serioase cu privire la angajamentul de a respecta statul de drept sau la înţelegerea a ceea ce înseamnă statul de drept într-un sistem democratic pluralist". Comisia se arată îngrijorată de "manipulările şi presiunile" exercitate asupra instituţiilor sau judecătorilor, de atingerile aduse Curţii Constituţionale, de "evitarea procedurilor stabilite şi suprimarea controalelor democratice cheie". Comisia intenţionează să publice un nou raport "până la sfârşitul anului" pentru a vedea "dacă îngrijorările privind statul de drept şi independenţa judiciară au fost luate în considerare şi dacă vor fi restabilite controalele democratice". România a fost invitată să ia "măsuri imediate" pentru a remedia situaţia aplicând în special deciziile Curţii Constituţionale, numind un Avocat al Poporului care să beneficieze de o susţinere largă. Ea trebuie, de asemenea, să continue reforma sistemului judiciar, să amelioreze transparenţa şi să lupte împotriva corupţiei. Foto: Mediafax

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Dacian

Acum 11 ani

Citeste pe internet Süddeutschezeitung de astazi 18.07.2012. Bulgaria, tara vecina si aprox. cu aceleasi sanse ca si Romania a dat dovada ca s-a combatut coruptia, fondurile europene se folosesc in mod cumpatat si cu eficienta,in mai putine cuvinte Bulgaria ne-a depasit cu mult, e mult mai bine organizata, orientata cu succes spre vest si noi regresam spre Arhipelagul Gulag. Romania a folosit doar 10 % din 19 Miliarde € fonduri europene. In Romania au supravietuit foarte multi vechi comunisti, care ne frineaza progresul. Sa invatam de la vecinii nostrii bulgari! De acord, Iliuta ?
Raspunde

ben

Acum 11 ani

mie cel mai mult mi-a placut cum au fost numiti judecatorii de la Curtea Constitutionala,seamana cu CC al PCR si-am inteles ca din jurist-consult a ajuns direct presedinte,desi inteprinderea in care a lucrat angaja avocat pentru procese.Nu m-ar mira ca si astia sa conduca retele de prostitutie,asa cum seful ANAF conducea retele de contrabanda,iar consilieri retele de prostitutue.La ce platim atate servicii secrete sa ne spuna sau sa ne ascunda realitatea?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus