Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Cum se circula in giratoriu?

Politica administrației locale este de a amenaja cât mai multe sensuri giratorii în intersecțiile din Sibiu. Idee lăudată de toți, dar care, în practică, se dovedește a fi uneori dificil de abordat. Pentru cei care opresc câteva minute în apropierea noului sens giratoriu din Piața Unirii acest lucru poate fi ușor observat: mulți șoferi sibieni nu știu când să semnalizeze și cum să se încadreze la intrarea într-un giratoriu.

Una din cele mai mari dispute este cea referitoare la ”semnalizare”: trebuie semnalizat și la intrare și la ieșirea din sens? Dacă ”mergi înainte mai trebuie să semnalizezi”?

Regula relativ simplă devine complicată, însă, pentru șoferii care intră într-un sens giratoriu cu mai multe benzi. Și, prin urmare, fiecare are o părere personală. ”Dacă virăm imediat la dreapta, semnalizăm numai dreapta. Dacă ieșim la a doua sau a treia sau câte ieșiri va mai fi având giratoriul, atunci semnalizez mai întâi stânga și, înainte să ies din giratoriu dau semnal de dreapta”, povestește Sorin, șofer de taxi, despre ”teoria giratoriilor”. Mihai, șofer oprit în parcarea de pe Cazarma 90 e mai sincer, când vine vorba de schimbarea benzilor în interiorul unui sens giratoriu. ”Cam complicat cu giratoriile astea”.

Iar un șofer nervos că încă se lucrează la sensul giratoriu de la intersecția Alba Iulia cu Morilor strânge din dinți. ”Eu nu semnalizez nimic. Să se ferească.”

Șeful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, comisarul șef Alin Pahonțu, explică simplu: ”Se semnalizează ieșirile din girații”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

nu conteaza

Acum 11 ani

in primul rand am si eu o curiozitate...ce intersectie a viitorului este asta? multumiri photoshop\'ului si in al 2-lea rand...pana la urma cum se face cu semnalizatu? ca domnu\' Alin Pahontu nu cred ca ar trece examenu pentru obtinerea carnetului de conducere...
Raspunde

Blue

Acum 11 ani

Ce raspuns tampit a dat si dom\' politist.. Putea sa dea unul documnetat si sa spuna ca legislatia in vigoare are la baza reglemetari din 1900-toamna, cand in toata tara erau doar 2-3 sensuri giratorii. De aceea toata lumea face cum vrea..
Raspunde

CAdi

Acum 11 ani

@1, este reflexia din Ramada, nu este niciun Photoshop
Raspunde

nu conteaza

Acum 11 ani

@ CAdi, asa este i-mi cer scuze :P dar domnu sef tot nu ar trece examenu cu asa un raspuns :)
Raspunde

JOS BASESCU

Acum 11 ani

N-are nici o legatura cu subiectul dar e important: JOS BASESCU!!!!! in rest, sensurile giratorii sunt ok. De ar termina si Dealului..... Sa se faca odata sensul unic acolo. Si daca ar desfiinta ultimul semafor montat pe Alba Iulia la benzinaria Mol. Si daca ar mai face inca 2 sensuri de o parte si de alta a podului peste Cibin, tot de.pe A.I.... Ar fi si mai bine. JOS BASESCU!!!!!
Raspunde

eugen

Acum 11 ani

Interesanta poza! Comisarul șef Alin Pahonțu are dreptate: se semnalizeaza numai iesirea din giratoriu!!! Explicatia e simpla: semnalizezi inainte sa schimbi banda. Pentru cine nu stie: intr-un sens giratoriu benzile sint circulare, deci poti sa mergi \"inainte\" cit vrei fara sa semnalizezi si fara sa parasesti giratoriul. E o aberatie sa semnalizezi (o viitoare) stinga la intrarea intr-un giratoriu. O alta problema (pentru multi soferi) la giratoriile cu mai multe benzi: 1. Daca vrei sa virezi pe prima strada (la dreata desigur) te incadrezi pe banda din dreapta, cedezi trecerea, intrii in giratoriu, semnalizezi dreapta, treci peste marcajul de separare a benzilor, parasesti giratoriul. 2. Daca vrei sa mergi pe a doua strada (in general continuarea strazii pe care vii) te incadrezi la mijloc, cedezi trecerea, intrii in giratoriu, treci de prima strada, apoi semnalizezi dreapta si treci peste marcajul de separare a benzilor, parasesti giratoriul. 3. Daca vrei sa mergi pe a 3-a, 4-a iesire te incadrezi la stinga, cedezi trecerea, intrii in giratoriu, apoi semnalizezi dreapta, treci peste marcajul de separare a benzilor, parasesti giratoriul. Sper ca e clar pentru toata lumea.
Raspunde

sibian

Acum 11 ani

E si normal ca romanu nu este obisnuit cu sensuri geratoriu si cu autostrazi. Romanu sa dat jos din caruta si a urcat direct in mercedes si BMW. Ce asteptati de la el.
Raspunde

@1

Acum 11 ani

asa e corect, semnalizezi doar iesirea. E prea complicat pentru voi?
Raspunde

Jean

Acum 11 ani

eu propun sa facem o adresa catre politie si primarie sa amplaseze in centrul sensurilor giratorii tablite iluminate cat mai tare roz, verde fosforescent sau orice culoare numai sa sara in ochi, pe care sa se scrie regulile de semnalizare macar. Azi-dimineata am dat peste un exemplar de sofer la intrarea in giratoriul de la P-ta Unirii care nu avea nici cea mai mica idee ce trebuie sa faca. Eu eram pe banda din mijloc pentru ca urma sa merg catre Inginerie iar \"exemplarul era in stanga mea cu semnalizarea dreapta pornita. Prima data am zis ca a uitat-o pornita dar cand am intrat amandoi in sens m-am lamurit: respectivul dorea cu ardoare sa merga in aceeasi directie cu mine si ne-am intalnit, fara sa ne atingem din fericire, la intrarea pe strada cu Ramada. Bineinteles ca replica lui a fost: \"tu nu vezi ca semnalizez dreapta\"! Deci........
Raspunde

Jean

Acum 11 ani

Am omis sa zic ca veneam de pe Coposu\'
Raspunde

Odin

Acum 11 ani

Toate bune cu super giratoriul vietii, problema lui este ca este prea mic in diametru astfel incat se aglomereaza mult prea repede. Dupa ce ca e mic se poate intra si cu viteza relativ mare in el de aceea devine o capcana in orele de varf.
Raspunde

Mihai

Acum 11 ani

Inca astept pe cineva care sa vina cu un raspuns argumentat.. Pana atunci uitati aici ce am scris pe blog acum un an: ***lasibiu.blog.com/2011/07/01/semnalizarea-in-sensul-giratoriu/ Mai interesant ar fi sa deschideti si linkul cu simularea de circulatie intr-un sens giratoriu corect construit. Il gasiti tot acolo. Succes!
Raspunde

bogdan

Acum 11 ani

Daca giratoriile contruite ar fi giratorii ar merge semnalizarea si la intrare si la iesire. Dar cum in cele existente in Sibiu, distanta parcursa in giratoriu si timpul petrecut in giratoriu e foarte mic, nu prea ai timp de dubla semnalizare. Cel mai bine e sa te incadrezi corect si sa semnalizazi PARASIREA sensului giratoriu.
Raspunde

RIyskADHhxpjDyTBc

Acum 11 ani

Problema este că una spune Codul Rutier, alta spune marcajul cu vospea de pe asfalt şi alta spune bunul simţ preventiv.Cum răme2ne şi cu principiul că, atunci ce2nd nu-ţi schimbi banda sau nu ai altă posibiltate (direcţie) de ales, nu trebuie să semnalizezi?Preselecţia pe benzi (cu marcajele de rigoare) este de dorit a se realiza eenaintea giratoriului şi nu een acesta, unde nu mai există răgazul semnalizării din timp şi nici vizibilitate bună spre spate. La intrare, benzile trebuie să aibă continuitate geometrică firească cu cele ale giratoriului, altfel nu se poate circula fluent een paralel pe mai multe benzi. La fiecare ieşire, benzile din giratoriu (cu excepţia celor interioare, de continuare a giraţiei) trebuiesc marcate een direcţia spre ieşire, een turbină divergentă, şi nu ca şi cercuri concentrice een jurul pastilei.Semnalizarea trebuie făcută een acord cu marcajul benzilor. Dacă marcajul este greşit, nu ai cum să faci o semnalizare corectă, pentru că păstrarea sau schimbarea benzii impune o anumită conduită de semnalizare. Deci benzile trebuiesc evidenţiate corect şi fără echivoc.
Raspunde

a

Acum 11 ani

rt. 107. – (1) La intersecţiile prevăzute cu indicatoare şi/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcţiei de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se încadreze pe benzile corespunzătoare direcţiei de mers voite, cu cel puţin 50 m înainte de intersecţie şi sunt obligaţi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor. Art. 142. – Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor: f) în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei; in concluzie, incadrezi din timp.in cazul sensurilor giratorii cu 2 benzi, cel de pe banda din exterior trebuie sa paparaseasca intersectia la prima iesire in dreapta, maxim la a 2a. cel din interior are posibilitatea sa faca stanga, implicit manevra de intoarcere, tot el are posibilitatea sa mearga inainte (a 2 a iesire, ceea ce inseama ca nu se va inalni niciodata cu cel din dreapta lui) sau la stanga. accident in sensul giratoriu, masina lovita in usa din dreapta, de un dobitoc incadrat pe banda din dreapa, culmea el vroia sa faca la stanga, ca asa vrea el sa mearga.. \"ca asa face si autobuzul\" , al vand tico. conform marcajelor de pe a saguna, banda din dreapta este pentru prima iesire din dreapta, maxim a 2a (INAINTE) Banda de langa axul drumului, cea din stanga, este marcata ca inainte sau la stanga. TICO de pe dreapta ce cauta sa faca la stanga?
Raspunde

Alex

Acum 8 ani

Eu sunt de parere ca ar mai trebui citit ,cursul d-lui Dan Teodorescu. La noi sensurile giratorii au raza prea , asa ca este mai corect sa intram si in sens cu semnalizare, la dreapta cand iesim pe prima bretea (iesire) si stg. pe 2. 3...n.
Raspunde

007,5

Acum 8 ani

O completare la raspunsul corect al dl. Pahontu:se semnalizeaza corespunzator(stinga sau dreapta) si trecerea de pe o banda pe alta in timpul parcurgerii(nu giratiei,ca aia-i altceva!) a sensului giratoriu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus