Duminică,
15.06.2025
Cer Senin
Acum
22°C

PSD minus PNL egal USL

 

Blocajul politic cauzat de suspendarea președintelui Traian Băsescu a blocat și operațiunea de schimbare a directorilor din cadrul serviciilor deconcentrate. În parte, suspendarea a făcut bine liderilor USL Sibiu, care aveau de negociat posturile direcorilor de servicii deconcentrate, iar situația nu se anunța foarte grozavă pentru liberali. Sau cel puțin așa au arătat primele modificări făcute în conducerea județului: PSD a luat aproape tot.
O parte din directorii numiți în funcție de democrat-liberali au primit, deja, mesaje  prin care li se aminteşte că urmează să fie schimbați din funcție, însă nu s-a putut produce o modificare, pentru că de la centru s-a impus o perioadă de liniște. ”Ne-au cerut să nu facem valuri în presă cu schimbarea directorilor, pentru a nu le da PDL-iștilor apă la moară, să ne reclame că atacăm democrația”, spun voci din cadrul USL Sibiu. 
Oficial, lucrurile sunt liniştite. Neoficial însă, pe posturile ocupate acum de democrat-liberali se fac tot felul de propuneri de nume, poziții, funcții, iar liberalii se tem să nu piardă din nou în fața social-democraților. În judeţul Sibiu există aproape 50 de instituţii deconcentrate, care, odată cu schimbarea puterii politice, "primesc" şi un nou director. Dacă social-democrații spun că nu există niciun protocol de împărțire a posturilor la nivel local, liberalii susțin că au ”cotă egală” din funcții, mai ales după ce au cedat candidatura la șefia Consiliului Județean pentru liderul PSD Sibiu, Ioan Cindrea.
Până acum, s-au realizat schimbări numai în favoarea social-democraților. Președinte al Consiliului Județean este Ioan Cindrea, președintele PSD Sibiu, iar vicepreședinți sunt Ioan Banciu (PSD) și Nicolae Neagu (PNL). Poziția lui Neagu este însă dată ca de scurtă durată, pentru că de la el se așteaptă să candideze la alegerile parlamentare.
Liberalii au pierdut poziția de prefect în detrimentul liberalilor, cei care în urma negocierilor erau îndreptățiți să primească acest post, însă social-democrații s-au mișcat mai repede. Liberalii au primit funcția de subprefect, l-au și numit acolo pe Mircea Crețu, însă lucrurile nu sunt nici pe departe lămurite. ”Crețu are rol decorativ. Nu a primit atribuții din partea prefectului în care să și facă ceva efectiv. Județul poate la fel de bine că nu aibă pe nimeni în această poziție, pentru că nu ar fi nicio schimbare. Atunci când se va încheia perioada concediilor este așteptată o discuție pe această temă”, susțin voci din cadrul PNL Sibiu.
Singurele modificări în rândul directorilor de deconcentrate s-au făcut tot în favoarea social-democraților. Fostul deputat PSD, Gheorghe Suditu este primul director cu provenienţă politică din noua alianţă aflată acum la Guvernare. Suditu a înlocuit-o pe cea numită temporar pe această funcţie, în urma desemnării lui Mircea Creţu pe poziţia de subprefect al judeţului Sibiu. ”Am fost delegat pe acest post de vineri (15 iunie – n.r.).  Postul nu va fi scos la concurs”, a declarat Suditu, care spune că îl înlocuiește, temporar, pe Mircea Crețu, recent numit în funcția de subprefect. Președinte al organizației municipale a PSD Sibiu, Suditu susține că nu vor începe ”epurări politice”. ”Așa cum a declarat premierul, noi nu vrem să înlocuim directorii de deconcentrate”. 
Șeful Inspectoratului Școlar, Constantin Gorun, a fost schimbat la rîndul său cu un social-democrat,  Ștefan Firu. ”Deocamdată ocup această funcție temporar, până la organizarea concursului pentru funcția de inspector școlar general. Eu personal încă n-am luat o decizie dacă voi participa sau nu la acest concurs”, a declarat Firu atunci când a ocupat funcția. 
Referitor la discuțiile apărute în legătură cu schimbările care pot apărea la conducerea unor instituții deconcentrate, Cindrea a respins scenariul oricăror discuţii în interiorul USL pe tema "împărţirii posturilor" din administraţie. "Cine se simte un bun profesionist să se înscrie pe posturile care devin vacante prin plecarea directorilor portocalii. Ne dorim o deschidere totală faţă de profesionişti, pentru ocuparea funcţiilor de conducere. Profesioniști în special din interiorul instituţiilor", a declarat Cindrea în urmă cu trei. El nu a pronunțat însă nume de instituții sau de persoane. ”Eu cred că cei care au fost puşi politic pleacă. Cei care se simt slabi profesional, pe evaluările ce se pot face la instituţiile respective, pleacă. Şi numirile sau instalările la conducere se vor face respectând legea. Pe criterii profesionale pe bază de examen şi concurs”, a mai adăugat Cindrea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Marian

Acum 12 ani

la mediu ?
Raspunde

pensionar

Acum 12 ani

Vedeti de legea ticaloasa a PENSILOR vati tot vaicarit de mila PENSIONARILOR si urlati in gura mare ca a fraudat ROBERTA huschita din parlament dar nu se vede nici o schimbare in viata PENSIONARILOR apucativa de lucru
Raspunde

Nicolae

Acum 12 ani

Un exemplu care merita urmat! Consiliul Judeţean Cluj va acorda ajutor financiar companiilor aeriene pentru deschiderea de rute noi de pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca, spre destinaţii precum Bruxelles, Berlin sau Dublin, suma totală depăşind 5 milioane de euro în următorii cinci ani, transmite Mediafax. Directorul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, David Ciceo, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că ajutorul financiar va fi acordat de Consiliul Judeţean Cluj, din bugetul judeţului, şi a fost aprobat de Comisia Europeană. \"Comisia Europeană a aprobat acordarea unui ajutor financiar din partea Consiliului Judeţean Cluj pentru companiile aeriene care deschid noi rute de plecare de pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, suma totală depăşind cinci milioane de euro în următorii cinci ani. Vom lansa, în 20 august, procedura de selecţie a ofertelor pentru primele rute - Bruxelles Sud Charleroi şi Dusseldorf, urmând să continuăm apoi cu Alicante, Torino, Dublin, Berlin, Budapesta şi Amsterdam. Estimăm că primele curse vor deveni operaţionale în ianuarie 2013\", a spus Ciceo. Potrivit acestuia, ajutorul financiar va fi acordat ca o subvenţie directă operatorilor aerieni şi nu va depăşi 14 euro pe pasager îmbarcat în primul an de activitate pe rutele respective, urmând să scadă ulterior în fiecare an. \"Compania aeriană care va opera o rută finanţată prin schema de ajutor va trebui să facă acest lucru încă 2,5 ani fără ajutor financiar după expirarea perioadei de cinci ani. Aceste noi rute vor duce la creşterea numărului de pasageri de pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca\", a afirmat Ciceo. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că rutele au fost selectate în urma solicitărilor venite din partea mediului de afaceri, a companiilor aeriene, a aeroporturilor partenere şi a pasagerilor interesaţi. \"Există un mare interes pentru astfel de rute, în special pentru o legătură directă Cluj-Napoca - Bruxelles\", a spus Uioreanu.
Raspunde

rxyAuQZgGoaAyeiAoZ

Acum 12 ani

Aveai un link tot catre o conferinta TED. Tot ce mai stiu era, cred, tiultl: The better man . Te rog mult, posteaza linkul catre ea, ca de trei zile o caut .
Raspunde

CzUkIzYLMWkU

Acum 12 ani

I will not debate with your chcoies simply because I believe you are proper on the bucks! You have put together a coherent case for your sentiments and now I know more this special subject. Provides Thank you for this astonishing post and i will be for much more.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus