Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Absolventii de Litere prefera sa vanda inghetata, in loc sa predea

Cele două etape de repartizare a catedrelor didactice din judeţul Sibiu s-au încheiat, iar aproape 150 posturi au rămas neocupate. În județ, la începutul perioadei de titularizare, existau 514 posturi vacante, titularizabile şi netitularizabile, dintre care 365 s-au ocupat. „Am avut rezulate destul de bune la titularizare, dar totuşi au mai rămas destule posturi neocupate. Acum aşteptăm să vedem ce se mai hotărăşte de la minister, dar clar e o prioritatea ocuparea acelor posturi, pentru că elevii pentru a învăţa au nevoie de dascăli”, a spus Ioana Dăneţiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean Şcolar Sibiu.

149 de posturi au rămas neocupate în învăţământul sibian
În Sibiu, nu au fost ocupate 54 de posturi, în Mediaş 18, iar restul de 77 au rămas vacante în mediu rural. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât facultăţile scot absolvenţi pe bandă, iar majoritatea refuză să lucreze în învăţământ, după ce petrec trei ani în şcoală, pregătindu-se pentru un astfel de post. „Am fost la Litere, română-engleză, promoţia 2010 şi mi-am luat licenţa cu nota nouă. Dar nu am lucrat niciodată ca profesoară. După ce am terminat facultatea, îmi doream şi am încercat, dar după o luptă cu cei „piloşi” şi o luptă şi mai aprigă cu răspunsul la întrebarea: cum o să mă întreţin eu cu 700 lei, am renunţat. Plătesc chirie 350 pe lună, cheltuieli de bloc, gaz, curent, mâncare, câte o haină şi de abia mă descurc cu 1.400 lei pe lună. La ai mei nu pot să le mai cer, că s-au chinuit să mă ţină în şcoală, ba dimpotrivă, când mai ajung pe acasă, parcă mi-e ruşine să merg cu mâna goală, mai iau şi eu fructe, legume, câte un buchet de flori mamei... Nu aş avea cum să mă descurc lucrând în învăţământ cu 700 de lei. Aşa că vând îngheţată şi aştept o şansă”, povesteşte Elena S.
Şi nemulţumirile conutinuă la nivelul Inspectoratelor Şcolare
Cei care sunt în învâţământ de mai mulţi ani spun că „s-au obişnuit cu greutăţile, că ştiau de când au ales să devină proofesori că nu vor fi niciodată bogaţi”, dar ce îi deranjează mai mult este faptul că nu mai pot convinge copii să înveţe, iar acest lucru le face „în fiecare zi munca un pic mai nesatisfăcătoare”. „Predau deja de trei ani, dar lipsa de interes a copiilor şi comportamentul inadecvat în mediul şcolar, sporesc de la un semestru la altul. În săptămânile care preced Bacalaureatul, în loc să înveţe, caută metode inedite de copiat sau pun acatiste la biserici, sperând că aşa vor putea promova. Şi atunci se duc şi pică aproape toţi dintr-o clasă, iar a doua zi înjură sitemul pe Facebook. Eu nu am nici o staisfacţie că îmi dau seama cam muncit degeaba cu ei, ei n-au nici o ambiţie şi determinare să dea examenul până reuşesc să îl promoveze, şi uite aşa mergem înainte..”, povesteşte profesoara de limba română, Andreea M.
Ca o metodă de stimulare a absolenţilor de liceu, Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a introdus o taxă care „sancţionează lenea şi prostia”, după cum spun dascălii şi părinţii. Astfel, dacă nu îți place şcoala sau nu prea ai chef să înveţi, dar te prezinţi la probele de examen, consumi hârtia şi resursele ministerului, acesta te pune să plăteşti. Deci, elevii au voie să pice Bac-ul de două ori gratis, apoi pentru a da examenul a treia oară, trebuie să achite o taxă de 39 de lei, pentru fiecare probă la care au picat. Profesorii spun că „măsura este foarte bună, pentru că îi motivează să înveţe mai mult. 
„La sesiunea a doua de bacalaureat, în Sibiu s-au înscris 1.628 de absolvenţi dintre care 492 au mai încercat să ia examenul şi nu au reuşit. Oricum, partea bună este că sunt mai puţini decât în vară, când s-au prezentat la exament 707 candidaţi şi au promovat în jur de 30%”, spun reprezentanţii IPJ Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

Veta

Acum 11 ani

1.400 de ron e salariul unei vanzatoare de inghetata?
Raspunde

qXbdjBBosMXSJ

Acum 11 ani

I have discovered some etienssal things through your blog post post. One other stuff I would like to mention is that there are various games available on the market designed particularly for toddler age children. They include things like pattern identification, colors, wildlife, and styles. These typically focus on familiarization in lieu of memorization. This will keep children and kids engaged without sensing like they are learning. Thanks for posting Machiajul | beauty-reviews.info.
Raspunde

pyxUVKuJnPYA

Acum 11 ani

The following time I learn a blog, I hope that it donest disappoint me as much as this one. I imply, I do know it was my choice to learn, but I really thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could repair should you werent too busy searching for attention.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus