Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Violenta domestica

“Mi-a dat numai o palmă!”, “Era nervos și nu și-a dat seamă ce face!”, “Mi-am căutat-o cu lumânarea!” sunt doar câteva dintre scuzele pe care le auzim din gura celor care au fost măcar o dată vicimele agresiunilor.

Însă de cele mai multe ori, din nefericire, persoana abuzată nu recunoaște că a fost lovită, de cele mai multe ori aceste agresiuni au loc “cu ușile închise” și apoi se încearcă în față lumii, din rușine sau alte motive, să se păstreze aparențele unei familii perfecte unde totul decurge perfect.

Ce este de fapt violenţa domestică? Ar putea fi descrisă ca fiind “nevoia” unei persoane de a arăta partenerului cine deține puterea în cadrul familiei. Cel ce lovește nu dorește decât să demonstreze că el este cel ce deține puterea și controlul asupra victimei și totul trebuie să funcționeze după cum dorește el.

O falsă impresie este aceea că acest tip de agresiune se petrece mai mult în cadrul famililor ce fac parte din clasele sociale joase, însă realitatea este alta, iar cei abuzați astfel sunt deopotrivă săraci sau bogați.

Victimele cele mai des întâlnite în cadrul violențelor domestice sunt femeile, însă din păcate și copiii, iar aceștia nu vor mai putea crește într-un mediu securizant cu o viață ordonată și plină de afecțiune (nevoi elementare pentru o dezvoltare armonioasă pe toate planurile). În asemenea familii, funcțiile parentale nu vor mai putea fi îndeplinite, iar copilul va fi, cel mai probabil, neglijat, va dezvolta frică de abandon și probleme comportamentale, va fi expus mâniei, fricii și mereu își va compara viață lui cu cea a celorlalți copii de seama lui.

Fiecare îmbrâncitură, palmă sau lovitură lasă urme adânci asupra victimei, urme atât fizice cât și psihice, iar acestea din urmă sunt cele mai grave. Depresia, anxietatea, nivelul scăzut al respectului de sine, sentimente de neputință, tulburări de stres post-traumatic, probleme de somn sau alimentație, sentimente de neputință, sentimente de vinovăție sau chiar suicidul sunt doar câteva din consecințele asupra stării psihice a persoanei vătămate.

În momentul în care victima nu își mai poate ascunde suferința și conștientizează că nu se mai poate merge mai departe în acest fel alături de acela ce din partener de viață a devenit persoaa care îi controlează viața în cel mai urât mod posibil, trebuie să părăsească mediul conflictual și să se îndepărteze de omul ce îi provoacă suferință.

a putea apela la diferite centre ce oferă ajutor și recuperare victimelor abuzurilor domestice. Aici va găsi pentru o perioadă de timp adăpost, hrană și mai ales persoane care le pot oferi ajutor specializat pentru a putea merge mai departe și chiar consiliere juridică.

De asemenea, se poate depune plângere la Poliție și se merge la Institutul Medicină Legală pentru a obține un certificat medico-legal. Violenţa în familie nu este un lucru firesc sau normal! Nimeni nu trebuie să suporte așa ceva pentru nimic și nimeni în lume. Fiecare dintre noi avem dreptul la o viață liniștită și nu este nimic rușinos în a cere ajutorul dacă avem nevoie de el!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1392

Comentarii

1 comentarii

Claudia

Acum 11 ani

Bun articolul,afiseaza niste realitati pe care cu totii le cunoastem.Eu mai cred ca in sanul familiei mai apar si violentele verbale care declanseaza probabil violenta fizica.E un subiect amplu cel tratat azi .Bravo!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus