Marţi,
08.10.2024
Ceata
Acum
6°C

47.000 de hectare calamitate in judetul Sibiu

Specialiștii sibieni în agricultură au evaluat pagubele secetei din acest an la cel puțin 47 000 de hectare calamitate. Fără a lua în calcul micii fermieri, care nu raportează toate pierderile autorităților. În plus, de la 25 iulie fermierii puteau cere bani de la Guvern pentru înființarea noilor culturi. Din peste 15 000 de potențiali beneficiari, până astăzi doar 37 apelaseră la sprijin.

”Există în acest moment mai multe variante prin care fermierii pot fi despăgubiți, dar niciuna aplicabilă. Sunt doar propuneri. Cea mai viabilă propunere este creșterea subvenției la hectar de la 101 euro la 180 de euro, măsură ce ar afecta în mod pozitiv pe toată lumea. În principiu, toată lumea a avut de suferit, seceta i-a afectat pe toți. Noi nu avem nicio cultură care să nu fie afectată, de la livezi la vița de vie, la grâu, orz, triticale, cartofi. Cartoful a avut foarte mult de suferit, estimăm că vom avea o producție cu aproximativ 60 la sută mai mică anul acesta”, a declarat Gheorghe Budrala, directorul Direcției Agricole și pentru Dezvoltare Rurală Sibiu.

Conform evaluărilor speciliștilor DADR, în jur de 15.000 de hectare de porumb sunt calamitate, plus alte 4.000 de hectare de cartof. În ceea ce privește pășunile, se estimează că aproximatiov 60.000 de hecatre sunt grav afectate de secetă, iar ca urmare animalele dau cu până la 80 la sută mai puțin lapte. La stânile din județul nostru brânza telemea se vinde deja cu 22 de lei kilogramul, în piețe ea ajungând și la 35 de lei.

La finalul săptămânii trecute s-a întâlnit cu fermierii sibieni și ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a anunțat că s-au luat deja măsuri împotriva secetei, dar ele nu au fost comunicate în țară. "Am avut neplăcuta surpriză în foarte multe judeţe să merg şi să constat că foarte multe măsuri nu sunt cunoscute din cauză că foarte mulţi directori nu au diseminat aceste informaţii pentru fermieri aşa cum ar fi trebuit. Mă refer în primul rând la acele măsuri pe care le-am luat în lunile iulie şi august pentru a stimula şi mări suprafeţele care se irigă la nivel naţional. Aici nu aveţi o situaţie atât de răspândită, dar în celelalte judeţe foarte puţini fermieri ştiau că au acces azi la un preţ al apei mult mai mic datorită faptului că avem o înţelegere cu Ministerul Economiei şi se plăteşte un alt tarif pentru energie care reduce costurile cu 20 la sută. Foarte mulţi nu ştiau că din luna august cei care irigă nu mai plătesc pierderile care se înregistrau datorită canalelor magistrale", a declarat Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, deşi majoritatea fermierilor se plâng de lipsa banilor pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, foarte puţini ştiu că există posibilitatea ca, pe baza unei adeverinţe eliberate de APIA, care constituie o garanţie pentru bancă, fermierii să primească un sprijin de 95 de euro pe hectar. În Sibiu, din 15.000 de fermieri doar 37 au solicitat ajutoare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Georg

Acum 12 ani

Am tot publicat la comentarii Copy-Paste dupa articole CLARE in HotNews conditiile concrete in care se acorda asa-zisul ajutor IN BANI (cca 100 Lei HA)... dar pana la 10 HA..si ce este SUB 1 HA NU SE ACORDA DESPAGUBIRI & AJUTOARE... Or, tocmai aici e problema..Si de fapt ce sa faca oamenii cu MAXIM 1000 Lei despagubire? APA NU VINE CU BANI...Au fost deviate si oprite sau poluate imens de multe rausoare si parauri in JUDET.. Acestea, mici dar dese si dispersate in teritoriu asi gurau apa..Unde sa mai adapi oile, in ce vale sau lunca seaca? Vedti in Cisnadioara de exemplu Silberbach/Paraul de Argint ..cat face pipi un cal sanatos..si POLUAT, plin de murdarii..Inainte beam apa din el, si din Sevis.. CIBINUL aproape nu mai exista..inainte te inecai in el..Izvoarele au fost deviate.. S-a defrisat in nebumie... de aceea nu mai vin ploi... PLANTATI URGENT COPACI si opriti taierile.. fie in oras (prea mult asfalt si beton) si in JUDET.. Insa NU POMU-TÂGANULUI, acatan/salcam, ci speciile traditionale, si conifere amestecate cu foioase, asa cum erau, se sustin reciproc..Niu va plangeti, VOI ATI TAIAT COPACII, si Dumnezeu nu bate cu parul...Vine foamete mare..cultivati pamantul lasat nelucrat..
Raspunde

Georg

Acum 12 ani

Irigatii in deal si in munte? Irigatii DACA AI APA..dar apa dispare...Reglarea naturala de ploi prin paduri exusta..daca au dsparut padurile si in tot judetul si orasul si pe Paltinis se taie intr-o veselie..SECETA, DESERT...NISIP...ce despagubire iti poate inlocui paharul de apa?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus