Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

O ancheta pentru asasinat privind decesul lui Yasser Arafat a fost deschisa in Franta

 

O anchetă judiciară pentru asasinat cu privire la decesul lui Yasser Arafat în 2004 a fost deschisă marţi în Franţa de către Parchetul din Nanterre, la vest de Paris, a anunţat o sursă apropiată de dosar. Deschiderea acestei proceduri are loc în urma depunerii unei plângeri pentru asasinat cu autor necunoscut, cu constituirea ca parte civilă, la 31 iulie, de către Suha Arafat, văduva fostului lider al Autorităţii Palestiniene (AP), care a murit pe 11 noiembrie 2004 la Spitalul Militar francez Percy din Clamart, lângă Paris, informeaza Mediafax.
Depunerea plângerii a avut loc în urma descoperirii de poloniu, o substanţă radioactivă extrem de toxică, pe bunurile personale ale fostului lider palestinian, lucru care a relansat ipoteza unei otrăviri. Unul sau mai mulţi judecători de instrucţie urmează să fie nominalizaţi curând pentru a conduce ancheta deschisă la Nanterre, o jurisdicţie competentă pentru fapte petrecute la Clamart.
Lideri palestinieni şi rude ale lui Yasser Arafat se declară convinşi că acesta a murit otrăvit. Institutul de Radiofizică de la Lausanne a anunţat vineri că intenţionează să examineze rămăşiţele lui Yasser Arafat, după obţinerea permisiunii văduvei acestuia, căutând eventuale urme de poloniu. Avocaţii Suhei Arafat şi fiicei sale, Zahwa, apreciau atunci "că acest act de anchetă trebuie să fie urgentat în colaborare cu jurisdicţia franceză, sesizată reglementar, care trebuie să desemneze un magistrat instructor care să procedeze la investigaţiile care se impun.
Poloniul a fost utilizat la otrăvirea în 2006, la Londra, a lui Aleksandr Litvinenko, un fost spion rus devenit opozant al preşedintelui Vladimir Putin.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus