Luni,
29.04.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Uleiul de masline

Utilizat în alimentație, cosmentică și medicină naturistă, proprietățile uleiului de măsline au fost apreciate încă din cele mai vechi timpuri. Conform lui Homer, de mai bine de 10 mii de ani măslinul crește pe tărâmul Greciei. Acesta numea uleiul de măsline „aurul lichid”. Măslinul a fost considerat pom sacru potrivit legii lui Solon, iar oricine distrugea un măslin era exilat sau ucis. De-a lungul timpului, măslinul și-a oferit crenguțele și frunzele pentru laurii de pe creștetul regilor, iar din uleiul fructului său au fost unse cele mai nobile frunți ale istoriei.

Hipocrate, părintele medicinei, folosea uleiul din măsline proaspete pentru a trata unele boli cronice. În Evul Mediu acest ulei era folosit pentru a trata diverse afecțiuni ginecologice, ulcere și afecțiuni gastrointestinale, nevralgii, folosit că laxativ. Toate aceste utilizări și le-a păstrat și astăzi.

Uleiul de măsline provine doar de la fructele verzi, iar culoarea, consistență și mirosul variază în funcție de clima, de soiul măslinului. El conține vitamine că A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi grași nesaturați, săturați, trigliceride. Acest ulei este ideal pentru gătit, aceasta pentru că nu își pierde proprietățile la încălzire decât peste 210 grade Celsius, iar temperetura optimă pentru gătit este de 180 de grade Celsius.

La temperatura de gătit alte grăsimi își pierd proprietățile și devin toxice. Uleiul de măsline scade concentrațiile de LDL fără a reduce HDL, protejând în felul acesta împotrivă bolilor cardio-vasculare și aterosclerozei. În cazul hipertensiunii arteriale, s-a dovedit că uleiul scade tensiunea arterială sistolică și diastolică.

La nivel gastrointestinal, uleiul de măsline are acțiuni vindecătoare pentru ulcerul gastro-duodenal, pentru gastrite, dar și pentru afecțiuni biliare. Astfel, uleiul de măsline ajută la drenajul biliar și dizolvă calculii mici de colesterol. Persoanele cu probleme hepatice sau biliare pot luă 1-2 lingurițe înaintea fiecărei mese.

În cazul litiazei biliare (prezența de calculi biliari) se poate amesteca o jumătate de ceașcă de ulei de măsline cu o jumătate de ceașcă de suc de lămâie și se bea seara înainte de culcare. Osteoporoză -uleiul de măsline ajută şi la menținerea densității oaselor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Tag-uri: Din Evul Mediu

Vizualizari: 399

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus