La mai bine de două săptămâni după ce la Aiud a fost admisă cererea de liberare condiționată a magnatului sibian Ilie Carabulea, data la care se va judeca recursul promovat de DNA nu a fost stabilită. Procurorii anticorupție susțin că, la Aiud, decizia de liberare a lui Carabulea nu a fost legală.
Potrivit procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, instanța de judecată care a admis pe 5 septembrie propunerea de liberare condiționată a lui Ilie Carabulea nu a fost legal constituită. Cei de la DNA susțin că ar fi trebuit să fie chemați ei la proces și nu reprezentanții procuraturii locale. ”Motivele de recurs se referă la nelegala constituire a instanţei care a admis propunerea de liberare condiţionată, în sensul că, din componenţa acesteia, a făcut parte un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud şi nu un procuror DNA”, arată procurorii anticorupție într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului.
Potrivit documentului citat, motivarea recursului a fost trimisă către Judecătoria Aiud încă din prima zi a săptămânii trecute, pe 17 septembrie. De la Judecătoria Aiud, dosarul ar trebui trimis la Tribunalul Alba, instanța de recurs în acest caz. În ultima zi a săptămânii trecute, respectivul recurs nu era încă înregistrată la Tribunal.
Judecătoria: să stabilească Tribunalul
Șeful Penitenciarului Aiud, Valentin Nazare, spune că cei care au propus liberarea condiționată a lui Carabulea – Comisia de propuneri din cadrul penitenciarului – nu are nicio calitate procesuală în dosarul de la Aiud. În același timp, judecătorii din Aiud arată că era de competența lor să judece cererea de liberare condiționat. Despre procurorul care ar fi trebuit să participe la proces, cei de la Judecătorie nu se pronunță. ”În ceea ce privește obligativitatea participării în astfel de cauze a procurorului DNA, acest aspect va fi analizat de instanța de control judiciar cu ocazia soluționării recursului declarat de către DNA”, arată Luminița Crișan, judecător delegat în cadrul Judecătorie Aiud.
Eliberat la 4,5 luni
Ilie Carabulea a fost închis la finele lunii aprilie, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pentru fapte de corupție în celebrul Dosar Apostu. Magnatul sibian a fost condamnat la 18 luni de închisoare, din care în mod normal ar trebui să execute doar o treime, având în vedere că vârsta lui este de peste 60 de ani. Comisia de liberări condiționate din cadrul Penitenciarului Aiud, unde a fost închis omul sibian de afaceri, a propus eliberarea acestuia după patru luni, arătând că pe lângă bună purtare, el a și muncit în calitate de bibliotecar. Zilele de muncă i-au fost scăzute din pedeapsă.
Singurul condamnat în Dosarul Apostu eliberat până în prezent este Tiberiu Popescu, fostul ofițer SI condamnat la doi ani și jumătate de închisoare. Reținut în arest din 2010, lui Popescu i-au fost scăzute din pedeapsa finală aceste zile. Fostul prim-procuror sibian a fost condamnat la cinci ani de închisoare.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Înalta Curte , Dosarul Apostu , Ilie Carabulea , Turnul Sfatului , Judecătoria Aiud , Tribunalul Alba , Judecătorie Aiud , Dosar Apostu , Tiberiu Popescu , Luminița Crișan , Penitenciarului Aiud , Valentin Nazare , Șeful Penitenciarului Aiud
Vizualizari: 676
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Corbul
Acum 5 ore
Kukuruku
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
SibiAnus
Acum 5 ore
Chituță, ai grija la codiță