Medicii de la Maternitate și asistenții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu arată că, deși numărul abandonurilor nu crește semnificativ de la un an la altul, tendința de abandon în schimb e din ce în ce mai des întâlnită. Autorităţile sibiene au avut de-a face, în ultimul an, cu un caz mai puţin întâlnit - o medieșeancă a decis să abandoneze nu un copil, ci doi. ”Pe parcursul ultimelor 12 luni la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu s-a înregistrat o situație deosebită cu privire la o mamă care a născut de două ori într-un an. Doamna este din municipiul Mediaș, iar cei doi copii au fost abandonați în spital și preluați de DGASPC. În momentul de față copiii sunt în asistență maternală”, spune Beatrice Munteanu.
Dr. Maria Ognean, de la Clinica de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu spune că numărul mamelor care vor să renunțe la copii este mai mare în ultimul timp, dar datorită medicilor și psihologului, până la urmă mamele sunt convinse să ia și copilul când se pregătesc să părăsească spitalul.
„Nu aş spune că sunt mult mai mulţi copii abandonaţi decât în anii anteriori, dar sunt într-adevăr mai mulţi decât anul trecut. Cazurile în care mamele pleacă fără să anunţe şi îi lasă aici sunt mai puţine, dar mai multe sunt cele care cer asistenţă socială sau care pleacă și revin după câteva zile. Pentru ele vine Protecţia Copilului şi preia bebeluşul”, a declarat Maria Ognean.
Mame care își ”uită” copilul în spital
Mamele minore și cele care mai au trei-patru copii acasă și provin din mediul rural sunt, în general, mamele pe care doctorii și asistenții sociali se chinuie să le convingă că nu trebuie să își abandoneze copilul, că nou-născutul merită să crească într-o familie, nu într-un orfelinat.
„Noi avem noroc cu faptul că avem şi psiholog în cadrul maternităţii şi acesta discută cu mamele, cu cei implicaţi şi ajută enorm. Dar şi aşa, cu asistenţa lui şi tot nu pot fi prevenite toate cazurile de abandon. Apoi mai sunt mamele care au mai mulţi copii acasă, care nu merg la control pe perioada sarcinii şi nasc copii cu malformaţii sau alte probleme. Acestea pleacă după două zile la cei rămaşi acasă, dar într-un final se întorc şi îşi iau copiii. Aşa a fost şi cazul mediatizat cu gemenii născuţi, unul la Agnita şi altul la noi. Mama nu a fost la nici un control pe perioada sarcinii, apoi a născut şi au fost probleme şi complicaţii. După naştere a plecat la cei şase copii rămaşi acasă, şi iniţial părea că a abandonat gemenii, dar de fapt s-a întors până la urmă şi i-a luat”, a spus dr. Ognean.
Totuși, de la începutul anului până în septembrie, 25 de copii, unii cu probleme grave de sănătate, au fost lăsați în spital. Ei au fost preluați de DGASPC Sibiu și unii și-au găsit locul în casa unui asistent maternal, iar pentru ceilalți s-a aplicat metoda plasamentului în regim de urgență la Complexul de servicii „Prichindelul”.
„Numărul total de copii părăsiţi în unităţi sanitare în 2012 și declarați abandonați este de 25 de copii, dintre care 17 copii au fost preluați printr-o măsură de plasament în regim de urgență în asistență maternală”, a declarat Beatrice Munteanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Sibiu.
Abandonați când se zbat să trăiască
În cazul în care copiii au probleme la naștere, asistenţilor de la Protecţia Copilului le le este și mai greu să convingă mamele să-şi ia bebeluşii acasă.
Medicii spun că aproximativ 20% dintre nou-născuţii abandonați sunt cei care imediat după naștere ajung în Terapia Intensivă Neonatală. Copiii provin din sarcini care nu sunt luate în evidenţă, iar vina este din nou a mamei care de-a lungul sarcinii nu merge la control.
”În multe cazuri mamele nu merg nici măcar la medicul de familie ca să fie luate în evidență, iar multe nu își fac nici măcar un control ginecologic în nouă luni. Așa că micuții se nasc prematur sau au probleme de respirație și malformații ”, mai povestește dr. Ognean.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Social
Telefon:
0742 381 305
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Joe Doe
Acum 2 ore
MergeTreaba
Acum 2 ore
Asdfasdf
Acum 3 ore
Georje
Acum 3 ore
Uncas