Sâmbătă,
03.12.2022
Partial Noros
Acum
7°C

La loc comanda: scandalul certificatelor de handicap, anulat

 

Președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, a cerut autorităților de la București să anuleze tot ceea ce a însemnat scandalul ilegalelor certificate de persoană cu handicap. La Sibiu este așteptată din nou Comisia Superioară de evaluare care reia în analiză cele peste 1.600 de dosare verificate în primă fază. Din ianuarie și până acum, DGASPC Sibiu nu a mai verificat niciun alt dosar de persoană cu handicap, invocând o lege aprobată în iulie. Pentru unii care au făcut parte din sistem, noile măsuri ”pun batista pe țambal”.
 
Cu un nou Guvern de altă culoare politică, se schimbă brusc și perspectiva a ceea ce se întâmplă în domeniul protecției sociale. Vechea putere arăta că ilegal acordatele certificate de persoană cu handicap la Sibiu au produs prejudicii de opt milioane de euro. Noua putere schimbă placa și îi acuză de încălcare a legii pe cei care, anul trecut, au venit în control la Sibiu.
 
Povestea cu abuzurile a prins
 
În timpul și imediat ce la Sibiu au venit reprezentanți ai Comisiei superioare de evaluare, în contrapartidă au fost lansate atacurile referitoare la abuzurile membrilor amintitei Comisii. Aceștia au fost acuzați atât de atitudine sfidătoare, lipsită de deontologie profesională, cât și de încălcare a unor norme administrative: că nu aveau dreptul să efectueze reevaluarea, că cele câteva sute de decizii de suspendare au fost întocmite cu aceeași dată și așa mai departe. Aceste acuzații au avut și o urmare concretă abia în vara acestui an, când la București s-a instaurat un Guvern cu o altă coloratură politică. 
Astfel, noul ministru al Muncii, în subordinea căruia funcționează Comisia Superioară, a declarat că la Sibiu persoanele cu handicap chemate la reevaluare au fost lovite cu pumnul în spate sau au fost strânse de nas. Astfel că Legea referitoare la protecția persoanelor cu handicap a fost modificată. De aici, a venit pasul următor. Noul președinte al Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, a îndemnat oamenii să atace în instanță deciziile prin care li s-au suspendat drepturile de persoane cu handicap, pe motiv că nu suferă de niciun handicap. Doar 79 au apelat la instanță. Restul, de aproximativ 1.000 de persoane cu certificatul anulat, să nu dispere, însă: Comisia Superioară a fost din nou chemată la Sibiu. Cu alt scop, de această dată.
 
Veniți de luați alte certificate
 
Pentru președintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, lucrurile sunt clare: toate controalele făcute de vechea Comisie, condusă de o persoană (Gabriela Nițuică) susținută de PD-L sunt rele. Noua Comisie – schimbată după culoarea noii puteri – va face însă controale bune. În plus, pentru cei care s-au trezită cu certificatele anulate în urma controalelor de până acum există o nouă cale: cea a redepunerii de dosare.
”Eu le-am recomandat tuturor care au venit în audiență să dea în judecată Comisia Superioară și să câștige în instanță. Dacă nu au făcut acest lucru în termenul de șase luni, cum scrie în lege, respectând și procedura administrativă, să-și întocmească un nou dosar, dacă îndeplinesc condițiile. Cred că acea Comisie a primit un ordin și a încălcat orice prevedere legală și unor oameni care, într-adevăr, aveau un handicap li s-a tăiat ajutorul din ochi, nu pe criterii medicale”, a declarat Ioan Cindrea, pentru Turnul Sfatului.
Potrivit lui, controalele de re-reevaluare vor avea loc câte de curând la Sibiu. ”Va veni cât de curând Comisia superioară la Sibiu. Am solicitat ministrului Muncii să trimită Comisia, singura care poate anula decizia dată. Am promisiuni că, foarte curând, vor veni să reia toate cazurile respective la evaluare. Toate cele 1.600 de cazuri vor fi verificate”, promite Cindrea.
 
”Fraieri” cei care au răspuns chemărilor
 
La Sibiu, controalele pe tema certificatelor de persoană cu handicap au avut loc în două rânduri: în august 2011 și în decembrie 2011 – ianuarie 2012. Comisia superioară a dispus o serie de măsuri, iar inclusiv conducerea CJ Sibiu din acea vreme anunța că vor fi reverificate toate dosarele persoanelor care au certificat de persoană cu handicap grav, definitiv.
Doar că, în afara verificărilor din decembrie – ianuarie, nimic nu s-a mai întâmplat. Acum, conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sibiu se prevalează de o lege adoptată la finele lui iulie 2012, care susține că iar trebuie să vină o comisie de la București să verifice din nou dosarele reevaluate deja o dată. ” ”Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap va reevalua dosarele rezultate până la data intrării în vigoare a prezentei legi în urma misiunilor de control efectuate în temeiul ordinului ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale”, arată conducerea DGASPC Sibiu, într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului.
”Cine a fost destul de «inspirat» sau, mai bine spus, «sfătuit» să nu se prezinte la reevaluările de anul trecut, a scăpat. Nimeni nu îi va mai face nimic”, au declarat, pentru Turnul Sfatului, surse oficiale din domeniul protecției sociale sibiene.
În urma amintitelor controale, la Sibiu au fost anulate 908 certificate de persoane cu handicap, în timp ce pentru alte 509 a fost dispusă suspendarea plății.
 
Cine a mai scăpat? Pensionarii!
 
Controalele de anul trecut i-au vizat, prima oară, pe cei care primeau bani (indemnizații) pentru că au obținut certificate de persoană cu handicap. Ulterior, controalele au fost extinse și la cei peste 2.000 de sibieni care, recent, au devenit pensionari beneficiind de reducerea vârstei de pensionare în baza certificatelor de handicap pe care, majoritatea, brusc le-au obținut.
Vechea Comisie a constatat și aici că frauda există și are amploare: au chemat la reevaluare 621 de sibieni pensionați mai repede ca fiind persoane cu handicap. Au răspuns convocării doar 205 persoane. Dintre aceștia, 95% ”nu aveau afecțiunea medicală” pe baza căreia a fost eliberat certificatul de persoană cu handicap. Fiind vorba de Sibiu, majoritatea ”sufereau” de astm bronșic. În total, pe caz de astm bronșic în Sibiu au devenit pensionari mai repede 989 de sibieni.
”Știți câte pensii au fost sistate? Zero! Știți pentru câți s-a demarat procedura de recuperare a banilor necuvenit acordați? Pentru niciunul!”, au arătat aceleași surse din cadrul DGASPC pentru Sibiu.
 
Fraudele? Să fie dovedite
 
Comisia superioară nu a venit anul trecut, la Sibiu în control, la întâmplare. Serviciul de investigare a fraudelor din cadrul Inspectoratului de poliție al județului Sibiu a solicitat aceste controale, având indicii clare asupra proporțiilor fraudei de la Sibiu. Au cerut verificarea a mai bine de 1.000 de dosare, iar rezultatele sunt cele deja cunoscute.
”Cazurile frauduloase care au fost descoperite să răspundă în fața legii”, declară acum președintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea.
Fostul ministru al Muncii, Sulfina Barbu, este cea care a anunțat că certificatele de handicap ilegal emise la Sibiu au produs prejudicii totale de aproximativ opt milioane de euro. ”Controale de acest gen nu au fost efectuate doar la Sibiu, cu și la Botoșani sau la București, de exemplu. Dar la Sibiu am avut cele mai rapide rezultate datorită ajutorului dat de Poliție, cu care s-a lucrat foarte bine. Acum, USL are o altă viziune, se pare. Dar tot cei care au nevoie de astfel de ajutoare sociale vor fi păgubiți, în cele din urmă, prin încurajarea fraudei”, a declarat Sulfina Barbu pentru Turnul Sfatului.
Județul Sibiu număra la sfârșitul anului trecut peste 20.000 de persoane cu certificate de handicap

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

libero

Acum 10 ani

Singurul certificat valabil de handicapat e cel a lui Cindrea !
Raspunde

Victoria banditilor

Acum 10 ani

Anularea constatarilor=hotie la drumul mare ! Cindrea se prostitueaza pentru 2000 de voturi! Oameni buni,in procesul verbal cu pricina au fost descoperiti ciungi la care le-au crescut membrele,orbi la care a revenit vederea si oameni indignati ca au fost chestionati daca un handicap. Si totul pe bani !!! Acum Cindrea vrea sa bage sub pres un munte de gunoaie.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Nu e nicio problema, cindrea o sa aduca bani de-acasa sa le dea falsilor handicapati, pentru ca seful lui tocmai a anuntat ca e falit.
Raspunde

#

Acum 10 ani

Romania este in faliment si din cauza acestor nenorociti (medici, falsi pacienti, comisii, parlamentari, etc.) Armaghedonul ne asteapta cu portile deschise. Nenorocitilor, lasati mostenire copiilor vostri o tara de rahat.
Raspunde

gigel

Acum 10 ani

V-ati intrebat de ce Cindrea vrea sa anuleze procesul? Fiindca mai marii membri PSD in frunte cu Tint au certificate de handicap.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

@5 gigel, eu cred ca de fapt alea-s singurele certificate date pe merit!
Raspunde

un cititor

Acum 10 ani

Intr-o tara bogata ca Romania, ce mai conteaza ca doar in jud. Sibiu au devenit pensionari cu reducerea varstei de pensionare cu 10 ani, aproximativ 2000 de persoane pe baza unor certificate de handicap false? Acesti falsi handicapati, nu doar ca au beneficiat de reducerea varstei de pensionare cu 10 ani, dar au beneficiat si de reducerea stagiului de cotizare cu 10 ani, ceea ce a condus la o marire a valorii punctului de pensie si implicit la o pensie marita cu cateva milioane. Bravo lor ca sunt descurcareti si bravo celor ce sustin neregulile din aceasta tara. Nu stiu si nu voi putea intelege niciodata pentru ce in aceasta tara se incurajaza nemunca si smecheria , in timp ce se da cu biciul in omul care munceste.
Raspunde

balasoiu

Acum 10 ani

Bravio Cindrea.Destul a-ti vitregit pe handicapatul de TINT si alti ca el, membri fruntasi ai PSD
Raspunde

nuti

Acum 10 ani

de ce sa mai cheme comisile sa verifice? - mai bine la dau bani si certificatele inapoi si maresc taxele si impozitele ca sa fie bani pentru plata hotilor si prefacutilor.Asa sa va ajute cel de sus.
Raspunde

Oare...

Acum 10 ani

... sa fie Cindrea cappo dei tutti cappi a falsilor handicapati? Se pare ca da!
Raspunde

marius

Acum 10 ani

La adevaratii handicapati li se spune ca nu sint handicapati si li se taie toate drepturile.(curios nu?)
Raspunde

JURIST

Acum 10 ani

PROCESUL ESTE F.SIMPLUL DE SOLUTIONAT PE EXCEPTIE ,INTRUCAT 2 DIN MEMBRII COMISIEI NU AU ATESTAT DE LIBERA PRACTICA ,NEAVAND DECI CALITATEA DE A SEMNA PROCESUL VERBAL INCHEIAT;VINOVAT IN ACEASTA SPETA SUNT SI ANGAJATI AI CJSIBIU ,CARE TREBUIAU SA VERIFICE CALITATEA FIECARUI MEMBRUL AL COMISIEI !!!
Raspunde

Jurist

Acum 10 ani

FELICITARI PENTRU INITIATIVA DOMNULE PRESEDINTE!!! IMI PARE RAU ,CA SUNTETI INCONJURAT DE OANENI CARE SE CONSIDERA JURISTI,DAR CARE AU PERMIS UNEI COMISII CONSTITUITA ILEGAL ,SA ISI BATA JOC DE OAMENII BOLNAVI DIN SIBIU ;INDIFERENT CINE VA FII AVOCAT , PENTRU DVS.,DOMNULE PRESEDINTE ,II FURNIZEZ URMAROARELE DATE VERIFICATE :COMISIA DE LA SIBIU A FUNCTIONAT ILEGAL SUB PATRONAJUL VECHII CONDUCERII A CJSIBIU; REFERATUL INTOCMIT TREBUIE RESPINS PE EXCEPTIE,PENTRU URMATORUL MOTIV:CEI CARE L-AU SEMNAT ,NU AVEAU ACEST DREPT, SI VI PREZINT SIMPLUL : 1 .PRESEDINTE: DR.NITUICA GABRIELA-NU ESTE INSCRISA PE LISTA COLEGIULUI EDICILOR DIN 2007,/I S-A RETRAS AVIZUL DE LIBERA PRACTICA, FIIND FUNCTIONAR PUBLIC; 2.METAXA VALENTIN, ASISTENT SOCIAL,NU ARE ATESTAT/AVIZ DE LIBERA PRACTICA; 3. DINU CIPRIAN,NU A LUCRAT NICIODATA IN EVALUAREA PERSOANELOR CU HANDICAP,DAR A FACUT PARTE DIN COMISIA DE LA SIBIU !!! PENTRU NISTE PERSOANE CARE AU INCALCAT LEGEA ,APROPIINDU-SE DE PENAL,SUFERA ALTII ,CARE AU DREPTATE SI TREBUIE SA O DOVEDEASCA!!! MA INTREB DACA SECRETARUL CJSIBIU A CUNOSCUT ACEASTA SITUATIE???? PENTRU CA DACA A CUNOSCUT-O ,STIIA CA ARE LA INDEMANA INSTITUTIA REVOCARII,UZITATA IN ACTELE ADMINISTRATIVE; FELICITARI INCA ODATA DOMNULE PRESEDINTE,.....SE VEDE CA DOMNIA VOASTRA INTELEGETI MAI BINE DECAT MULTI ,LEGEA SI OAMENII!!! PERSONAL NU POT SA CRED CA UN JURIST ,NU INVOCA IN ACEST CAZ NULITATEA ACTULUI!!! BRAVO,JUDETULI ALBA ,CARE A RESPINS RAPORTUL INCHEIAT ABUZIV !!!
Raspunde

mosu

Acum 10 ani

IN CE STAT DE DREPT TRAIM . fara protectie sociala , cu bolnavi handicapati reali bruscati cu pensionari pe baza de boala radiati din ajutoare cu pensionari de drept cu pensi de rusine IN CE TARA SE MAI INTAMPLA CA LA NOI RUSINE MARE PTR CEI CE AU TAIAT AU RADIAT PENSIILE BOLNAVILORI CE SA MAI ASTEPTAM DE LA FOSTI GUVERNANTI PDL CE IN ZILELE DE ACUMA VOR SA PACALEASCA DIN NOU LUMEA CU MINCIUNI PTR A AJUNGE IARA LA PUTERE .. RUSINE SA LE FIE SI POPORUL SA FIE VIGILENT LA VOT CU MINCIMOSI
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus