Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Azi la Astra Film Festival: concerte in limbi inventate si documentare cu tematica eco

Un documentar despre viața zilnică a oamenilor rămași în Roșia Montană sau relocați în Alba Iulia este una din principalele proiecții programate pentru ziua de vineri a Astra Film Festival. Alături de premiera germano-română ” Roşia Montană, Town on the Brink”, organizatorii celui mai important festival de film documentar din această parte a lumii propun spectatorilor și premiera ”Aici... adică acolo”, a regizoarei Laura Căpăţână-Juller- un documentar despre efectele migraţiei de muncă a românilor în Spania povestită din perspectiva a două fete dintr-un sat din Maramureş.

Concert în limbi inventate

În seara acestei zile, de la ora 22:00, este programat un concert inedit al trupei Dva (”doi” în traducere în română), din Cehia. Ineditul concertului este că cehii (foto) vor cânta în limbi inventate și cu ajutorul unor instrumente improvizate. Intrarea la concert este liberă.

Seria de masterclass-uri continuă cu Documentarul de investigație în cadrul căruia se dezbate relația dintre lumea presei și arta cinematografică. Jurnaliști și experți în realizarea documentarelor și reportajelor de investigație vor dezbate relaţia dintre lumea presei şi arta cinematografică. Vor prezenta Adrian Mogoş şi Sorin Ozon (Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație – https://www.crji.org ) iar discuţiile vor fi moderate de Mircea Toma (Agenţia de Monitorizare a presei).
Un al doilea masterclass, cu titlul  "Documentarul web şi povestirea interactivă", susținut de Serge Gordey, este programat de la ora 16, în sala Studio. Întâlnirea face parte din sesiunea de masterclass-uri Docstories Black Sea, care a strâns participanți din toate țările învecinate Mării Negre: Rusia, Azerbaijan, Georgia, Ucraina, Turcia, România, Moldova. Sesiunea de la Sibiu este cea de-a doua, după cea desfăşurată la Tbilisi, şi va fi urmată de cea de-a treia şi ultima sesiune, care va avea loc în cadrul IDFA – International Documentary Film Amsterdam – din Olanda.
Spectatorii Astra Film Festival sunt aşteptaţi vineri seara şi la un concert de muzică veche românească. Trei parale este un grup de tineri orăşeni atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului carpatic, alăturând muzicilor tradiţionale româneşti şi pe cele ale altor popoare ce trăiesc aici.
Liderul grupului şi responsabilul cu concepţia este un etnolog de la Muzeul Ţăranului Român, Florin Iordan. El cântă la cobză, saz şi fluiere. Îi stau alături Daniel Pop (voce, fluiere, percuţie), Beatrice Iordan (cobză, voce), Dinu Petrescu (percuţie) şi Mihai Balabaş (vioară).
Formaţia a scos două discuri. Primul este intitulat Bazar şi a apărut în 2008. Discul, apărut în condiţii grafice de excepţie, s-a bucurat de un mare interes din partea publicului, epuizându-se în 2011. După aproape patru ani grupul a lansat anul acesta şi cel de-al doilea disc intitulat Bazar. Cântări din veacul al XIX-lea (Partea a II-a). Ei vor cânta începând cu ora 19.00 în foaierul Casei de Cultură.

Sursa: Astra Film Festival

Programul complet poate fi consultat pe astrafilm.ro

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus