Sâmbătă,
24.07.2021
Cer Senin
Acum
18°C

Sibiul are echipa de seniori. Din nou

După o pauză de șapte ani de zile, lucrurile încep să reintre în normal în lumea handbalului masculin de seniori din Sibiu. Până la urmă, orașul de pe malul Cibinului a fost prima citadelă românească în care s-a jucat handbal. Însă, în decursul anilor, diferiți factori au dus la o situație ingrată: la nivel de juniori se face handbal, dar odată ce sportivii termină junioratul nu au unde să își continue activitatea.  Oamenii implicați în noul proiect – Handbal Club Sibiu, speră că odată cu apariția noii echipe de seniori, handbalul sibian își va recăpăta splendoarea de altădată. Politica clubului este una a „pașilor mărunți, dar siguri”. De altfel, acesta este și motivul pentru care HC Sibiu s-a înscris în nou-înființata Divizie B, competiție desfășurată pe euroregiuni, amânând, pentru moment, meciurile cu Steaua București sau Minaur Baia Mare. „În sport, cine crește într-o zi ca alții în trei ani, moare iute. Eu cred că e mai bine mai mic și mai sigur, fără să avem obiective fanteziste. Ideea e să existe o echipă de seniori, pentru ca juniorii să aibă continuitate. Ca orice început, și acesta vine cu greutăți. Încercăm să ne descurcăm pe parcurs. E un lucru nou și pentru noi, și pentru majoritatea lotului. Încercăm să facem o echipă din toate punctele de vedere și să depășim greutățile. Putem vorbi, poate, de obiective mai îndrăznețe în doi-trei ani. Noi vrem mai mult, poate o promovare în Divizia A, dar nu e neapărat cum ne dorim noi acum. Trebuie să ai un lot foarte bun, pentru a face față acolo, dar și bani mai mulți. Aveam posibilitatea să ne înscriem în Divizia A direct, dar trebuiau foarte mulți bani și te lovești de niște puteri din handbal, chiar dacă e divizia a doua din țară”, spune Matei Damian, antrenorul principal al seniorilor de la HC Sibiu.  

Toți jucătorii sunt sibieni

Pe lângă Matei Damian, din staff-ul tehnic al echipei mai fac parte Dan Sitterli și Ștefan Niculae. Nucleul dur al echipei de seniori este format din sportivii care anul trecut erau în echipa de Juniori I a Clubului Sportiv Școlar Sibiu. Odată încheiat junioratul, aceștia au fost legitimați de HC Sibiu, iar lor li se alătură alți șase handbaliști care anul acesta joacă la categoria Juniori I pentru CSȘ Sibiu. Ștefan Niculae se ocupă de antrenamentul portarilor. „Rolul clubului Sportiv Școlar din Sibiu este acela de a face pepinieră pentru seniori. Până acum, noi făceam pepinieră pentru alții sau pentru nimic, că se lăsau. I-am legitimat și le-am făcut transfer pe noul club tuturor”, subliniază Matei Damian, care nu se ferește să spună că are pe mână o echipă încă tânără, crudă chiar.
Din acest punct de vedere, cel mai experimentat jucător este Gabriel Şofronici, care are 24 de ani, dar și o experiență de patru ani în Divizia A, la HCM Făgăraș. Sibianul s-a întors acasă, pentru că, după cum spune antrenorul său, este frustrant să nu poți să faci handbal la tine acasă, odată ce ai urcat etapă după etapă în juniorat. „Experiența lui contează foarte mult, era bine să mai fi avut încă doi-trei jucători cu o experiență ca a lui”, punctează Matei Damian.

Antrenor-jucător

Retras din activitate, antrenorul Matei Damian s-a gândit că, pentru a le da încredere elevilor săi, ar putea să revină pe teren, fie și pentru zece minute pe meci. Asta s-a și întâmplat în primul joc, cu echipa similară din Sfântu Gheorghe, câștigat de sibieni, pe propriul teren, săptămâna trecută. Antrenorul-jucător a marcat și un gol în meciul din 21 octombrie. „Am legitimație, am viză medicală. A fost la un moment dat o idee, am intrat și la antrenamente, am văzut că merge și am zis <>”. În joc apar momente mai grele, iar pe o lipsă de experiență se pot pierde. Trebuie să apară cineva în teren ca să strângă echipa lângă el. Cred că am reușit asta în cele zece minute jucate. Îmi face o plăcere deosebită să joc, dar îmi pare rău că nu mai am 20 de ani, să știu că aș mai putea încă 15”, spune Matei Damian, completat de Dan Sitterli - „pentru jucători contează să simtă pe cineva, lângă ei, mai cu experiență, pentru că dau de jucători cu 10 ani, 15 ani de handbal”. Apariția sa pe teren le-a conferit handbaliștilor încrederea necesară, însă a condus și la o situație comică, în vestiar.  „Ca fapt divers, am aflat că în vestiar copiii se întrebau dacă joc. <>”, spune, amuzat, antrenorul.
Pentru sportivii de la Handbal Club Sibiu urmează un nou meci în Divizia B. Aceștia vor întâlni, joi, de la ora 13.00, la Sala Sporturilor „Transilvania” din Sibiu o echipă similară din Sighișoara.

Comentarii

4 comentarii

dvd

Acum 8 ani

bafta, baieti
Raspunde

radu

Acum 8 ani

bravoo....succes
Raspunde

csc

Acum 8 ani

Felicitari si sper ca acum pe fondul unor rezultate bune sa apara si sponsorii , ca doar sunt destui oameni cu bani in orasul nostru . ( poate ca se implica si d-nul Ariton ca tot este fost handbalist )
Raspunde

hermann stadt

Acum 8 ani

bine domn prof. matei!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus