Dacă dorești să-ţi diversifici alimentația începe cu legumele rădăcinoase! Sunt sărace în calorii și grăsimi, însă bogate în vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali pentru organismul uman. Rădăcinoasele sunt ieftine și se găsesc din abundență în piețe, în special în sezonul rece.
Deoarece cresc direct în pământ, radacinoasele sunt capabile să absoarbă cantități mari de minerale și alți nutrienți din sol. Rădăcinoasele pot fi consumate pe tot parcursul anului, însă în sezonul rece oferă organismului carbohidrați esențiali și energie de lungă durată.
Legumele rădăcinoase sunt bogate în carbohidrați complecși, care ajută la metabolizarea zahărului din sânge și care oferă organismului energia de care are nevoie pentru a funcționa corect. În plus, rădăcinoasele sunt bogate în vitamină C, beta-caroten, potasiu, fosfor, magneziu și fier.
Pe lângă carbohidrații care oferă energie, rădăcinoasele sunt bogate în fibre alimentare, esențiale pentru sistemul digestiv. Antioxidanții din rădăcinoase protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi, care cauzează cancer și îmbătrânire prematură.
Datorită cantităților mari de antioxidanți, rădăcinoasele sunt benefice atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru sănătatea mentală.
Legume precum morcovi, cartofi dulci, păstârnac sau gulii conțin cantități mari de vitamină C și beta-caroten care elimină toxinele din sânge și care previn hipertensiunea, afecțiunile cardiace și infarctul.
Beta-carotenul este esențial pentru sănătatea ochilor și a pielii și ajută la prevenirea cancerului și a cataractei. Radacinoasele sunt de mare ajutor și în prevenirea afecțiunilor cardiace și reducerea nivelului de colesterol din sânge.
În plus, întăresc sistemul imunitar și țin gripa la distanță. Rădăcinoasele sunt benefice și în curele de slăbire, datorită cantităților mari de nutrienți pe care îi conțin și care potolesc foamea. Legumele rădăcinoase pot fi consumate atât crude, cât și gătite.
Sunt ideale în supe, tocăniţe și salate. Însă, pentru a te bucură de toate mineralele și vitaminele pe care le conțin, este indicat să le consumi proaspete, în stare crudă, atât în salate, cât și în sucuri naturale.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 910


Ultimele comentarii
Acum 14 ore
BOGDAN
Acum 14 ore
Unul
Acum 14 ore
Gen
Acum 14 ore
Emil
Acum 15 ore
Claus