Duminică,
28.02.2021
Innorat
Acum
3°C

Cum se incheie un furt: cu achitarea acestuia de la buget

În comuna Biertan, administrația a cumpărat de la apropiații lui Bercea Mondialu' atâtea furtunuri și capete de furtun încât a blocat bugetul de investiții al localității pe următorii patru ani. De pe urma aiuritoarelor achiziții de materiale PSI, administrația locală se poate lăuda, printre altele, cu nouă kilometri de furtun de stingere a incendiilor, racordurile necesare plus altele ”de rezervă”, 350 de capete de furtun și câțiva saci de sfoară de azbest. Toate cumpărate la suprapreț. În ultima zi a săptămânii trecute, Consiliul Județean Sibiu a alocat printr-o rectificare bugetară mai bine de patru miliarde de lei vechi, pentru a achita din datoriile în urma cărora au fost blocate conturile Primăriei Biertan.

1,4 milioane de lei este valoarea materialelor de prevenire și stingere a incendiilor (PSI) cumpărate de Primăria Biertan, încă din vremea fostului primar, Cornel Rațiu. Suma este una imensă având în vedere că bugetul anual al comunei este de aproximativ 2,5 milioane de lei, din care suma anuală alocată investițiilor este de aproximativ 400.000 de lei.

Din cele 1,4 milioane de lei, până anul trecut au fost plătite mai bine de 700.000 de lei, după care bugetul local ”a secat”. Au venit alegerile locale, conducerea Primăriei s-a schimbat, iar Finanțele din Olt (județul din care provine Inter Top Metal SRL, firma care a livrat materialele PSI) au pus poprire pe conturile comunei  în care se află una din cele mai frumoase biserici fortificate din România. În comună investițiile au fost blocate.

Nouă kilometri de furtun

”Afacerea Furtunul” a izbucnit în presa locală în primăvara lui 2010, când în lipsa fostului primar, o parte din colegii acestuia au reclamat achizițiile dubioase la Instituția Prefectului. Corpul de control al prefectului din acea vreme a arătat că restanțele trebuie plătite, chiar dacă administratorul firmei Inter Top Metal a încercat să își radieze firma în decembrie 2009. Autoritățile statului s-au opus acestei radieri, astfel că administratorul a dat în judecată Consiliul Local Biertan pentru recuperarea datoriilor de peste 600.000 de lei. Urmează alte procese, în care intervine și Direcția Generală a Finanțelor Olt, iar finalitatea este una: în contul datoriilor celor de la Inter Top Metal, Primăria Biertan va plăti Finanțelor câte 20.000 de lei, lunar.

Noul primar, Mircea Dragomir, s-a trezit că nu mai are bani pentru întreținerea comunei, dar are, în schimb, materiale PSI din abundență. ”Să zicem că extinctoarele le mai putem folosi, le dăm și altor instituții din comună, nu e o problemă. Dar ce să facem cu opt-nouă kilometri de furtun pentru pompieri? Ce să facem cu atâtea racorduri? Ce să facem cu 350 de capete de furtun, de știuțuri, ca să le zic așa? Mai avem și câțiva saci cu sfoară de azbest, plus câțiva saci cu cloramină (bactericid, oxidant și dezodorizant – n.r.). Și tare cred că aceea nu e cloramină, ci e var”, arată acum primarul Mircea Dragomir.

Achizițiile au fost făcute chiar dacă în comună exista o remiză de pompieri dotată cu cele necesare. Cel care a vândut materialele PSI în numele Inter Top Metal SRL a fost Mihai George. Acesta a declarat că banii pentru achiziția materialelor vândute ulterior Primăriei din Biertan au fost luați cu împrumut de la Sandu Anghel, cunoscut sub numele de Bercea Mondialu.

Primăria SRL

Cu atâtea materiale PSI pe cap, noul primar a luat legătura cu unități militare, dar și cu alte primării din județ, cărora le-a propus să cumpere cel puțin o parte din materiale. ”Să vedem acum, se pare că cei din Dumbrăveni vor să cumpere ceva. Dar, mai e o problemă. Materialele au fost cumpărate la suprapreț, eu nu știu dacă le pot vinde la prețurile acelea. Iar dacă la vând mai ieftin decât au fost cumpărate, poate veni Curtea de conturi”, se teme Mircea Dragomir.

El arată că achizițiile nesăbuite de materiale PSI au blocat bunul mers al comunei. ”Noi aveam anual, investiții de patru miliarde de lei (400.000 de RON – n.r.). Nu am mai putut face nimic. Achizițiile acestea ne-au dat în urmă cu șapte ani”.

Deocamdată nimeni nu a fost sancționat în vreun fel pentru ”cumpărăturile” pe care au fost irosiți banii publici. Noul primar spune că vrea să depună el o plângere penală.

Sfada-i către gata: banii vin de la Consiliul Județean

Din septembrie, autoritățile centrale au decretat printr-o ordonanță că orice primărie cu datorii trebuie să achite, lunar, cel puțin cinci la sută din cuantumul acestor arierate. În caz contrar, Finanțele Publice vor lua direct banii, din cotele defalcate din impozitul pe venit, care revin fiecărei primării.

În plus, la ultima rectificare bugetară, județului Sibiu i-au fost alocate patru milioane de lei pentru a fi împărțite comunelor care înregistrează datorii. 14 primării au primit, prin urmare, bani pentru achitarea acestor arierate. Biertanului i-au fost alocați, în total, 460.000 de lei, în condițiile în care poprirea pusă de DGFP Olt în contul celor de la Inter Top Metal mai are o valoare de 552.000 de lei.

Echitate?

Cele patru milioane de lei redistribuite săptămâna trecută de Consiliul Județean Sibiu către 14 Primării din județ, printre care și Biertan, au drept scop achitarea unor facturi restante rămase mai ales de pe urma unor lucrări publice. Primării precum Jina au facturi neachitate din 2008, în condițiile în care lucrările la stația de epurare și la rețeaua de apă au fost efectuate.

Multe alte firme din Sibiu au rămas doar cu TVA-ul plătit după ce au emis și altor primării facturile pentru lucrările executate. Factura neplătită cu cea mai mare valoare a fost emisă încă din 2011 pe numele primăriei din Gura Râului, pentru lucrări de apă și canal, și are o valoare de 634.000 de lei. La o astfel de sumă, societatea care a emis factura a avut de plătit TVA de mai bine de 150.000 de lei.

Prin rectificarea bugetară de săptămâna trecută, datoriile primăriilor către firmele care au executat lucrări nu sunt acoperite nici pe jumătate, valoarea totală a datoriilor publice cu o vechime mai mare de 90 de zile fiind la finele lunii septembrie de peste 11,4 milioane de lei.

Rectificarea bugetară făcută pe modelul ”să ajutăm primăriile cu datoriile cele mai mari” nu mulțumește, însă, pe toată lumea. ”Tocmai pentru a ajuta firmele care mi-au executat lucrări, dar banii de la Guvern nu au mai venit pentru a achita facturile, am plătit noi, din bugetul nostru local, facturile. Iar acum, la rectificare, nouă nu ne-a mai fost alocat niciun leu, pe motiv că nu apărem cu arierate. Ce trebuia să facem, să nu plătim nici noi facturile?”, a declarat pentru Turnul Sfatului un primar din județ.

Fostul primar susține că, de fapt, a fost victimă

Fostul primar Cornel Rațiu nu a putut fi contactat. În trecut, însă, el a declarat că este nevinovat. ”Eu am avut un contract cadru (pentru furnizarea de materiale PSI – n.r.) . În lipsa mea, într-o după-amiază spre seară au venit cu materiale, le-au depozitat acolo. Tipul care le-a primit nu știa, pentru ca după chestia asta să mă trezesc cu niște sume fabuloase și cu toate neajunsurile acestea. S-au falsificat și acte, au falsificat și semnătură, când am văzut mi-am pus mâinile în cap”, a declarat Rațiu pentru Antena 1 Sibiu în aprilie 2010. Tot atunci, el declara că a fost victimă, deoarece a fost amenințat să plătească restanțele, fără să și spună de către cine a fost amenințat.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

dorel

Acum 8 ani

only in rromania
Raspunde

D.

Acum 8 ani

un circ acru romanesc ! jalnic
Raspunde

D.

Acum 8 ani

un circ acru romanesc ! jalnic
Raspunde

Laurentiu Fufezan-Jiman

Acum 8 ani

Ce nu se spune in articol este apartenenta politica a fostului primar Ratiu: PSD. Consiliul Judetean condus de Ioan Cindrea (USL-PSD) incearca sa mascheze astfel un furt din banii publici. Afacerea a adus bani de campanie. Noul primar este PDL-ist, ales in \"anul victoriei\" USL-iste. Locuitorii din Biertan nu sunt prosti, domnule Cindrea! Poate ma contrazice senatorul Arcas. :)
Raspunde

xx

Acum 8 ani

poate trece DNA-ul si pe la Biertan cine sa folosit de bani aceia sa plateasca macar penal, multi sau facut boieri pe timpul lu RATIU acum fraierimea circula prin gropi si noroi credeti ca e corect? De ce primesc consilieri indemnizatia acea ca doar pt. aia se bat in campanii electorale.
Raspunde

Magda

Acum 8 ani

Ratiu,Cindrea Terea ..... si tot clanul de mafioti, au urmarit sa scape de justitie sau sa o faca inofensiva. Toti trebuie judecati, ca si Iliescu , Voiculescu la nivel de tara.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus