Miercuri,
30.11.2022
Ceata
Acum
-3°C

Razvan Roman, multiplu campion la atletism:"Performanta cere sacrificii"

Răzvan Roman este unul din cei mai importanți atleți pe care i-a dat în ultima vreme Clubul Sportiv Școlar Șoimii Sibiu. Născut în Agnita acum 19 ani de zile, Răzvan a urmat calea Sibiului, din clasa a noua, pentru a face performanță. Povestea sportivului începe la 15 ani, când profesorul Liviu Maier ajungea în Colegiul Național „Octavian Goga” pentru a descoperi tinere talente.

Este „recrutat” în numele sportului, iar în primul an de atletism  s-a clasat al cincilea la Campionatul Național rezervat Juniorilor 2, cu performanța 6.70. A tras tare la antrenamente, și în iarna anului 2009 și-a făcut cadou, de sărbători, o medalie de argint la heptatlon. Au trecut câteva luni, s-a mai adăugat o probă, iar în vara lui 2010 a mai câștigat o medalie, tot de argint, dar de această dată la Campionatul Național de Probe Combinate, la octatlon.

Profesori de nota 10

Ambițios din fire, Răzvan țintea aurul, pe care avea să îl obțină cu ajutorul antrenorilor Ligia Cuciorovschi și Petre Manu. Pentru că performanța cere sacrificii, Răzvan a început să penduleze între probele de heptatlon, octatlon și cele de decatlon. Anul trecut, în iarnă, a câștigat aurul la heptatlon, cu punctajul 4610, apoi, la Campionatul Național de Juniori 1, a obținut locul doi la proba de sărituri în lungime, sărind din ultima încercare 7.02 metri. Și-a completat sezonul cu încă o medalie de aur, obținută cu punctajul 6102, la decatlon, în cadrul naționalelor la probe combinate.  Decatlonul reunește zece probe din alergări, aruncări și sărituri, acestea fiind: 100 metri plat și lungime, aruncarea greutății, săritură în înălțime, 400 de metri plat, 110 metri garduri, aruncarea discului, prăjină, suliță și 1500 de metri. De departe cea mai dificilă pentru sibian este cea de prăjină. „Este o probă foarte acrobatică, în care am nevoie de forță, mobilitate și echilibru. A fost grea, pentru că Sibiul nu are un sector oficial de prăjină, dar cu ajutorul inventivității domnilor profesori Manu și Ligia am reușit să ne descurcăm”, subliniază Răzvan Roman. „Inovația” antrenorilor săi a fost una de bun –augur, pentru că, după ce aceștia au făcut rost de o prăjină de la Tg. Mureș, profesorul Petre a construit o „mini cutie de prăjină”. „Folosind saltele și stâlpii de înălțime puși pe bănci, am ridicat un sector de prăjină, unde ne puteam antrena, ca să nu îmi <>".

Ligia Cuciorovschi și Petre Manu sunt cunoscuți în branșă ca niște adevărați făuritori de campioni. Unul dintre aceștia, Răzvan, are numai cuvinte de laudă la adresa mentorilor săi, pe care îi consideră „profesori de nota zece”. „Doamna Ligia și domnul Manu au făcut o echipă de excepție. Doamna Ligia reușește să atragă mulți sportivi noi, de vârste fragede, care pot deveni, cu antrenament, viitori campioni. Concep programe de lucru atractive pentru copii și reușesc să scoată medalii din joaca acestora. Acest lucru cred că ar trebui să fie un exemplu pentru restul antrenorilor”, subliniază Răzvan, care crede că o mai bună implicare a profesorilor, indiferent de numele sportului, în atragerea copiilor ar putea să înlăture modul în care acesta este văzut și practicat.

L-a legitimat „U” Cluj

Performanța cere sacrificii. Conștient de acest lucru, Răzvan mărturisește că, deși nu a luat mereu parte la activitățile copiilor de vârsta lui, nu regretă. „Daca aș da timpul înapoi, as spune că aș face aceleași alegeri. Sportul m-a învățat să îmi programez timpul eficient, pentru a putea gestiona și învățătura, și pregătirea fizică”, spune Răzvan, care a plecat în Cluj, pentru a urma cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Clubul Universitatea Cluj nu a stat pe gânduri și l-a legitimat pe sibian, care acum se află în grija recordmenului național la decatlon, Bogdan Vasile. Pentru că „Clujul oferă mai multe oportunități ca Sibiul” o întoarcere a sportivului în orașul de pe Cibin este improbabilă, dar „cine știe, viitorul nu este bătut în cuie”. În viitorul apropiat, fostul junior de la CSȘ Șoimii Sibiu țintește calificarea la Cupa Europei de Probe Combinate, lucru care l-ar include automat în lotul național.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus