Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Sibiu: fara traseisti si fara dosare. Analiza IPP

ARD are la nivel național cea mai mare proporție de candidați noi, în timp ce USL are un procent de 57%. Institutul pentru Politici Publice (IPP) a analizat profilul candidaţilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie, concluzia fiind aceea că partidele politice propun pentru viitorul Legislativ ''actuali parlamentari migraţi, cercetaţi penal, chiulangii sau rude''. Analiza IPP a urmărit însă și alte elemente care privesc migrația politică a actualilor parlamentari, dar și dosarele lor penale aflate în curs de instrumentare.

În cazul Sibiului, proporția ”vechilor” aflați pe listă în comparație cu cei noi este echilibrată. Sunt trei candidați ARD care au mai avut mandate de parlamentar (Cornel Știrbeț, raluca Turcan și Ion Ariton), în timp ce pe listele USL sunt patru candidați cu mandate de parlamentar la activ (Mircea Cazan, Nicolae Neagu, Gheorghe Roman și Viorel Arcaș). ARD Sibiu are pe listă o femeie, raluca Turcan, în timp ce pe listele USL nu se află nicio reprezentantă a sexului feminin. La nivelul tuturor celor 47 de candidați la alegerile parlamentare sunt 41 de bărbați și șase femei. Pentru viitorul Legislativ nu candidează la nivelul circumscripției Sibiu parlamentari care și-au schimbat partidul în timpul acestui mandat.  

La nivel național, IPP a remarcat faptul că alianţa politică cu cel mai mare număr de candidaţi noi, ce nu au mai deţinut până acum funcţia de parlamentar, este ARD, cu 78% candidaţi noi, în timp ce USL are 57% candidaţi noi. În ceea ce priveşte numărul femeilor care doresc să ocupe un fotoliu de parlamentar, acesta rămâne, potrivit IPP, scăzut. ''Din totalul parlamentarilor care recandidează pentru un mandat de senator sau deputat, 89% sunt bărbaţi şi doar 11% (32) sunt femei. Ponderea femeilor rămâne scăzută, partidele nu au o politică de încurajare a participării femeilor pe scena politică'', se arată în comunicatul IPP, citat de Agerpres.

De asemenea, IPP susţine că partidul cu cei mai mulţi parlamentari care au mai ocupat până acum funcţii de senatori sau deputaţi este PSD, aproximativ 78% dintre candidaţi au mai deţinut funcţii în Parlamentul 2008 - 2012, urmat fiind de PNL, cu 77% candidaţi ce au mai deţinut mandate în Parlament (în interiorul Alianţei Uniunea Social Liberală dintre parlamentarii care recandidează - 65 aparţin PNL, 101 PSD, 6 - PC şi 12 - UNPR). 68% (89) din actualii 131 de parlamentari ai PDL recandidează.

Pentru alegerile din 9 decembrie şi-au depus candidaturile la birourile electorale 2.457 de candidaţi, dar dintre aceştia doar 19% vor ocupa fotolii în Parlamentul României din 315 mandate de deputaţi şi 137 de mandate de senatori, ceea ce înseamnă aproximativ 5 candidaţi pe un loc de parlamentar.

Analiza IPP se bazează pe date oficiale, în cazul de faţă listele de candidaţi disponibile pe pagina oficială a Biroului Electoral Central, respectiv portalul cu declaraţii de avere şi interese ale candidaţilor la alegerile parlamentare din 2012 dezvoltat de către Agenţia Naţionale de Integritate, dar şi informaţii despre activitatea oficială a deputaţilor şi senatorilor, aşa cum sunt ele afişate pe site-ul www.cdep.ro/www.senat.ro şi în site-ul www.alesiivoteaza.ro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

lola

Acum 11 ani

mai verificati sursele pt ca din cate stiu Gheorghe Roman s-a cam plimbat asa de la un partid la altul la fiecare mandat in functie de unde e puterea
Raspunde

pt lola

Acum 11 ani

Ghita Roman a \"revenit\" in PSD la inceputul acestui an. Spun revenit intrucat in 2000 era presedintele organizatiei de tineret PSD Medias, a plecat in PD Medias(in opozitie) si acum dupa 10 ani a revenit la PSD(la putere - cu Base presedinte - halal putere). Nu dezinforma
Raspunde

marry

Acum 11 ani

in psd sunt cei mai multi cu dosare penale care lupta pentru imunitate politica nu pentru interesele noastre...9 cercetaţi penal. Dintre cei 22 de parlamentari în cazul cărora s-a dispus trimiterea în judecată de către DNA, nouă candidează din nou. Aceştia sunt senatorul PC Mircea Banias, senatorul UNPR Nicolae Dobra, deputatul PNL Relu Fenechiu, deputatul PSD Marian Ghiveciu, deputatul Monica-Maria Iacob-Ridzi, (fostă la PDL, acum la PP-DD), senatorul PSD Miron Mitrea, senatorul PC Dan Voiculescu, liberalul Teodor Atanasiu şi deputatul UDMR Laszlo Borbely. Citiţi mai mult: ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Studiu IPP: Migratorii, chiulangiii şi penalii dau buluc în Parlament - Stiri > EVZ.ro ***www.evz.ro/detalii/stiri/alegeri-parlamentare-2012-studiu-ipp-migratorii-chiulangiii-si-penalii-dau-buluc-in-parlament.html#ixzz2CfXcsUv7 EVZ.ro
Raspunde

pt 2

Acum 11 ani

Deci dacă sunt membru al unui partid şi după o lună mă mut în alt partid, iar după ce stau 4 ani mă întorc în primul...înseamnă că nu sunt traseist? Hai sictir domnule Roman!
Raspunde

cici

Acum 11 ani

doamna Turcan nu este traseista dar poate folosi traseul Sibiu - Moldova numai dus.
Raspunde

cici

Acum 11 ani

Este un lucru notabil faptul cei care candideaza nu au dosare pe rol si n-au practicat traseisul politic. Sper ca acest lucru sa nu se schimbe nici pe viitor!
Raspunde

gusti

Acum 11 ani

roman asta s-a molipsit de la \"traseiste\" (ca tot e renumit ca-i plac fetitele) si acu practica si el procedeul. vreau sa castige usl alegerile dar nu si colegiul unde candideaza acest om mic roman gheorghe
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus