Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
5°C

"A fost ca intr-o poveste"

 

Vineri, sala de sport a Liceului  Teoretic „Constantin Noica” a găzduit Cupa Municipiului Sibiu la handbal masculin, dedicată juniorilor IV.

Competiția a fost organizată de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Sibiu, în parteneriat cu Asociația Județeană de Handbal Sibiu. O adevărată premieră pentru micuții handbaliști, fiind vorba despre o ediție în care s-au întâlnit șase echipe din tot județul. Orașul Sibiu a fost reprezentat de două echipe ale Clubul Sportiv Școlar, cărora, din județ, li s-au alăturat Handbal Club Cisnădie, AS TL Agnita, Handbal Club Avrig și AS LT Dumbrăveni. Trofeul dedicat învingătorilor a rămas în orașul de pe Cibin, fiind câștigat de handbaliștii de la CSȘ Sibiu 1, echipă antrenată de profesorul Dan Sitterli.

„Mulți suntem la primul turneu”

Tribuna sălii de sport a fost luată cu asalt de părinți și rude, care, pe lângă hainele de schimb și mâncarea pentru micuții handbaliști, erau dotați cu aparate foto și chiar camere de filmat. „Avem fotograf, cameraman, facem și noi poze. Pentru copii, pentru că acestea sunt amintirile frumoase pe care o să le aibă peste ani și ani”, spuneau Florina și Adela, mame ale unor handbaliști din Cisnădie. „E o competiție frumoasă, uitați-vă cum se respectă la final. Cu siguranță acești copii au viitor în handbal, pentru că se vede un progres de când s-au apucat și până acum, a spus un părinte sibian.

Pentru mulți dintre juniorii IV care s-au înfruntat la Sibiu a fost primul turneu de acest gen. Cu emoțiile în buzunar și cu handbalul în suflet, copiii au recreat atmosfera frumoasă a meciurilor de altădată. Însă, fără încrâncenare și nervi, ci cu simplitatea și bucuria juvenilă a pricindeilor. „Mi se pare ceva foarte frumos pentru ei, care, în viitor, vor fi colegi, chiar dacă acum sunt adversari”, puncta un alt părinte, completat de Traian Mihălțan, interul dreapta al echipei CSȘ Sibiu 1 - „un turneu foarte frumos și foarte important, pentru că pentru unii dintre noi a fost chiar primul. Când am venit, am avut emoții, pentru că am fost șase echipe de valori apropiate și toți ne doream să câștigăm”, mărturisea acesta.

Campionat Județean de Juniori IV, în primăvara lui 2013

Reunirea celor peste 150 de copii, majoritatea născuți în anul 2000, sub forma unui turneu de pregătire a marcat un pas important spre o nouă premieră - Campionatul Județean de Juniori IV, care va începe în primăvara anului viitor. Premiera în sine este dată de faptul că până acum nu a mai existat o asemenea competiție dedicată exclusiv acestui nivel de vârstă. La 11-12 ani, copilul, aflat încă în creștere, îți poate oferi o imagine relativ exactă a adultului în care se va transforma. Trebuie însă menționat și faptul că la acest nivel de vârstă există și cele mai multe pierderi în sport. Rivalitatea cu „distracțiile” contemporane – calculatorul și statul în fața blocurilor ori în găști – se poate transforma rapid și iremediabil într-o luptă pierdută de sport. Însă, potrivit antrenorilor celor șase participante la „Cupa Municipiului Sibiu”, crearea unui campionat pentru Juniorii IV le va da acestora un țel și o motivație pentru a continua să practice handbal. „Pentru Sibiu este un mare pas în față. Este o etapă extraordinar de bună pentru faza de selecție. Un pas mare și hotărâtor înspre a revigora handbalul din Sibiu, care a avut, din păcate, un recul în ultimii ani. Ar trebui să ne întoarcem privirile și către acest sport minunat și iubit de copii”, a declarat Maria Macarie, director adjunct al clubului Sportiv Școlar Sibiu.

„A fost ca într-o poveste”

La vârsta la care alți copii se gândesc la computere și telefoane noi, micuții handbaliști au reușit să anime suporterii cu execuțiile lor. Nu puțini au fost cei care, deși evoluau la un turneu amical, visau la clipele în care numele lor vor fi aplaudate în marile săli ale țării. „E foarte frumoasă atmosfera, pasele, jocul, echiplele. Totul e frumos. Parcă ești ca într-o poveste. Sunt mândru de mine și de coechipierii mei. Vrem să ajungem cât mai departe cu această echipă. Ca și ei, și eu vreau să continui cu handbalul”, sublinia Andrei Șandru, de la HC Cisnădie, despre care antrenorii, aflați pe margine, au căzut de acord că „e de viitor ștrengarul”.

Și într-adevăr a fost o atmosferă de poveste. Aplauzele și încurajările din tribune au curs, chiar dacă pe teren se aflau adversarii din precedentul sau următorul meci. Spre exemplu, partida dintre Cisnădie și Sibiu 2 s-a decis la șapte metri, după ce ambele formații au arătat că nu vor să piardă locul trei. Pe teren au pătruns părinții și handbaliștii celorlalte echipe. Când antrenorii încă nu definitivaseră lista executanților, s-a auzit un puternic „Hai Sibiu!”, urmat dintr-un gest-reflex de clasicul „Cisnădia, Cisnădia!”. Pe de-o parte, numeroasa galerie a Sibiului, iar în cealaltă parte, ad-hoc creată, inimoasa galerie a Cisnădiei, formată din componenții echipelor din Avrig și Agnita. A învins echipa Sibiului, moment în care câțiva cisnădieni au izbucnit în plâns. Nu a durat mult, iar încurajările au venit tocmai din tabăra adversă. „Ați jucat frumos, lasă!”, i-a spus un sibian celui care până în urmă cu cinci minute i-a fost adversar.

Și, pentru ca povestea să aibă un final fericit, toată lumea a primit medalii. Aliniați pe șase rânduri, copiii așteptau în liniște premierea. În fața lor, antrenorii. Trofeele le zâmbeau de pe masa arbitrilor. Ochii, obosiți de efort, sclipeau a încântare. „Vă mulțumim pentru că ați participat la Cupa Municipiului Sibiu. Felicitări tuturor participanților”, spunea o voce care le-a smuls handbaliștilor privirea. Apoi, aplauze. Și a început premierea. Fiecare copil se pregătea pentru momentul în care urma să primească medalia. Aer în piept, privire mulțumită, iar cei doi-trei pași până la strângerea de mână aveau să fie doar un mic efort suplimentar spre împlinirea dezideratului: medalia. Una cu dublă însemnătate. În primul rând, medalia aceea stabilea un nou început pentru handbalul la nivel de juniori din Sibiu. Însă, premiul nu era medalia în sine, ci ceea ce ea reprezintă: o amintire – prețuită probabil mai mult ca orice de sportivi aflați la început de drum.

Clasament „Cupa Municipiului Sibiu”:

CSȘ Sibiu 1

HC Avrig

CSȘ Sibiu 2

HC Cisnădie

AS TL Agnita

AS LT Dumbrăveni

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

Sibian

Acum 9 ani

Foarte frumos articolul. Bravo.
Raspunde

maria

Acum 9 ani

Felicitari pentru minunatul articol. Sunt ff putini jurnalisti care mai scriu cate un articol despre tinerii sportivi, si mai ales in acest mod(despre copii dar si parinti, sau despre atmosfera competitiei). FELICITARI si va multumim frumos in numele tuturor copiilor participanti la aceasta minunata competitie.
Raspunde

Patricia

Acum 9 ani

Felicitari !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus