Duminică,
25.10.2020
Innorat
Acum
12°C

"Valea Hartibaciului este o zona "gata" sa fie dezvoltata"

02 Decembrie 2012 22:48

Originară din Spania, Josefina López Galdeano a demarat un proiect ce vizează dezvoltarea Văii Hârtibaciului, alături de alte zone slab dezvoltate din Armenia și Republica Moldova. Proiectul se numește Viva East și a demarat deja în prima parte a acestui an. Cum s-ar putea dezvolta valea Hârtibaciului, am întrebat-o chiar pe inițiatoarea proiectului.

Rep.: În proiectul dumneavoastră vorbiți despre ”revitalizarea pe termen lung a patrimoniului cultural și natural” pe Valea Hârtibaciului. Concret ce înseamnă asta și se ce poate face?
J. L. G.: Viva East va aduce o valoare teritorială printr-o abordare integrată a patrimoniului cultural și a mediului natural și va crea o rețea internatională, facilitând cooperarea, schimburile profesionale și culturale de-a lungul Parteneriatul Estic. Proiectul va aborda instrumente de planificare regionale și locale de guvernare, legate de patrimoniul cultural și natural, dar în același timp vizează generarea celor mai bune practici transferabile la nivel politic național. Viva East va elabora o metodologie privind valorificarea patrimoniului cultural și de mediu, implicarea actorilor locali ocupați cu activități spațiale, culturale și de turism, nu numai în Valea Hârtibaciului , dar în toate cele trei zone pilot: România- Valea Hârtibaciului micro-regiune, Armenia – Regiunea Tavush și Republica Moldova – județul Cahul. Zonele rurale de aici rămân în urmă privind dezvoltarea economică și sunt în mare parte caracterizate de depopulare, structuri agricole duale, dominate de (semi) agricultură de subzistență și au venituri economice mici. Aceste zone nu sunt conștiente de potențialul cultural, iar moștenirea lor este neglijată și în multe din cazuri, abandonată.
 
Rep.: Care sunt pașii proiectului în timp, ce etape presupune implementarea lui?
J. L. G.: Viva East constă în trei etape principale: devoltarea de orientări și metodologii comune, planuri de acțiune teritoriale de patrimoniu și proiecte pilot, respectiv planuri integrate în centre istorice mici destinate să stimuleze participarea părților interesate, pentru a promova experiențele și valorile locale. Actiunile specifice care urmează să fie luate, precum și proiectele pilot, în toate cele trei domenii, vor fi selectate și puse în aplicare, împreună cu părtile interesate locale – echipe locale de campionat, în urma unei serii de trei ateliere de lucru locale și patru seminarii tematice la nivel internațional care se ocupă cu: elaborarea metodologiei (în Bari, Italia), Patrimoniu imaterial (în Cahul, Republica Moldova), Patrimoniu Material (în Dilijan, Armenia), precum și Peisaj și Amenajarea teritoriului (în Valea Hârtibaciului, România).
 
Rep.: Cum a decurs întâlnirea cu autoritățile locale sibiene? Cu ce gânduri ați plecat de al întâlnire?
J. L. G.: La atelierul local din Nucet a fost prima dată când echipa Viva și echipa de campioni locali s-au întâlnit. Scopul a fost de a lucra împreună în provocarea de a crea un instrument de management pentru conservarea și revitalizarea patrimoniului. Mai mult decât atât, acest prim atelier a avut rolul de a defini în continuare starea de fapt a strategiilor de cultură din mediul rural din zona și prioritățile lor principale. Obiectivele workshop-ului au fost deja îndeplinite: să organizeze consultări structurate; să ofere o mai bună evaluare a nevoilor; să dezvolte încrederea și înțelegerea reciprocă între noi; și în cele din urmă să construiască un parteneriat local puternic.
 
Rep.: Ce asemănări și ce diferențe există între Valea Hârtibaciului și celelalte două zone incluse în proiectul pilot? Cum ați ales Valea Hârtibaciului?
J. L. G.: Țările țintă – Armenia, Moldova și România - au de-a face cu o creștere economică scăzută în zonele rurale. O parte din problemele care trebuie confruntate în aceasta zona sunt: Subdezvoltarea -   Competivitatea mică a lanțului de valori culturale în comparație cu UE; Guvernare și transparență - Descentralizarea a progresat lent în zona de est și autoritățile regionale și locale au fost făcute din ce în ce mai responsabile pentru cultură; Izolarea și depopularea - Depopularea se referă la tinerii lucrători calificați, care se deplasează în afară și lasă o mare parte din populația necalificată și vârstnică în mediul rural; Conservarea patrimoniului cultural și natural. În ceea ce privește Valea Hârtibaciului, aceasta a fost aleasă ca zonă pilot pentru România deoarece, în comparație cu alte zone din țară și având în vedere caracteristicile sale unice, am considerat că a fost “gata” să fie dezvoltată. Valea Hârtibaciului are un context teritorial privilegiat, situat între cele trei centre importante istorice și culturale – Sibiu, Sighișoara și Brașov, definind o zonă atrăgatoare, cu patrimoniu bogat. Are un amestec bine echilibrat al patrimoniului natural, oferind resurse nemăsurate pentru a fi dezvoltate și imobilizate într-un mod durabil. Nu în ultimul rând, rețeaua locală a părților interesate existente este destul de bine dezvoltată și încearcă să împingă inițiative și pentru a promova zona folosind o abordare de jos în sus. Cu toate acestea, este lipsită de suport tehnic și financiar, care în cazul Viva East ar putea aduce o valoare adaugată.
 
Rep.: Personal, ce impresie v-a făcut zona? 
J. L. G.: Vizitele efectuate încă de la începutul proiectului au confirmat înțelegerea mea că zonele rurale cu centre istorice mici și sisteme de peisaj nu trebuie să fie concepute ca “rămășiță” teritorială, dar ca elemente cruciale structurale care, dacă sunt dezvoltate organic, pot reconecta sistemul urban de rețea în cadrul unei țări, regiuni și pot îmbunătăți situația populației existente printr-o dezvolatare durabilă și non-discriminatorie. Prin urmare, ținand cont de efectele crizei de pretutindeni, și mai ales în economiile slabe, centrele istorice minore pot fi considerate o supapă de securitate în cadrul sistemului în sine, fiind în măsură să genereze inovație și conservarea activă a patrimoniului cultural material și imaterial, și în același timp reprezintă locuri ale dezvoltării durabile.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Q10

Acum 7 ani

va fi miscare ampla si in ce priveste mocamita pana la sibiu???????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus