Vineri,
27.05.2022
Acum
0°C

Sibiul studentesc: Ziua Romaniei a fost sarbatorita SMART

 

Înaintea anului în care Sibiul va evidenția latura lui studențească în cadrul programului denumit ”Sibiu SMART”, la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu studenți din întreaga lume s-au întâlnit pentru a sărbători Ziua Națională a României într-un stil propriu: în mai multe limbi, prin tradiții populare din mai multe țări și cu o horă de-a locului.

Seara universitară dedicată Zilei Naționale a României a reunit tineri veniți să studieze la Sibiu de pe mai multe continente. ”Fiecare am pregătit un dans sau un cântec cel puțin care ne reprezintă țara pentru a onora, astfel, țara voastră. Este o experiență minunată Sibiul, viața studențească la Sibiu și ne bucură faptul că Universitatea ne dă posibilitatea de a petrece împreună și de Ziua Națională a României. La mulți ani, România!”, spune o studentă din Laos.

Ziua României, sărbătorită internațional

Îmbrăcați în porturi tradiționale, studenții din lumea întreagă au pregătit diferite prezentări și momente artistice specifice țărilor de origine. Studenți ai Facultății de Teologie au colindat, iar după a urmat o învârtită din Mărginime, la care alături de ansamblul studenților de la Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecție a Mediului au dansat de la cambodgieni până la germani. Seara a continuat cu o masă pentru care studenţii au pregătit specialităţi specifice ţărilor lor.

"E un moment plăcut pentru noi, pentru că iată studenții români și cei străini s-au gândit să sărbătorească împreună Ziua Națională a României. Poate în România, acest lucru pare ciudat, când totul e numai formalism, făcut în grabă. Lucrul acesta în Universitate demonstrează că studenții români și cei străini au o relație deosebită între ei. O relație de care eu sincer mă bucur și care e normală pentru o țară civilizată. Țin minte că, acum un an, la o Universitate din Suedia am fost plăcut surprins să văd arborat pe catargul din fața rectoratului lor steagul României. Era 1 decembrie și mi s-a părut un lucru formidabil. Prin aceste manifestări revenim și noi la normalitate", spune Ioan Bondrea, rectorul Universităţii sibiene.

Evenimentul care a avut loc săptămâna trecută a fost animat de studenţii din Bangladesh, Cambodgea, China, Franţa, Germania, Laos, Filipine, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia şi, evident, România.

”Ziua națională a României este sărbătorită internațional. Cultura română, cel mai bun ambasador al spiritualității noastre, este sărbătorită în această seară prin cultura altor popoare, reprezentate de studenții străini care învață în cadrul Universității noastre. Prin această acțiune îi și integrăm pe studenții străini”, spune Daniela Preda, directoarea Departamentului de Relații Internaționale din cadrul ULBS.

Fiecare facultate, cu licență și master în engleză

Rectorul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, Ioan Bondrea, arată că e în strategia instituției pe care o conduce de a atrage cât mai mulți tineri din alte țări spre a veni să studieze aici. ”Pentru mine sunt foarte importanți și studenții români și cei străini. Viziunea mea asupra viitorului Universității «Lucian Blaga» e aceea de a crește numărul studenților străini, de a crește vizibilitatea Universității în plan internațional. Și acești străini, fie că vin pe cont propriu sau prin diferite programe de genul Erasmus, din Europa sau din Asia, aduc plus-valoare Universității. Pe lângă seriozitatea lor, aduc și cultura țărilor respective, o culoare deosebită inclusiv orașului. Evident și oraș simte acest puls al studenților străini din Universitate”, declară Ioan Bondrea.

Potrivit lui, ULBS oferă în momentul de față o serie de avantaje și tinerilor străini. ”În primul rând este vorba de programele în limba engleză. Am insistat și insist ca Facultățile să își construiască programe fie de master, fie de licență în limba engleză. Apoi, e vorba de faptul că avem un serviciu de relații internaționale care, deși cu oameni puțini, depune o muncă foarte motivată. Depun eforturi considerabile atât de a-i atrage pe studenții străini, cât și pentru a le crea condiții deosebite”. Dincolo de programele dedicate lor, studenții care aleg Sibiul consideră că și infrastructura de aici este un criteriu care trebuie luat în calcul. ”Condițiile acestea de cazare și masă din Sibiu nu numai că sunt foarte bune, dar au și un cost mai redus decât cele occidentale. De aceea am avut și situații în care studenți străini care au avut primul an de studiu prin Erasmus Mundus în Germania sau Franța, în anul următor au ales să vină la Sibiu, tocmai datorită acestor condiții și a costurilor reduse din România”, mai arată rectorul Bondrea.

Peste 400 de studenți din peste 40 de țări

În momentul de față, prin diferitele programe internaționale derulate de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu studiază peste 400 de studenți din alte 40 de țări ale lumii. Programul evenimentului de săptămâna trecută a fost organizat de Departamentul Relaţii Internaţionale, care a iniţiat pe parcursul anului 2012 o serie de manifestări educaţionale, culturale şi de diplomaţie menite să aducă un plus de vizibilitate ţării noastre în perspectiva colaborării internaţionale, arată coordonatorii evenimentului denumit "Ziua Naţională a României Sărbătorită Internaţional".

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus