La început a fost doar un zvon șoptit pe la colțurile burgului „bă, vin iar ungurii”. Cu generalul Bem încă proaspăt în minte, sibienii din centrul vechi au început să îndese în geamantane ceva haine de prin dulapuri, au învelit borcanele de zacuscă în ultimul număr din Tribuna și erau gata, gata să ia drumul pribegiei. „Vor Ardealul!” Da, îl vor. Dar de data asta nu pentru Ardeal au venit. Ci ca să facă bani. Așa-i, au venit iar ungurii.
După ce au rupt ficații la CibinFest și au crescut cu cel puțin 1.5 kilograme media de greutate a sibienilor, ungurii tătici la făcut papa pe grătar au venit din nou la Sibiu, la Târgul de Crăciun, de data asta. Îi găsiți în apropierea patinoarului. De fapt, nici nu prea aveți cum să îi ratați. E standul acela unde e tot timpul coadă. Și, față de CibinFest, de data asta au adus și ciorbă gulaș și un gyros pita bun de să te lingi pe degete, nu alta.
Adevărul adevărat e că ungurii sunt profesori. Cârnați zemoși, cefe de porc mari cât cele de bulgari, borcane cu murături și niște ciolane rotisate ce ar face și un sfânt să dea încolo postul, să își suflece mânecile sutanei și să se apuce de înfulecat. Toate arată dumnezeiește. Și sunt bune la gust de numa numa. Așa că, dată tot mai adastă prin târg, să îi luăm nițel la puricat și la prezentat poporului.
Din start vă spun că vecinii de peste Someș n-o prea rup pe-a noastră, așa că pregătiți arsenalul de mișcări explicative. Cel mai simplu e să arătați cam cât de mare vreți să fie porția. Sunt dibaci, se prind repede. Arătați cu deștu borcanul de murături din care doriți să mâncați și problema asta s-a rezolvat. Dar verificați cu atenție portofelul înainte să vă aruncați și la de aia, și la de aialaltă. Că eu am impresia că asta e noua strategie, să ne îndatoreze prin mâncare până ne iau Ardealul. Am pornit țintit pe un sfert de ciolan rotisat. La fața locului am mai plusat cu o jumătate de cârnaț, o porție de cartofi, o ciorbă gulaș și un gogoșar umplut cu varză. 65 de lei pe muchie. 20 ciolanul, 10 gulașul, 12 cârnatul, 10 cartofii, 11 lei ardeiul plus doi lei pentru feliile de pită.
Gulașului n-am nici cel mai mic reproș să îi aduc. Puțin acrișor, puțin picant, plin de felii de cârnat, bucățele de bacon și fasole neagră. Mmmm, să îți lingi deștele, nu alta. Cu felul 2, altă poveste. Nu că n-a fost bun, și cârnatul și ciolanul sunt delicioase. Păcat că erau reci. Nici măcar reîncălzite. Reci. Ori ditai halca de ciolan, plină de grăsime, să o mânânci rece îți trebuie nițică stăpânire de sine și un stomac dispus la orice încercări. Că, în general, mâncărurile grase sunt grețoase dacă sunt reci. Noroc cu murătura de tăiat greața. Așa că, dacă îmi mai vine dorul de a contribui la economia vecinilor din vest, primul lucru va fi să verific momentul când se apucă de gătit. Să pot mânca și eu un felul doi călduț. Dar, înainte de toate, trebuie să trec pe la bancomat, că m-or uscat de bani.
Horia, Cloșca și Ciolan
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Vor Ardealul
Vizualizari: 2386
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
ANDREI NICULAE
Acum 4 ore
Friki Riki
Acum 5 ore
Un cititor
Acum 7 ore
GPT - simplu și fără școală
Acum 7 ore
Ger