Sâmbătă,
18.09.2021
Innorat
Acum
15°C

Viitorul Aeroportului: 600.000 de pasageri pe an

Aproape 600 de mii de pasageri ar urma să folosească serviciile Aeroportului Internațional Sibiu, peste cinci ani, în condițiile acordării de sprijin financiar companiilor care deschid noi rute de aici, estimează conducerea Aeroportului sibian. Noile rute scoase la licitație vor fi către Anglia, Olanda, Franța, Spania și Italia.

Documentația ce prevede acordarea de ajutoare de stat companiilor care vor opera pe noi rute de la Sibiu a fost trimisă, joia trecută, la Consiliul Concurenței. Prin intermediul acestuia, ar urma să fie obținută și aprobarea Comisiei Europene. ”În cel mai optimist caz, avizul ar urma să sosească în 30 de zile. Un termen mai realist este 90 de zile”, a anunțat secretarul județului, Iordan Nicola.

Opt noi rute. Nu e stabilit câte vor fi alese

Bugetul estimat pentru ”schema de ajutor la înființare” către companiile care deschid noi rute de la Sibiu este unul multianual. Cele mai mari sume sunt prevăzute pentru 2013: 627.356 de euro. În 2014, sumele ce vor trebui alocate din bugetul județean sunt de aproximativ 611.000 de euro, iar în 2015 ajutoarele sunt estimate la 596.000 de euro. Pentru 2016 sunt estimate ajutoare totale acordate în valoare de 560.000 de euro, iar în ultimul an (2017) valoarea ajutoarelor de stat este calculată de reprezentanții aeroportului la aproximativ 486.000 de euro. Acestea sunt sume maximale,  cele decontate fiind de cel mult 40% din costurile eligibile prezentate de companii. Costurile eligibile sunt cele de marketing și publicitate, cu condiția ca acestea să nu fi fost deja subvenționate prin alte scheme de stat.

Potrivit conducerii Aeroportului sibian, odată obținut avizul Comisiei Europene pentru ajutoarele de stat, vor fi alese rutele care să fie scoase la licitație. În acest moment, conducerea Aeroportului a identificat opt potențiale trasee care să fie scoase la licitație: Londra, Amsterdam, Paris. Madrid, Barcelona, Milano, Veneția și Roma, se arată într-un document făcut public de conducerea Aeroportului.

Estimări de pasageri: de la 200.000 la 600.000

Pentru anul în curs, conducerea AIS estimează un număr de 176.200 de pasageri pe cursele internaţionale şi 23.800 pe cele interne. În condiţiile reducerii tarifelor pe pasager, aprobate în toamna acestui an, şi a ajutoarelor de stat acordat companiilor care deschid noi rute, anul viitor ar trebui să numere la final 222.124 de pasageri pe cursele internaţionale şi 31.276 pe cele interne. Creşterea este exponenţială, astfel că peste patru ani sunt estimaţi aproape 500.000 de pasageri pe cursele internaţionale şi peste 75.000 pe cele interne. În fine, în ultimul an în care ar mai fi acordate ajutoare de stat, 2017, numărul pasagerilor s-ar apropia de 600.000: 83.677 pe cursele interne şi 514.017 pe cele internaţionale. Companiile care vor beneficia de ajutoare de stat vor fi obligate, prin contract, să opereze noile rute pe o perioadă dublă faţă de cea în care au fost subvenţionate.

Părţile pozitive

În septembrie, Consiliul Judeţean a aprobat ca tarifele practicate pe AIS să scadă până la aproximativ şapte euro pe pasager. Această scădere de tarife presupune însă subvenţionarea AIS, s-a arătat în hotărârea amintită. În condiţiile în care, prin subvenţionarea unor noi rute, va creşte numărul de pasageri, subvenţiile necesare din cauza scăderilor de tarife nu vor mai fi necesare, fluxul mare de pasageri asigurând venituri suficiente pentru funcţionarea aerogării.

Totodată, creşterea numărului de destinaţii ar impulsiona şi creşterea industriei turismului. Potrivit unor estimări ale conducerii AIS, anul viitor prin intermediul aeroportului ar urma să vină 6.250 de turişti, iar din 2016 numărul acestora ar putea fi de 45.000.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

Sibian

Acum 8 ani

Pai iara incepeti stati ca iara spune firma de zboruri ca mintiti asa va spun si eu numao va faceti iluzii ca isi face bv aeroport si ne inebuneste si ne fura pasagerii.
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 8 ani

Intradevar, daca isi face si Bv aeroport, s-a terminat de tot cu aeroportul Sb... oricum, a pierdut tot ce se putea pierde in ultimii ani, dar a inghitit bani cu nemiluita de la CJ... bravo, sava si botesch...
Raspunde

Bogdan

Acum 8 ani

Aeroportul Brasov nu va fi atat de cautat ca si cel de la Sibiu! O sa fie o investitie foarte prosta fiindca este un aeroport construit din mandrie! Intr-o alta nota, nicio companie nu se va inscrie la licitatia respectiva, insemnand aici nicio companie low-cost! E prea riscant.
Raspunde

@2

Acum 8 ani

Stati linistiti.Brasovu-i interesant ptr.mitici si moldoveni.
Raspunde

cucu

Acum 8 ani

Ca sa creasca numarul de pasageri la Sibiu,vor faca traseul autocarelor pe pista aeroportului s asa vor creste numarul de pasageri.
Raspunde

Observator

Acum 8 ani

de la terminarea ,lucrarilor de modernizare,s-ar fi putut aduce curse,inclusiv low-cost,daca manangementul aeroportului,ar fi fost unul ,performant,doritor,de a mari nr. de curse....Se pare ca altele au fost interesele,preocuparile,celor care au diriguit fraiele aeroportului....Cursele,low-cost,au plecat la Cluj,Tg_Mures-aeroport,mai modest,decat Sb.Pasagerii sibieni,iau calea,acestor aeroporturi pt. a pleca spre Europa...Ce folos,ca avem aeroport international?
Raspunde

xxl

Acum 8 ani

tara arde si baba se scarpina ce trebuie aeroport la brasov cind in zona sunt 3 aeroporturi otopeni sibiu tg mures cu bani alocati fara rost se canalizeaza satele si orasele din 3 judete suntem tara cu cea mai slaba infrastuctura din europa in loc s-a facem ce e necesar facem stadioane telegondole etc vreti s-a stiti de ce se vrea regionalizare aducetiva aminte cit rau a facut brasovu sibiului cind nea scos de pe coridorou 4 CFR nu au finantare pentru acest proect find total izolati se cred capitala regiuni aceseaza fonduri s-a se dezvolte brasovu find in moarte clinica dar interesele sunt sa-i tina in viata atentie politiceni de sibiu veti avea o raspundere uriasa in fata sibienilor
Raspunde

management profesional

Acum 8 ani

asta lipseste aeroportului Sibiu, nu idei, pareri, opinii! din partea necunoscatorilor. stiu, este tentant sa-ti dai cu parerea mai ales cand ocupi un scaun in conducerea judetului. responsabilitatea conducerii CJ este aceea de a incredinta conducerea aeroportului unei echipe de manageri specializati, cu experienta in domeniu si mai ales cu performante. ce experienta are echipa actuala in negocierile cu companiile low-cost? cate contracte low-cost a semnat Sava sau Cindrea in viata lor? si uite-asa vor mai trece vreo 5 ani pana ne vom da seama ca a fost o idee buna dar, din pacate, nu a reusit - pe banii nostrii beneinteles.
Raspunde

@7.xxl

Acum 8 ani

Intrutotul de acord cu ce a-ti scris.Perfect adevarat.
Raspunde

Unul

Acum 8 ani

Cine-l tine pe Sava director de atatia ani de rezultate dezastruoase? Ne pierdem viata cu incompetentul acesta. Nici la un CAP nu l-as pune sef. Tg Ms are zboruri pe zi cat Sibiul in cinci si preturi de Romania. Am zburat cu 25EUR la Roma, dus-intors.
Raspunde

altu

Acum 8 ani

Aeroport sub munte.S-a mai construit unu intr-un oras in groapa.Grandomanie romaneasca
Raspunde

Sava Hotu

Acum 8 ani

TARAN, SECURIST,AGRAMAT. CAM ASA-L POTI CARACTERIZA PE DIRECTORUL AEROPORTULUI. SE VEDE DE LA O POSTA SI TOTUSI E TINUT STRANS DE CINEVA...CINE OARE AR AVEA INTERESE CA, COMPANIILE DE ZBOR GERMANICE SA NU AIBA CONCURENTA?
Raspunde

kar buk

Acum 8 ani

Sefu autocaricelor din cacova.
Raspunde

Ion

Acum 8 ani

Acum cateva luni bune, Sava ala mintea ca e in negocieri cu companii aeriene pt noi zboruri. Acum vine bostanul asta ca doar acum s-au trimis documentele pt ajutoarele de stat. Nici ei nu mai stiu ce sa minta, si asa mai trec 5-10 ani si poate prindem noi aripi pana atunci,.
Raspunde

ioi

Acum 8 ani

sava este cel mai mare impostor care a distrus aeroportul sibiu.hab nu are de management.saluariu de milionar si in rest tzepe.e un politruc sprijinit de johi and co.ia spaga de la,, cacova-reisen,,...... pt a nu concura cu atla...s ....ibul.dak erau zboruri la 99euro peste tot ce mai facea nea ilie cu autcarele lui luate pe leasing.?????????
Raspunde

nela

Acum 8 ani

voi cei care tot comentati voi stiti ce vorbiti,sauvorbiti din auzite,cum era aeroportul panaa venit Sava cate zboruri erau pe sibiu,de ce zboara doar compani sasesti de asta vati intrebat,de ce sasu nu a vrut sa scada tarifele ca sa nu zboare decat sasi si sa ii mearga lui carabulea,suntem niste oameni de nimic ca noi romani nu suntem instare sa ne conducem trebiue sa ne conduca un sas de nimic,cel care spune de experienta zi pe cineva mai bun decat sava,e singurul director care e doctor in menagement aeroportuar,
Raspunde

boby

Acum 8 ani

ai dreptate nela,dar ar trebui ca domnul Sava sa se mai gandeasca si la salariati,am auzitca pleaca pecapete din cauza salarilor,de geaba mai vin compani daca nu mai are angajati,nu spun ca nu e bun cred ca e omul potrivit la locul potrivit,dar artrebui sa fie si de partea celor caremuncesc,speram sa vina compani sa putem sa zburam de pe aeroportul nostru nu de pe altele
Raspunde

siamezu

Acum 8 ani

Santeti frati ? 16. nela (IP 86.126.86.220) voi cei care tot comentati voi stiti ce vorbiti,sauvorbiti din auzite,cum era aeroportul panaa venit Sava cate zboruri erau pe sibiu,de ce zboara doar compani sasesti de asta vati intrebat,de ce sasu nu a vrut sa scada tarifele ca sa nu zboare decat sasi si sa ii mearga lui carabulea,suntem niste oameni de nimic ca noi romani nu suntem instare sa ne conducem trebiue sa ne conduca un sas de nimic,cel care spune de experienta zi pe cineva mai bun decat sava,e singurul director care e doctor in menagement aeroportuar, (08:31:31) 17. boby (IP 86.126.86.220) ai dreptate nela,dar ar trebui ca domnul Sava sa se mai gandeasca si la salariati,am auzitca pleaca pecapete din cauza salarilor,de geaba mai vin compani daca nu mai are angajati,nu spun ca nu e bun cred ca e omul potrivit la locul potrivit,dar artrebui sa fie si de partea celor caremuncesc,speram sa vina compani sa putem sa zburam de pe aeroportul nostru nu de pe altele (08:43:32)
Raspunde

@siamezu

Acum 8 ani

nela si boby ii un angajat de la aeroport. vrea salariu mai mare dar din pacate ii analfabet. incredibil.
Raspunde

dddd

Acum 8 ani

Nela cum era aeroportu cand a venit Sava daca sti atit de bine spune cati oameni a dat afara si sub ce stres lucra angajatii aeroportului S-a dat mare ca vin noi compani si uite ca sunt numai minciuni cum( vorbeste el de obicei) ca nici o data nu spune adevaru.Toti angajatii nu au voie sa miste un deget fara sa stie el.Acuma de curind au venit 3 avioane seara dupa ora 22 si au facut scandal ca nu aveau scaune suficiente ca sa steie jos au facut reclamati la protectia consumatorului.Dar Sava a gasit un tap ispasitor(ca de fiecare data) pe seful de tura saracul la morcovit pe nedrept am intales ca vrea sal deie afara pentru asta si ei nu are dreptu sa miste nimic fara el LE IESTE SI FRICA SA IL DERANJEZE LA o ASA ORA
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus