Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
6°C

Astra Film - best of, in turneu national

Zeci de mii de spectatori au vizionat la ASTRA FILM  poveşti inedite, surprinse in documentarele care au rulat la recent încheiata ediţie cu nr. 12 a Festivalului internaţional de film documentar de la Sibiu, cinefili sau nu, iubitori ai filmului de non-ficţiune ori aflaţi la prima întâlnire cu filmul documentar.

12 filme documentare cu subiecte variate, surprinse în diferite colțuri ale lumii vor fi proiectate timp de trei zile în cadrul programului  AFF12 on Tour la București. Filmele premiate şi cele care s-au bucurat de cea mai mare apreciere (nu neapărat aceleaşi) din partea publicului  ASTRA FILM, călătoresc prin ţară, pentru toţi iubitorii acestui gen cinematografic, care are enorm de oferit.

Iubitorii de documentare vor putea vedea filme despre dragoste şi idealul de iubire-  la care aspiră un bărbat într-o societate coruptă de prostituţie (Phon Pehn Lullaby- de Pawel Kloc, premiat cu Marele Premiu Astra Film, dar şi despre dragostea de libertate trăită de cîţiva tineri după ani buni de detenţie in filmul Turn off the Light – de Ivana Mladenovic. Vor putea vedea lumea eclectică a metroului parizian (Metro) dar, în egală măsură, viaţa claustrofobă a gangsterilor din Africa de Sud - una dintre cele mai violente societăţi (Gangster Project),  sau cea a  unei tinere rome cerşetoare din Romania, de-a lungul unui an, în Helsinki,  Helping Mihaela –realizat de  Hanna Maylett. Sau subiecte precum emigrarea ilegală de munca şi preţul plătit pentru îndrăzneala mamelor din Moldova de a visa la o viaţă mai bună putem vedea în documentarul Mama Illegal realizat de Ed Moschitz.
Cai sălbatici  a lui Dan Curean (premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar, în cadrul competiţiei Ecocinematograff) ne poartă prin Delta Dunării -un loc unde oamenii sunt subordonaţi puterii naturii iar filmul regizorului german Fabian Daub -Roşia Montana – un loc la marginea prăpastiei  re-aduce în discuţie, într-o manieră obiectivă, problema Roşiei Montana, cu bune şi cu rele. Filmele premiate in sectiunea student My kosher shifts ne duc in lumea evreilor ortodocsi  iar Ultima Calle ne duce în cartierul pescarilor din Barcelona.

La fel ca la Sibiu,  proiecţiile vor fi urmate de discuţii cu publicul. Sociologul Vintilă Mihăilescu împreună cu studenţii de la SNSPA, cit si personajele din film vor dialoga pe tema cumentarului Common ground, realizat de Anne Schiltz şi Charlotte Grégoire (Belgia) şi distins cu premiul Astra Film pentru cel mai documentar din competiţia România. Filmul surprinde viaţa locatarilor unui bloc bucureştean, prinşi într-o continuă tranziţie socială şi economică.  Ivana Mladenovici regizoarea filmului Turn off the lights, precum producătorii Eugen Kelemen şi George Bucur din echipa filmului Cai salbatici vor fi prezenti la discutiile de după proiectie.VINERI, 14 decembrie
18:00    MAMA ILLEGAL 102’
20:00    TURN OFF THE LIGHTS 71’


SÂMBĂTĂ, 15 decembrie
14:00    MY KOSHER SHIFTS 22’
    GANGSTER PROJECT 54’
16:00    COMMON GROUND 82’
18:00    HELPING MIHAELA 96’
20:00    HE THINKS HE’S THE BEST 58’
21:15    ROSIA MONTANA, UN LOC LA MARGINEA PRĂPASTIEI, 92’


DUMINICĂ, 16 decembrie
14:00    THE LAST STREET 60’
15:30    METRO 60’
17:00    GONE WILD 84’
19:00    PHNOM PENH LULLABY 98’
  

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus