Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Sibienii infectati cu HIV nu vor mai avea nevoie de adeverinte medicale la angajare

Sibienii diagnosticaţi cu HIV nu vor mai fi obligaţi să prezinte la angajare sau la înscrierea la şcoală, o adeverinţă în care să se menţioneze că sunt infectaţi cu HIV. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătăţii, care a fost sesizat de Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Măsura a fost luată după ce în ultimii ani, mai multe oraganizaţii au semnalat că persoanele bolnave de SIDA sunt discriminate la locul de muncă şi la şcoală.

„Unii pacienți au fost identificați odată cu controlul pentru angajare sau femeile gravide au fost confirmate cu ocazia testării în timpul sarcinii. Despre discriminare ar trebui să fie întrebaţi pacienții, cum se simt în societate... Cred că există încă o marginalizare a pacienților, nu numai cu HIV, dar şi cu hepatita B sau C, prin necunoaşterea căilor de transmitere”, spune şeful Secţiei Clinice Boli Infecţioase, dr. Victoria Bîrluţiu.

Astfel, Ministerul Sănătăţii va anunţa medicii de familie să elimine diagnosticul “infecţie cu HIV” din adeverinţele medicale solicitate de persoanele infectate, pentru înscrirea la şcoală sau pentru angajare.

„În 2012 am avut înregistraţi 49 de bolnavi în Sibiu şi 82 în Mediaş, deci în total 131. Majoritatea cazurilor apar între 15-44 ani, iar dintre cei înregistraţi 130 sunt adulţi şi unul este copil”, a declarat Simona Berariu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus