Marţi,
22.06.2021
Partial Noros
Acum
27°C

CJ Alba solicitat sa avizeze parcul eolian din muntii Cindrel

Spre deosebire de alte proiecte, sibienii au arătat că sunt interesaţi de cel care propune ridicarea a 29 de turbine înalte de 100 de metri, în munţii Cindrel. Astfel, la finele anului trecut, o serie de organizaţii, dar şi de persoane fizice, au cerut lămuriri referitoare la proiectul aflat în faza de avizare. Printre cele mai importante avize este cel al Consiliului Judeţean Alba, care administrează aria protejată Frumoasa, sit Natura 2000.

Cu câteva zile înainte de finele anului trecut, Agenţia de Protecţie a Mediului Sibiu a postat pe site-ul propriu Studiul de evaluare adecvată pentru proiectul iniţiat de Sifee Wind Energy SRL Sibiu, ce prevede ridicarea a 29 de turbine eoliene pe teritoriul administrativ al comunelor Cristian şi Răşinari. Trebuie precizat că studiul amintit este doar o etapă în obţinerea avizelor finale de mediu. O primă variantă a acestui studiu a fost depusă în august anul trecut, reprezentanţii APM Sibiu solicitând completarea documentului. Printre aspectele solicitate atunci a fi detaliate se numără existenţa sau nu a unui culoare de migraţie în zona amplasamentului proiectului, precum şi argumentarea efectului implementării proiectului asupra speciilor din zonă, efect caracterizat în primă fază ca "nesemnificativ". În urma acestor completări, studiul de evaluare adecvată a fost supus, în 18 decembrie 2012, dezbaterii publice. Şi ca urmare a articolului publicat de Turnul Sfatului în ediţia on-line, în termenul legal de cinci zile, mai mulţi sibieni şi câteva organizaţii neguvernamentale din Sibiu au depus o serie de memorii prin care fie solicitau detalieri, fie îşi exprimau opoziţia referitoare la avizarea unui astfel de proiect într-o zonă protejată precum cea din munţii Cindrel. "Observaţiile publicului au fost comunicate titularului de proiect cu solicitarea de analiză şi evaluare", arată reprezentanţii APM Sibiu.

Unul din cele mai importante avize: cel al CJ Alba

De la începutul anului 2010, administrarea ariei naturale protejate Frumoasa a fost câştigată de Consiliul Judeţean Alba, cu toate că situl natural se află în proporţie de peste 60% pe teritoriul judeţului Sibiu, doar 18 procente fiind pe teritoriul judeţului Alba. Acum, în calitate de custode al ariei protejate, Consiliului Judeţean Alba i-a fost solicitat avizul pentru proiectul celor 29 de eoliene. Avizul nu este consultativ, ci obligatoriu.
Acest aviz, alături de rezultatele dezbaterilor din comisia de analiză a APM Sibiu, poate duce la continuarea procedurilor pentru proiectul din munţii Cindrel, respectiv întocmirea raportului final, cel de impact asupra mediului. "În cazul acceptării studiului de evaluare adecvată de către APM Sibiu, urmează realizarea raportului privind impactul asupra mediului, care va cuprinde şi concluziile studiului de evaluare adecvată. Raportul privind impactul asupra mediului va fi pus la dispoziţia publicului şi va fi supus unor noi dezbateri publice. APM Sibiu este obligată să ţină cont de sesizările publicului, sesizări care, implicit, vor fi luate în considerare în procesul decizional", arată Bogdan Trif, directorul executiv al Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului.

Zgomot cât o stradă aglomerată

Proiectul celor de la Sifee prevede ca cele 29 de turbine ale căror palete vor avea un diametru de 101 m să livreze energia produsă către Centrala de la Sadu, prin cabluri subterane. Potrivit studiului postat pe site-ul APM, eolienele produc zgomot din două surse: elementele turbinei (reductor, frâne, sisteme de transmisie etc.) și vântul care ”se scurge” pe palele turbinelor. ”Nivelul maxim al emisiei sonore aferent tipului de turbină ce urmează a fi utilizat (SIEMENS SWT 3.0 – 101) este de 107 dB(A), la o înălțime de 10 metri deasupra solului și pentru o viteza a vântului de 8 m/s”, se arată în studiul amintit. Spre comparație, 120 de dB este zgomotul produs de un claxon de camion înregistrat de la cinci metri, iar o stradă aglomerată cu trafic greu produce un zgomot măsurat la 100 de dB. 8 m/s este echivalentul unei viteze de 28,8 km/h.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

B

Acum 8 ani

Daca se dovedeste ca zgomotul nu afecteaza sub niciun fel animalele, mi se pare un proiect excelent! Aspectul e influentat placut, sa fim seriosi..
Raspunde

A

Acum 8 ani

\"Paletele vor avea un diametru de 101 m\"?!?!?! Sa fim seriosi si sa gandim un pic.
Raspunde

popa liviu

Acum 8 ani

Pentru ce trebuie sa distrugeti totul in tara asta investitori nenorociti ce sunteti. Sa facem abstractie de flora si fauna dar cu aspectul estetic al peisajului montan cum ramane, ne plimbam printre stalpi....ce face agentiile de mediu ...coruptie si profit asta va intereseaza pe toti.
Raspunde

alex

Acum 8 ani

un proiect frumos de distrus o zona montana cu drumuri si instalatii...:(
Raspunde

ANONIMUS

Acum 8 ani

Bai astia de conduceti judetu nu va e rusine s-a va conduca o comuna [alba] curtea de apel notari publici dicot etc limitati sunteti cu atitea cladiri goale se vede ca nu va puteti conduce
Raspunde

Constant

Acum 8 ani

In cele peste 270 pg. ale Studiului - fals intocmit si documentat - sunt destule aberatii: \"prin tarlire a fost distrus covorul vegetal\" si alte asemenea.Autorii ii considera pe ciobani prosti. O stana se foloseste zeci de ani si ciobanul revine mereu in acel loc. De ce si-ar face astfel de probleme? Cunostere superficiala si concluzii masluite, in favoarea Siffe ...
Raspunde

Cristian

Acum 8 ani

Sa nu va mire daca se aproba aceasta nenorocire care se va abate asupra muntilor Cindrel.Sifee stie cum si unde trebuie actionat.Haideti sa spunem un NU hotarat acestui plan de distrugere...
Raspunde

mosu

Acum 8 ani

proiectu este f bun numai noi romani sintem ca noi , tot ce este nou facut de cineva nu-i bun comentam in fel si chip dar numai gura este de noi . Nu se intampla nimica daca se amplaseaza aceste procesoare eoliene in munti nostri ,animalele se obisnuiesc cu zgomotul chiar si ciobani natura isi urmeaza cursul iar mediul nu sufera. In Olanda sint asa de dese si amplasate aproape de gospodariile oamenilor si nu mai face nimeni galagie chiar se bucura ptr dependeta energetica Uni comenteaza a nenorocire asupra noastra dar gresesc Sa se ralizeze si dupa aceia sa mai vorbim ,succes ln construirea viitorului
Raspunde

Tara Absurdistan

Acum 8 ani

Cum e posibil sa depindem de un iudet slab dezvoltat.Care ati vindut judetul asta ma iresponsabililor sa ne comande,sa ne fure si sa ne dea aprobari la noi acasa.
Raspunde

Coman Tudor

Acum 8 ani

Firma QUARK EXE SRL este specializata in realizarea instalatiilor de protectie la pamant/ paratrasnete, cu tehnologie aluminotermica cupru / cupru, sau cupru / otel. Producem CHITURI pentru suduri exoterme , electrozi cuprati de ampamantare si toate materialele si sculele necesare pentru realizarea retelelor de protectie la pamant. Eventual facem instruiri si transfer tehnologic. Pentru detalii sunati la tel: 0722 623 207. Cu stima, Ing. COMAN Tudor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus