Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Marturii ale dependentilor de etnobotanice: "Imi venea sa ma arunc in fata masinii"

Adolescenții audiați în ultimele zile de procurorii DIICOT au povestit detalii șocante despre stările pe care le aveau după ce își administrau substanțele psihoactive. Cei mai mulți dintre ei au povestit că, cel mai des, aveau halucinații.

Unul dintre adolescenți, client al traficanților de etnobotanice, le-a mărturisit anchetatorilor că a fost la un pas de sinucidere. Tânărul a declarat că, imediat după ce și-a administrat un pliculeț cu substanțe psihoactive, a resimțit impulsul de a se arunca în fața oricărei lumini mai puternice pe care o vedea. "Am vrut să mă arunc în fața mașinilor, vedeam farurile și am vrut să mă arunc în fața lor. Nu pot să explic de ce. Așa am simțit atunci", le-a spus tânărul, anchetatorilor.

Procurorii și inspectorii DIICOT au audiat zeci de adolescenți în ultimele zile, clienți ai rețelei de trafic de etnobotanice. Fiecare dintre ei avea reacții diferite la administrarea substanțelor psihoactive. Aproape toţi au mărturisit însă că aveau halucinaţii (spre exemplu, insecte uriaşe care mişunau pe pereţii camerei) şi forme de delir.

Unii dintre ei au ajuns chiar la tenative de sinucidere. De altfel, una dintre ipotezele cercetate acum de procurorii DIICOT este aceea că doi tineri, în vârstă de nici 20 de ani, s-au sinucis, anul trecut, din cauza consumului de etnobotanice.

Val de controale în licee

Pentru că cei mai mulți clienți ai traficanților erau elevi în liceele din Sibiu, Inspectoratul Școlar a decis să ia la puricat fiecare instituție de învățământ. Reprezentanții Spitalului Clinic Județean confirmă faptul că mai mulți adolescenți au ajuns la Urgență, după ce au consumat etnobotanice.

"În cele mai multe dintre cazuri, simptomele erau agravate şi de consumul asociat de alcool. Am avut, anul trecut, 22 de tineri în Urgenţă, în urma consumului de etnobotanice, care au fost trimişi acasă cu recomandări către medicul de familie sau, în cazurile mai grave, către Spitalul de Psihiatrie", a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență, Decebal Todăriţă.

Medicii spun și că foarte mulți dintre tinerii care au consumat substanțele psihoactive și au ajuns la spital nu au ajuns în statistici, pentru că au fost înregistrați la capitolul “tentative de sinucidere”.

Inspectoratul Școlar General a demarat astăzi controale în toate liceele din Sibiu. "Noi nu avem date concrete despre acest fenomen, însă acum încercăm să ne elucidăm. Vor fi controlate mai ales instituţiile de învăţământ din municipiul Sibiu şi nu din mediul rural, pentru că aici am înţeles că sunt problemele mari", spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean, Ioana Dăneţiu.

Cinci dintre cei șase învinuiți în dosarul de trafic de etnobotanice, inclusiv capul grupării, Adrian Negru, au fost reținuți și prezentați instanței cu propunerea de arestare preventivă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

stefan

Acum 11 ani

pentru toti dependenti din tara, sunt in egala masura vinovati toti guvernanti, ca nu au luat masuri pentru inchiderea magazinelor de la inceput. 2-3 ani au fost legale si dupa, ilegale?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus