Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Florin Piersic o-mplinit 77 de ani, ciocoflenderilor!

Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj-Napoca. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (1957).

În 1957, a debutat în filmul “Ciulinii Bărăganului”, cu care a participat la Festivalul de la Cannes. Din acelaşi an, a devenit actor al Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a jucat până în 1990.

Rolurile pe care le-a interpretat au fost de o mare diversitate: de la haiduc la scriitor, de la îndrăgostit la luptător. De-a lungul timpului a jucat în peste 1000 de reprezentaţii teatrale şi peste 50 de filme. Printre primele sale roluri remarcabile s-au numărat cel din filmul “De-aş fi Harap Alb” (1965, regia Ion Popescu-Gopo) şi rolul Mărgelatul din filmele “Masca de argint” (1985, regia Gheorghe Vitanidis), “Colierul de turcoaze” (1985, regia Gheorghe Vitanidis), “Totul se plăteşte” (1986, regia Mircea Moldovan).

Din bogata sa filmografie: “Haiducii lui Şaptecai” (1970, regia D.Cocea), “Aventuri la Marea Neagră” (1972, regia S. Stiopul), “Războiul de Independenţă” (1977, regia D. Năstase, S. Nicolaescu, G. Vitanidis) - serial TV, “Drumul oaselor” (1980, regia D.Năstase). În 1980, a primit premiul ACIN pentru rolurile din “Drumul oaselor” şi “Rug şi flacără”. Au urmat “Trandafirul galben” (1982, regia D. Năstase), “Colierul de turcoaze” (1985, regia G.Vitanidis), “În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987, regia G. Vitanidis), “Fix alert” (regia Florin Piersic Jr., 2005), comedia “Eminescu versus Eminem” (regia Florin Piersic Jr., 2005), scurt-metrajul “Rating” (regia Sorin Misiariantu, 2007), alături de actorul Ioan Isaiu. A mai jucat şi în telenovela “Lacrimi de iubire” (2005).

A avut peste 70 de roluri în teatru, acoperind o largă galerie de personaje, de la cele de comedie, la cele de dramă: “Heidelbergul de altădată” (regia Victor Moldovan); “Oameni şi şoareci” de John Steinbeck (regia Alexandru Finţi); “Dulcea pasăre a tinereţii”, de Tennesse Williams; “Zbor deasupra unui cuib de cuci”; “Logodnicele aterizează la Paris” (2001); “Strada care urcă la cer” (2004); “Străini în noapte”, de Eric Assous (“Montagne Russe” - numele original al piesei) (2007).

În 2006, Florin Piersic a fost invitatul special al Festivalului Naţional de Teatru “Liviu Rebreanu”, care a avut loc la Bistriţa.

Florin Piersic şi fiul său, Florin Piersic Jr., au fost protagoniştii spotului video ““Cinema Florin Piersic”“ al ediţiei 2010 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), desfăşurat în perioada 28 mai-6 iunie, la Cluj-Napoca (r. Radu Muntean).

În martie 2010, Florin Piersic a fost omagiat de numeroşi artişti şi colegi de scenă, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de carieră, printr-un spectacol intitulat "Hoinărind printre amintiri". Acesta este şi titlul primului său album muzical, lansat în toamna anului 2009.

La 26 ianuarie 2011 s-a inaugurat, în centrul oraşului Cluj-Napoca, Cinematograful “Florin Piersic” (fostul cinematograf “Republica”).

De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, Florin Piersic s-a aflat printre cei şapte actori aniversaţi sub egida “Seniori ai teatrului şi filmului românesc”, alături de Ion Besoiu, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu şi Radu Gheorghe, primind diploma “In honoris” din partea Primăriei Generale a Capitalei şi a Teatrului Metropolis.

Totodată, Florin Piersic prezintă la TVR2 emisiunea “Piersic Show”.

Printre premiile, distincţiile şi titlurile pe care le deţine se numără: cetăţean de onoare al satului copilăriei sale, Corlata, judeţul Suceava (2007); cetăţean de onoare al municipiului Caracal (2009); Premiul pentru întreaga carieră, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) (2009); Medalia de Aur a Artelor Transilvane, în cadrul Galei “Zece pentru Mureş”, de la Teatrul Naţional din Târgu Mureş (2009); cetăţean de onoare al judeţului Suceava (2010); o stea pe Walk of Fame-ul bucureştean, în Piaţa Timpului din Capitală (2011); Premiul de Excelenţă, în cadrul Galei Premiilor UNITEM 2012 din Republica Moldova (2012).

Este căsătorit şi are doi copii din două căsnicii anterioare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Niku

Acum 11 ani

Dumnezeu sal tina sanătos mare om mare caracter
Raspunde

mircea

Acum 11 ani

un mare actor roman pacat ca nu mai vine nimeni din urma la multi ani si sa fie sanatos
Raspunde

girboveanu

Acum 11 ani

Foarte mare si excelent actor. La mulţi ani ,şi multă sănătate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus