Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Sibiul – asumarea statutului

Așezările omenești nu pot trăi autarhic, ele se află cuprinse, încă de la început, în rețele de localități, cu ierarhii și strategii diverse; drept care, de-a lungul secolelor, își mai schimbă și ordinea în clasamentele importanței…

După cum bine se știe, Transilvania a cunoscut o evoluție relativ liniară a rețelei de așezări, din cauza importanței strategice a provinciei de la marginea imperiilor. Rețeaua de orașe a apărut firesc după marea colonizare a populației vest-europene (germano-franconă) efectuată de regii unguri, care nu putuseră susține o asemenea rețea de localități. Sașii au stabilizat o serie de puncte fortificate, rămase până astăzi baza rețelei de orașe în Transilvania, și dintre care s-au ridicat cele 7 importante, toate la marginea geografică a provinciei, care s-a și numit de atunci „Șapte cetăți”.

âÎn toată lumea civilizată, rețeaua este alcătuită din orașe și sate. Ca o NOTĂ IMPORTANTĂ – zonele care își desființează satele din rețea sunt și cele care marchează decadența civilizației, tocmai printr-o evoluție nefirească a teritoriului și a economiei lor, care nu se mai poate autosusține decât colonizând multe alte teritorii (adică energia socială se consumă mai mult pe distrugere decât pe construcție)!

Toate orașele au în mod natural o zonă de influență în jurul lor, ce cuprinde, când ele sunt mai mici, localitățile zise sub-urbane, iar când sunt orașe mari, așa-zisa zonă metropolitană.  Sibiul nostru a ajuns acum la cca. 130 000 locuitori (și scade!), se poate spune că se află la limită pentru a avea o zonă metropolitană funcțională… Dar factorii responsabili, care ar începe lucrul spre așa ceva, s-ar putea prevala de avantajul unei poziții geografice cu totul speciale a Sibiului – tocmai aceea care a dus la dezvoltarea sa ca unul dintre cele 7 burguri ale Transilvaniei medievale - este vorba despre poziționarea localității la interferența a trei zone cu așezări rurale viabile:

1. arealul sub-montan numit Mărginimea Sibiului plus zona Secașelor

2. depresiunea Cibinului, cu satele săsești și românești până la Olt

3. valea Visei, cu satele săsești până la valea Târnavei Mari.

Se vehiculează tot mai des și la noi în țară ideea regionalizării ca o soluție de progres, fără a lua în considerare și alte soluții (lipsa de imaginație politică și strategică a unei clase conducătoare parazitare, incapabilă să gestioneze proiecte…). Dacă lucrurile vor urma această cale (vedeți harta cu cele opt regiuni absurd constituite după reguli europene necontextuale!), atunci Sibiul deja a pierdut multe oportunități: Curtea de apel și agenția proiectelor cu bani europeni (la Alba Iulia), centru medical regional (Tg. Mureș), populația mai numeroasă și nod de cale ferată electrificată (Brașov), etc. Provocările regionalizării sunt numeroase și riscul este de a le răspunde ca și până acum, cu lipsa de patriotism patentă!

De aceea văd ca o șansă utilizarea patriotismului local, acela județean, ca să zic așa, până a nu se desființa bunătate de județ! Modalitățile de acțiune vor avea sorți de izbândă doar în cazul fundamentării proiectelor mai ales pe resurse locale – adică pe fonduri atrase de primării, parteneriate public-privat, investitori mijlocii din străinătate, atrași special pentru zona sibiană.

Trama pe care se poate construi această strategie este O ZONĂ METROPOLITANĂ STRUCTURATĂ PE AREAL LĂRGIT. Acest proiect trebuie să coaguleze forțele instituțiilor de stat ale orașului Sibiu, ale județului și ale tuturor primăriilor din orașele și satele aferente. Este vorba de o zonă extinsă pe patru direcții geografice și economice:

- spre Săliște (extensie până la Jina), incluzând arealul montan tradițional pe care se sprijinea economia Sibiului.

- spre Cisnădie (extensie pe valea Sadului), completând arealul montan al Mărginimii tradiționale.

- spre Ocna Sibiului, pentru a include și această zonă economică și de agrement de portanță regională.

- spre Tălmaciu, pentru a închide întreg bazinul râului Cibin.

 

Trebuie subliniat că o asemenea zonă metropolitană va fi viabilă numai în măsura în care va respecta strict arealele urbane, cele agro-zootehnice, silvice și de natură protejată, tocmai printr-o sistematizare atentă a interferențelor urbanistice-economice cu cele ale necesarelor zone de detentă/ rezervă/ obiective viitoare neprecizate ! Cel mai atent gestionat și protejat ar trebui să fie spațiul rural – ca expresie a unui mod de viață diferit de cel urban, mai necesar în viitor decât a fost vreodată!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

DaN

Acum 11 ani

Poate ca Sibiul va deveni o tinta exclusiva pt investitorii privati si nu va deveni o zona unde interesele vor fi adiacente intereselor (vremelnice) alr unui stat excesiv politizat.Pe termen lung asta poate fi un plus daca e exploatat de manageri inteligenti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus