Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

Cum a fost descoperit omul care a transformat Mediasul

Constantin Ioan Motăș este cel care a ales Mediașul, în locul Târnăveniului, pentru a înființa prima societate de gaze naturale a României. Tot Motăș este cel care a înființat și clubul sportiv Gaz Metan. Cu toate acestea, când autoritățile din Mediaș au vrut să îi cinstească pentru prima dată memoria, nimeni nu îi știa nici măcar locul nașterii.

 
”Înainte, nu se găsea nimic despre Motăș. Un  an de zile am tot căutat prin biblioteci și arhive și... nimic. Până la urmă am decis să merg să îi caut mormântul în cimitirul Bellu”, povestește Dumitru Chisăliță, fostul director general al Romgaz, co-autor al volumului ”C.I. Motăș – O viață de luptă”.
”Am ajuns la București și m-am dus la administrația cimitirului. Voiam să văd dacă reușesc să găsesc ceva indicii la mormântul lui Motăș, despre care știam că a murit în Capitală. Cei de la administrație au ridicat din umeri: ei nu aveau o evidență a așezării mormintelor. M-au trimis să vorbesc cu florăresele de pe aleile cimitirului. Am căutat două zile și până la urmă am reușit”, își aduce aminte Dumitru Chisăliță.
 
O istorie adunată în câțiva saci
 
Din aproape în aproape, Dumitru Chisăliță a ajuns și la rudele în viață ale lui Motăș, cel care a decedat în 1976, la vârsta de 89 de ani. ”Așa am ajuns la doamna Maria Stănescu, într-un apartament din București. Mă aștepta cu doi-trei saci așezați în hol. Femeia se pregătea să zugrăvească peste tot și voia să arunce toate documentele păstrate de la Motăș. Am cărat sacii cu trenul la Mediaș”. Așa avea Dumitru Chisăliță să descopere înregistrări audio făcute de cel mai longeviv director general al societății românești de gaze naturale, precum și o serie de documente care descriau cum Mediașul a devenit capitala gazului românesc .
 
Între Cluj, Târnăveni și Mediaș
 
Gazele naturale din bazinul Transilvaniei au fost descoperite întâmplător, în jurul anilor 1909 – 1910. Guvernul maghiar a impus monopol asupra exploatării petrolului și a gazelor în 1911, an în care la Cluj Napoca a fost înființat Serviciul de stat pentru exploatări miniere. ”Se poate considera că această organizație este prima din Europa care avea ca obiect de activitate exploatarea gazelor naturale în vederea valorificării”, arată Chisăliță. 
După Marea Unire din 1918, C.I. Motăș a fost cooptat în Comitetul de specialitate de pe lângă Consiliul Dirigent de la Sibiu, fiind delegat ca administrator de sechestru al societății ungare care se ocupa de câțiva ani cu exploatarea gazelor. Datorită lui Motăș, în 1924 la Mediaș a fost înființată Direcția Generală a Societății maghiare UEG, după ce în calcule a fost luat și Târnăveniul pentru același lucru. Din 1927, societatea românească Sonametan a început să cumpere acțiunile UEG – un an mai târziu erau cumpărate 85% din acțiuni, iar întreaga avere a UEG a fost adusă în patrimoniul Sonametan în aprilie 1932. ”S-a îngrijit să construiască la Mediaș un sediu important pentru angajații societății, locuințe de serviciu (str. Sibiului, str. Carpați, Cartierul Gura Câmpului), a pus bazele clubului sportiv Gaz Metan, a construit o cantină, unde de câte ori avea ocazia mergea și mânca alături de angajații societății pentru a vedea daca produsele pe care angajații săi dau banii sunt corespunzătoare. A contribuit substanțial la ridicarea primului Gimnaziu românesc din Mediaș. De asemenea și-a adus o mare contribuție în anul 1935 la construirea Bisericii Ortodoxe din Mediaș”, amintește, într-un articol, Dumitru Chisăliță.
 
 
  • Știam, doar, cât de mult suferise Mediașul din lipsa gazului în iernile 1918 și 1919. De aceea, am început în primăvara 1920 săparea unei snde la Bazna, prima sondă ce se executa sub regimul românesc. spre deosebire de toate celelalte sonde executate sub vechea administrație, această sondă a dat un rezultat neașteptat de bun. La 7 octombrie 1920, când lucrările s-au terminat, sonda s-a dovedit că poate debita câte 70.000 de mc pe zi, mult mai mult decât are nevoie, deocamdată, Mediașul”, Constantin Ioan Motăș

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Dan

Acum 11 ani

Felicitari pentru acest articol care readuce in actualitate personalitati din Medias , importante pentru oras dar si pentru intreaga tara.
Raspunde

Ionut

Acum 10 ani

Felicitari pt articol.Sa il citeasca si Nita
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus