Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

O sibianca la FOTE

Luana Cherecheș este singura sportivă din județ inclusă în lista celor care vor reprezenta România la cea de-a 11-a ediție a Festivalului Olimpic al Tineretului European de anul acesta. Competiția, care reunește probe de biatlon, schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile și snowboard, va avea loc la Brașov și pe Valea Prahovei, în perioada 17-22 februarie.

 
Luana, în vârstă de 16 ani, este legitimată la Clubul Sportiv Crazy Bike Sibiu și practică snowboarding de performanță doar de un an de zile. Pasiunea a cuprins-o, însă, acum aproximativ cinci ani, când Moș Crăciun i-a lăsat sub brad o placă. „Prima placă am primit-o de Crăciun, când a primit-o și fratele meu. Am văzut că lui a început să îi placă foarte mult și am zis că vreau și eu să văd cum e. De atunci le-am tot schimbat. În acest sezon am primit una de la Federație, iar pe cea de-a doua mi-am cumpărat-o eu, pentru că trebuie să ai minim două - una de antrenament și alta pentru concurs”, își amintește Luana Cherecheș.
Din acel moment, lucrurile au luat o turnură favorabilă sportului sibian. Au urmat legitimarea la Crazy Bike, antrenamentele cu Andreas Fazekas și multiple selecții la națională. 
 
Și-a rupt mâna, dar nu renunță!
 
Pentru Luana, anul trecut a fost bogat în premii și medalii. În 2012 a devenit campioană națională la Snowboardcross și Slalom Uriaș. A urmat un loc doi la Slalom, ca mai apoi să ocupe locul șapte la Campionatul Bulgariei și locul trei la un concurs aflat sub egida Federației Internaționale de Ski, desfășurat tot în Bulgaria. Ghinionul a găsit-o la final de an, tocmai în Germania, unde stătea să înceapă prima etapă a Cupei Mondiale. Luana și-a rupt mâna la încălzire și a fost nevoită să se retragă din întrecere. Aflată acum în ultima săptămână de refacere, sibianca spune că nu a cuprins-o spaima, după acea accidentare.  „Mă aștept să merg cât mai bine la FOTE. Oricum, nu am treabă, nu am emoții. Nu mă gândesc să nu mă mai dau, dacă am căzut și mi-am rupt mâna. Am mai avut de două ori clavicula ruptă, așa că m-am obișnuit. Nu am nicio problemă, nu sunt deloc inhibată! Vor fi două runde de calificări, în care mergi singur, iar apoi vor pleca patru, din care primii doi merg mai departe. În final, se va alege câștigătorul din ultimii patru”, povestește sportiva, care le recomandă celor care practică snowboarding în scop recreativ să poarte tot timpul portecții. „ În primul rând, să învețe cu un instructor, ca să nu își rupă mâinile sau picioarele și să aibă protecție. Și pe pârtie mie îmi e frică să mă dau fără cască, protecții de spate, de umeri, coate, uneori și genunchere. Ți se cam dublează greutatea, dar atunci prinzi și viteză mai mare!”, adaugă Luana Cherecheș.
 
Multiplă campioană la sărituri
 
Luana Cherecheș a cochetat cu sportul de performanță încă de când avea zece ani. A călcat pe urmele mamei sale, Ruxandra Cherecheș, care a practicat sărituri în apă. De altfel, cuplul mamă-fiică face pereche și în bazin, unde Ruxandra îmbracă haina de antrenor. Ca să fie tabloul complet, în cei aproape șase ani de zile de când face sărituri, Luana a ieșit multiplă Campioană Națională de Juniori și Campioană Națională de seniori, la 1 și 3 metri sincron. „La sărituri nu prea e concurență, suntem puțini sportivi în țară. Bazine performante sunt și mai puține. La concursuri, nu-mi las fratele și tatăl să vină, nu vreau! Mama trebuie să fie acolo, că e antrenorul!”, spune Luana, care nu ar pleca nici în ruptul capului din România, chiar dacă cluburile mari din străinătate sunt recunoscute facilitatea cu care descoperă noi talente. „Îmi place aici, e cel mai frumos! De ce să plec?”, adaugă Luana Cherecheș, care, pe lângă sărituri în apă și snowboarding, mai practică, de plăcere de această dată, enduro și baschet. 
 
Până să îmbrace culorile Naționalei, Luana Cherecheș va fi pusă în fața unei noi provocări, la început de februarie, când va avea loc Campionatul Național. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Alexandra

Acum 11 ani

Si-a rupt mana in Austria * , Bun articol .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus