Vineri,
07.10.2022
Innorat
Acum
4°C

Proiect de buget 2013: mai multi bani la cultura si investitii. Vezi de unde vin si unde merg banii Sibiului (Rectificare)

Sibiul va porni anul acesta de la un buget de venituri calculat la 384,4 milioane de lei, cu aproape 50 de milioane de lei mai mare decât cel de anul trecut. Mai important este faptul că potrivit proiectului de buget, lista de investiții pe 2013 prevede alocații totale de 70,5 milioane de lei, față de 59,7, cât era prevăzut în lista de investiții inițială a anului 2012. Potrivit aceluiași document, valoarea alocațiilor bugetare pentru lucrările noi din 2013  este de peste 40 de milioane de lei, față de 15,2 milioane de lei cât era prevăzut în bugetul inițial de anul trecut.

De unde vin banii

Proiectul de buget publicat de Primăria Sibiu va fi definitivat după aprobarea celui național și a celui județean, prin urmare sumele anunțate acum vor mai suferi unele modificări. Din estimările de până acum, în bugetul local vor intra anul acesta 126,4 mil. de lei (față de 113,7 mil. estimate la începutul lui 2012) din cote defalcate din TVA, 61 de mil. de lei din impozite și taxe pe proprietate (față de 56,4 de mil. lei în 2012). Printre principalele venituri la buget, la capitolul sume defalcate din TVA veniturile sunt estimate la aproape 92 de milioane de lei, față de cele 69,1 estimate la începutul lui 2012.

Un milion în minus la Poliție,aproape trei milioane în plus la Cultură

Bugetul de cheltuieli prevede față de proiecțiile de la începutul lui 2012 o scădere de peste milion de lei pentru Poliția Locală (2,9 mil. de lei pe 2013), în timp ce creșterile salariale din Învățământ vor duce la un buget de 86,8 mil. de lei (față 74,4 la începutul lui 2012). Tot o creștere a cheltuielilor de personal se va înregistra și la Spitalul de Pediatrie, aflat în subordinea Consiliului Local Sibiu (2,1 mil. de lei în 2013 față de 1,8 milioane de lei la începutul lui 2012).
Sibiul va juca și în 2013 cartea ”culturală” reiese din proiectul de buget pe acest an. La capitolul Cultură și sport, bugetul de cheltuieli este estimat la 32,3 milioane de lei, față de 29,4 la începutul lui 2012. Vor primi bani în plus Teatrul Radu Stanca (11,8 mil. în 2013 față de 10,3 în 2012), Teatrul Gong (două mil. de lei față de 1,8), dar și Casa de cultură a municipiului, prin intermediul căreia se derulează proiectele culturale și sportive ale operatorilor culturali – 14,1 mil. de lei, față de 13 milioane de lei în 2012.

Bugetul de investiții, mult mai mare pe lucrări noi

La începutul lui 2012, Primăria Sibiu calcula la bugetul estimat la 336 de milioane de lei, alocații bugetare de 59,7 milioane de lei pentru investiții. Anul acesta, proiectul de buget care pornește de la cheltuieli totale de 244,5 milioane de lei la Secțiunea Dezvoltare și prevede alocații de 70,5 milioane de lei pentru lucrările noi și cele în continuare.
Diferența cea mai mare este înregistrată la capitolul lucrări noi: 40,4 milioane de lei anul acesta, față de 15,2 milioane de lei la începutul anului trecut.

Notă: Inițial, în articol au fost luate în considerare doar veniturile și cheltuielile Secțiunii de Dezvoltare din cadrul Proiectului de buget pe 2013. Așa a apărut, eronat, că bugetul Sibiului pe 2013 ar urma să fie mai mic decât cel de anul trecut.

Principalele șantiere

Printre cele mai mari sume acordate pentru lucrările continuate de anul trecut sunt pentru reabilitarea infrastructurii: 1,35 milioane lei pentru Calea Cisnădiei, 3,4 pentru Calea Poplăcii, 1,3 pentru viaductul de la Gara Mică.
La capitolul lucrări noi, un milion de lei va fi alocat anul acesta noului pod de la Cibin, trei milioane pentru pachetul Gușterița – Turnișor (Ana Ipătescu, N. Octavian, Mălinului), tot trei milioane de lei pentru străzile Abrud și Bagdazar, respectiv 3,2 milioane de lei pentru pachetul format din străzile Arad, Kiev și Deva. Alte patru milioane de lei vor fi alocate pentru Piața Tălmaciu, Tribunei, Revoluției, Arhivelor și D.D. Roșca, în timp ce pentru Gutuilor și Strugurilor sumele prevăzute a fi cheltuite în acest an sunt de două milioane de lei. Străzii Munteniei îi este alocat un milion de lei, Principatelor Unite - 1,5 milioane de lei, Strungului și Drumului Ocnei - câte două milioane de lei, iar viaductului din Vasile Aaron – 1,64 de milioane de lei. Sume cuprinse între 70.000 și 200.000 de lei sunt alocate întocmirii de proiecte tehnice și detalii de execuție pentru o listă extrem de lungă de străzi.

Alte investiții – teren pentru cimitir, locuri de joacă, spații de sport

Extinderea Cimitirului Municipal va continua și în acest an – 2,3 milioane de lei este suma alocată în acest scop. Pentru jocurile copiilor din parcuri, suma alocată este de mai bine de jumătate de milion de lei, alte 279.000 de lei fiind prevăzuți pentru rampe de skateboard. Chiar dacă pe stadionul municipal nu mai evoluează (deocamdată) nicio echipă de Liga I, pentru amplasarea unor turnicheți în bugetul pe anul acesta este prevăzută suma de 480.000 de lei. Nici pentru iluminatul festiv bugetul nu scade, fiind prevăzute achiziții de ornamente în valoare de 1,5 milioane de lei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

K.Samuel

Acum 9 ani

Pe cand o sala de opera? Nu s-a mai auzit nimic. Era vorba la un moment dat sa se construiasca asa ceva pe fostul liceu CFR...
Raspunde

shane

Acum 9 ani

@1 Era o sala de Chrome si Mozilla . 79 parca ii zicea . Pana atunci youtube si beatsByDrDre ;) Strazi , strazi , strazi! Restul sunt mofturi.
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

pai cum acum o sapt au spus un buget de 400 de mil acum doar 244 nu inteleg nimic cand au mintit acum sau inainte.
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

dc a scazut asa bugetul cu 95 de mil. cine imi explica si in alt articol zicea ca o sa creasca bugetul in 2013
Raspunde

alex

Acum 9 ani

17 Jan, 2013 Bugetul propus pentru 2013 mai mare cu 22% decât cel executat în 2012 Primăria Sibiu a pregătit proiectul de buget pentru anul 2013 pentru ca imediat după aprobarea legii bugetului de stat şi a bugetului judeţului, bugetul local să poată fi supus aprobării Consiliului Local. Bugetul propus pentru anul 2013 este de 384.503.670 lei, mai mare cu 44.914.297 lei decât cel executat în 2012, diferenţa reprezentând reîntregirea salariilor profesorilor şi drepturi salariale câştigate de aceştia în instanţă. Din totalul bugetului, pentru dezvoltarea oraşului, adică pentru investiţii finanţate din bugetul local şi din fonduri europene, a fost alocată o sumă de 140 de milioane de lei. pe site-ul sibiu.ro
Raspunde

adi

Acum 9 ani

Mai Alex ,doar n-oi fi tu d-na viceprimar
Raspunde

Calator...

Acum 9 ani

Un buget ptr. cultura care va satisface din plin foamea acolitilor primarului (Dragoman, Gavrea & Co) pentru tot felul de asa zise spectacole
Raspunde

transilvanus rex

Acum 9 ani

Prin cultura se sifoneaza cei mai multi bani de catre Johannis si camarila:soldoveanul Costica Chiriac (teatru si FITS), Ovidiu Dragoman Casa de Cultura a municipiului si asa-zisul \"Teatru de balet\"), Razvan Marcu (ala cu emisiunea pupincursita \"Raluca si Razvan\", dar banii sunt smangliti impreuna cu Florin Staicu si Gavrea prin ONG-ul \"Asociaţia Sibiu 1191\", care suge bani de la bugetul local prin proiecte de tot rahatul aprobate de Fuhrer ca-si primeste si el partea). Jeguri ordinare! Scurgerile acestea de bani trebuie sa le verifice Curtea de Conturi, nu banii de cravate luati ilegal de Johannis prin sporuri necuvenite!!!
Raspunde

ALEX

Acum 9 ani

V-AM SPUS EU CA ASA ESTE CUM AM SPUS EU AM SPUS DIN SURSE SIGURE. SIBIUL ARE MAI MULTI BANI. 384,4 PLUS CEI 28 DE MIL DE LA CENTRU IN TOTAL 411 MIL DECI CU INCA APROX 100 DE MIL MAI MARE SUPER ASA.ESTE UN BUGET SUPER BUN PENTRU SIBIU
Raspunde

gusterita

Acum 9 ani

degeaba are mai multi bani, tot un oras invechit ramane, centrul vechi arata ca pe vremea cand se filma pistruiatu*, sau poate asteapta primarul sa se mai nasca un sergiu nicolaescu. poate va filma *mumia in sibiu* un film de groaza despre cat de inapoiat e sibiul cu unii locuitori
Raspunde

@10

Acum 9 ani

Mai mumio.Bubui de prostie si inapoiere.Nu faci diferenta intre un tablou de Rembrandt si un***de tintar.
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

ce guster idiot ,ma mir ca ai gasit tastatura
Raspunde

unu\'

Acum 9 ani

Dupa ce,intr-un tirziu,am reusit sa accesez bugetul,observ(cu mare suparare!) capitolul:Sume primite de la UE:0(ZERO!).Mai sus:Varsaminte pentru finantarea sectiunii de dezvoltare a bugetului local:-(MINUS)75576 MII RON.Mai jos,la Cheltuieli avem:DOBANZI(pentru imprumuturile luate de CL Sibiu)-9361 MII RONTeatrul Radu Stanca:11852 MII RON,Subventii Transport public:24000 MII RON iar Investitii strazi:35007 MII RON.In cazul in care aveti curiozitatea sau rabdarea sa cititi bugetul Sibiului si nu stiti ce inseamna FEN,va traduc:FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE!
Raspunde

unu\'

Acum 9 ani

Tocmai ma uit la Oprescu,cum incearca sa explice problema RADET(un fel de Tursib dar cu alt domeniu de activitate!), subventionata \'\'la greu\'\' din bugetul Primariei Generale a Municipiului Bucuresti.Revenind la ale noastre,poate ne explica cineva ce-i cu MINUS 75576 MII RON la VENITURI!O fi un fel de \'\'crestere negativa!\'\' a veniturilor bugetare?Nu de alta dar totalul general venituri(cu scaderea amintita) e de 244562 MII RON.Daca nu aveam MINUSUL, totalul era de 320139 MII RON,deci noi cei care am dat bacu\' mai de mult,constatam ca MINUSUL e de 23,61%(contabilii sunt rugati sa se abtina de la aplicarea\'\'sutei micsorate\'\'!).Cam mare si cred ca ar trebui explicat,bineinteles in cazul in care platitorii de taxe si impozite considera necesar si,mai ales, in cazul in care cineva e dispus sa ofere aceste explicatii!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus