Vineri,
20.09.2024
Innorat
Acum
13°C

Sibiu, 2013: tot mai multi bolnavi de cancer, aparate stricate si mai putine medicamente

Pentru aproape 12.000 de persoane bolnave de cancer, din judeţul Sibiu, lupta, în ultimele săptămâni, cu această boală necruţătoare a devenit aproape imposibilă. Criza citostaticelor care a devenit o problemă la nivel naţional, afectează puternic şi sibienii, care au nevoie disperată de citostatice, pe care medicii se străduiesc să le înlocuiască cu alte tipuri, încă disponibile în depozite. Neputinţa medicilor sibieni este cu atât mai mare, cu cât din luna octombrie, expiră şi autorizaţia pentru aparatul de cobaltoterapie, fără de care tratarea cancerului este un proces imposibil de realizat.

„Clar e o explozie de boală canceroasă”

Pe secţia Oncologie a Spitalul Clinic Judeţean Sibiu opt medici încearcă zilnic „să mai vină cu o soluţie, să mai caute o alternativă la tratamentul unui pacient”. 30 de citostatice lipsesc de pe stocul spitalului, iar „majoritatea sunt înlocuibile”, dar situaţia se agravează în condiţiile în care numărul pacienţilor este în creşte la nivelul judeţului.
 „În afară de problema care e la nivel naţional nu avem ceva nou. Am înlocuit medicamentele care nu mai sunt pe stoc şi încercăm să ne încadrăm „în standarde”. Mai grav e faptul că numărul citostaticelor disponibile scade, iar nu numărul pacienţilor creşte, chiar şi cu 15%, de la an la an. Încep să predomine cazurile cu bolnavi care au vârsta sub 30 de ani şi la fel de important e faptul că se remarcă o puternică creştere a cazurilor în stadiu terminal, iar aici sincer nu ştiu unde e problema, poate o monitorizare mai neglijentă a medicilor de familie, că altfel nu îmi explic. Oricum, e clar că ne confruntăm cu o explozie de boală canceroasă la noi în judeţ”, spune Valeria Văleanu, şef secţie Oncologie.
În evidenţele Spitalului Clinic Judeţean Sibiu se află 11.848 de bolnavi cu diferite forme de cancer, în diferite stadii ale bolii. Cele mai frecvente sunt cancerul la sân, cancerul de col uterin şi cancerul de colon.
La sfârşitul lunii ianuarie,Guvernul a autorizat compania Unifarm, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, să contracteze de la Trezorerie un împrumut în valoare de 800.000 euro, pentru 18 medicamente oncologice, solicitate de spitalele care asigură derularea programului de oncologie. Medicamentele care sunt aşteptate ar trebui să asigure stocurile spitalelor din ţară, şi implicit al Spitalului Judeţean Sibiu, pentru o perioadă de trei luni.

Bolnavii pot rămâne şi fără aparatul de cobaltoterapie

La secţia de Oncologie există un singur aparat de cobaltoterpie, aparat de care pacienţii au nevoie în urmarea tratamentelor. Acesta a fost achiziţionat în urmă cu zece ani, iar în 23 octombrie îi va expira autorizaţia de funcţionare. Spitalul şi autorităţile locale nu dispun de fonduri pentru achiziționarea unui alt aparat, iar singura speranţă rămâne o finanţare de la Ministerul Sănătăţii.
„Aceasta este buba anului 2013 la noi în spital, pentru că autorizaţia pentru sursa necesară radierii expiră în 23 octombrie 2013. Aceasta este o problemă pe care va trebui să ne mobilizăm cu toţii să o rezolvăm. Noi facem ce putem, la fel şi managerul spitalului, avem sprijinul administraţiei locale, dar un aparat costă enorm şi nu vom putea să-l achiziţionă fără sprijinul Ministerului Sănătăţii. Radioterapia e o problemă naţională, ultimele dotări s-au făcut în 2002-2003, iar de atunci nimic. Singurele dotări, îmi pare rău să o spun, dar s-au făcut pe influenţe politice. Adică atunci când a fost UDMR-ul la putere s-a făcut dotarea la Târgu Mureş şi la fel la Oradea, tot când un edil a ajuns pe la un minister. În rest..”, mai spune dr. Valeria Văleanu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus