Luni,
06.12.2021
Partial Noros
Acum
6°C

Soselele au omorat de sapte ori mai multi sibieni decat Revolutia

Peste 2000 de accidente grave, cu mai mult de 600 de morți – sunt cifrele groazei de pe șoselele sibiene, din ultimii 11 ani. Neatenția, viteza și, de foarte multe ori, lipsa unei infrastructuri adecvate, a dus la pierderea a foarte multe vieți. Printre victime se numără și 18 copii. Prin comparație, în ultimul conflict armat care a avut loc în Sibiu, respectiv în Revoluția din Decembrie 1989, și-au pierdut viața 89 de oameni.

Statistica morții

“Pe raza Județului Sibiu, în perioada 01.01.2002 - 06.02.2013, s-au produs 2.070 accidente grave, soldate cu 624 morţi, 2.014 răniti grav şi 550 răniti uşor”, se arată în statistica oficială furnizată la cererea Turnul Sfatului, de către Inspectoratul Județean de Poliție.
Peste 2.000 de accidente grave, adică, rotunjind, aproape 200 de incidente rutiere soldate cu victime, în fiecare an. Practic, matematica dă o cifră de un accident grav la fiecare 1,9 zile. Tradusă în viața de zi cu zi, asta ar însemna că, dacă astăzi nimeni nu a murit încă pe șoselele din județ, cu siguranță că, mâine, asta se va întâmpla. Nu este deloc o perspectivă optimistă – nici pentru șoferi, dar nici pentru polițiștii de la Serviciul Rutier, care ajung primii la accidentele în care, o dată la cel puțin două zile, cineva își pierde viața.
În Revoluția din 1989, eveniment considerat de maximă violență, documentele consemnează, oficial, 89 de morți din Sibiu. Potrivit legii nescrise a coincidențelor, există așadar mai multe șanse să fiți ucis într-o mașină, decât într-un conflict armat.

Cauzele accidentelor

Polițiștii consemnează cauzele accidentelor în funcție de tipare pre-stabilite. Spre exemplu, viteza poate fi o cauză a unui accident, însă nu și carosabilul acoperit de mâzgă, pe care n-a trecut niciun echipaj de la deszăpezire. Depășirea neregulamentară este considerată o cauză a unui accident, însă nu și o șosea plină de gropi, pe care șoferul a încercat să le evite. Sau, să spunem, lipsa de autostrăzi, pe care depășirile neregulamentare ar fi complet eliminate.
Potrivit statisticii IPJ, principalele cauze generatoare de accidente, în ultimii 11 ani, au fost traversarea neregulamentară (304 accidente grave), neacordarea de prioritate la pietoni (193 de accidente grave), neacordare de prioritate la vehicule (193 de accidente grave) şi depășirea neregulamentară (154 de accidente grave).

Victime colaterale

Copiii care se aflau în mașinile implicate în accidente au fost de multe ori victime nevinovate ale unor manevre greșite. 18 copii au murit, în ultimii 11 ani, în cele 141 de accidente grave, alți 141 de copii au fost răniți grav și 16 răniți ușor.
Alte 859 de accidente grave au avut victime tineri între 19 și 35 de ani. Nu mai puțin de 261 de tineri au murit pe șoselele sibiene, 888 au fost răniți grav și 277 au fost răniți ușor.
În urmă cu nici 3 săptămâni, o femeie din Șura Mare, care conducea spre Sibiu, a intrat pe contrasens, într-o curbă, din cauza vitezei și a poleiului depus pe șosea. Pe locul din dreapta șoferului se afla chiar fiul său, în vârstă de 15 ani. O altă mașină, care venea din direcția opusă, a lovit puternic autovehiculul în care se aflau cei doi, chiar în dreptul scaunului pe care stătea copilul. Băiatul a murit pe loc, iar mama sa, care nu avea răni grave, a intrat în stare de șoc și a fost transportată la spital.

Zone fierbinți

În ultimii 10 ani, anul 2008 a fost cel mai „negru” din punct de vedere al accidentelor grave. S-au produs atunci 250 de accidente grave, soldate cu 67 de morţi și 266 de răniţi grav.
Lucru care ar trebui să le dea de gândit guvernanților care întârzie construcția autostrăzilor, cele mai multe dintre accidentele care au avut loc în ultimii 11 ani s-au produs pe Drumul Național 1. DN1 tranzitează județul Sibiu de la limita cu Alba, până în județul Brașov. Mai mult de un sfert din totalul accidentelor grave din zonă se produc pe această șosea. Cu aproape același număr de accidente, fapt care ne obligă să-l situăm în clasamentul de risc tot pe “merituosul” loc I, se află și Municipiul Sibiu – 588 de accidente grave, în ultimii 11 ani. Ponderea a început să scadă după finalizarea centurii ocolitoare.
Pe DN14, spre Mediaș, s-au produs în ultimii ani 213 accidente grave, iar în Municipiul Mediaş, 140 de incidente cu victime.

Comentarii

1 comentarii

siby

Acum 8 ani

Mai apar parapetii de beton intre Selimbar si giratoriul de la Vestem? CNADR ne tot spune de vreo 2 ani ca licitatiile sunt in curs de adjudecare!?! La Brasov au fost montati rapid in 3 luni!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus