Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
-1°C

USL stabileste viitorul guvernator al regiunii

Județul Sibiu este pe locul trei ca număr de locuitori în Regiunea Centru, după județele Brașov și Mureș, iar în stabilirea viitorului guvernator al zonei votul va fi principalul criteriu. În cazul în care se va stabili că viitorul guvernator al regiunii va fi votat de majoritatea locuitorilor din cele șase județe, atunci cel mai probabil, candidatul propus sau susținut de USL Brașov are cele mai mare șanse, pentru că este județul cu cei mai mulți români cu drept de vot. În județul Brașov au fost înregistrați pentru alegerile parlamentare din luna decembrie 2012, 320.774 alegători, în județul Mureș au fost 479.309 cetățeni cu drept de vot, iar în Sibiu 369.605 votanți. Județele Alba, Harghita și Covasna sunt sub Sibiu în ceea ce privește numărul total de votanți, respectiv 320.744 de votanți – Alba, 270.744 – Harghita și 185.680 alegători – Covasna. Asta înseamnă că cel puțin teoretic, brașovenii și mureșenii pot strânge mai mulți electori decât sibienii, iar o propunere comună ar putea strânge majoritatea în regiune.

Pe vot politic: tot USL

Și în cazul în care noul guvernator va fi votat doar de consilierii județeni și de primari, Sibiul va fi în continuare dezavantajat. Totalizând voturile exprimate de primari, consilieri județeni și președinții de Consilii Județene, USL ar avea în total 320 de voturi, UDMR 256, PD-L 182, FDGR 24, PP-DD 21, PCM 20, PPMT 19, independenți 11, PRM 3, Partidul Verde și PNGCD, câte un vot. Dacă vorbim de procente, acestea ar arăta astfel: USL (37,29%), UDMR (29,83%), PD-L (21,21%), FDGR (2,79%), PP-DD (2,44%), PCM (2,34%), PPMT (2,22%), independenți (1,29%), PRM (0,35%), Partidul Verde (0,12%), PNGCD (0,12%). În această situație, USL şi UDMR ar obţine o majoritate confortabilă de 67%, iar o astfel de majoritate ar putea sprijini un candidat din zona județului Mureș, unde UDMR are o puternică filială sau chiar Brașov, județ care se învecinează cu județul Covasna, o altă bază a UDMR.  Teoretic, s-ar putea constitui și o alianţă UDMR – PDL, care ar strânge o majoritate la limită, 51 %.
În concluzie, o alianță a președinților consiliilor județene din Brașov și Mureș, Aristotel Căncescu și Ciprian Dobre, ambii liberali, ar putea stabili viitorul guvernator al Regiunii. Tot pe acest considerent, putem anticipa și că viitoarea capitală regională ar putea fi la Brașov sau Mureș, în funcție de negocieri. În această situație, lobby-ul propus de primarul Sibiului, Klaus Johannis ar fi sortit eșecului. ”Mă voi strădui să intre Sibiul în discuție. Sunt de acord cu regionalizarea, atâta timp cât noile structuri vor prelua din atribuțiile guvernului central”, a spus Johannis, la sfârșitul săptămânii trecute.

Să dispară consiliile județene!

Președintele Consiliului Județean Brașov, liberalul Aristotel Căncescu a venit cu propunerea ca după crearea acestor regiuni, ar trebui să dispară consiliile județene. După regionalizarea ţării, consiliile judeţene trebuie desfiinţate. Căncescu a menţionat şi faptul că nu consideră viabil actualul proiect al regionalizării, deoarece dacă va exista un consiliu regional şi un preşedinte al acestui for, „nu mai văd rostul menţinerii structurilor consiliilor judeţene”.  Preşedintele CJ Braşov s-a declarat adeptul unei regionalizări pe modelul landurilor din Germania, care au chiar şi Guvern propriu: „Dacă nu vor exista prerogative şi un rol decizional la nivel regional, facem o reîmpărţire de dragul reîmpărţirii şi lucrurile vor rămâne ca până acum. Nici varianta cu numirea de guver­natori nu este una prea fericită şi cred că aceşti guvernatori sau preşedinţi de consilii regionale ar trebui aleşi, fiindcă altfel nu reprezintă voinţa nimănui”, a declarat Căncescu, citat de ziarul brașovean Transilvania Expres.

Instituțiile regiunilor

Referitor la regionalizarea țării, până în acest moment se știe că viitorele regiuni vor fi în număr de opt, iar din Regiunea Centru, vor face parte județele Sibiu, Brașov, Mureș, Harghita, Covasna și Alba. Informația conform căreia viitorul centru administrativ al țării va fi  la Alba Iulia a fost infirmată de către vicepremierul Liviu Dragnea, spunând că până în acest moment nu s-a luat nicio decizie în acest sens.
În planul de guvernare al USL se arată însă că viitoarele instituții ale regiunilor vor fi Consiliul Regional şi Guvernatorul. Guvernatorul va fi ales direct de cetăţeni şi va funcţiona ca un „premier” al regiunii. Membrii Consiliului Regional vor avea atribuţii în domenii executive, şi vor ajuta preşedintele în exercitarea atribuţiilor. Buget propriu va fi format din bugete locale, fonduri europene şi fonduri de coeziune de la bugetul central. Conform proiectului USL, pe fiecare regiune va exist un singur prefect. Acesta îşi poate organiza puncte de lucru în fiecare judeţ, însă instituţia în sine va fi regională. Pe lângă Consiliul Regional funcţionează un Consiliu Economic și Social (CES), alcătuit din reprezentanţii principalelor categorii socio-economice. CES-ul regional va avea rol consultativ în luarea deciziilor executive, dar consultarea de către Consiliul Regional este obligatorie. CES regional va avea atribuţia redactării de studii şi planuri de dezvoltare regională.
 

Brașov – 519.388 alegători
Mureș – 479.309 alegători
Sibiu – 369.605 alegători
Alba – 320.774  alegatori
Harghita – 270.744 alegători
Covasna – 185.680 alegători


Componența actualelor Consilii Judeţene

  • Consiliul Judeţean Braşov: preşedinte Aristotel Căncescu (USL); 34 consilieri:17 USL, 11 PDL, 2 PPDD, 2 UDMR, 2 FDGR.
  • Consiliul Judeţean Sibiu: preşedinte Ioan Cindrea (USL); 32 consilieri: 13 USL, 9 FDGR, 7 PDL, 3 PP-DD.
  • Consiliul Judeţean Alba: preşedinte Ion Dumitrel (PDL); 32 consilieri: 15 PDL, 14 USL, 3 PP-DD.
  • Consiliul Judeţean Mureş: preşedinte Ciprian Dobre (USL); 33 consilieri: 13 USL, 13 UDMR, 4 PDL, 2 PP-DD, 1 UNPR.
  • Consiliul Judeţean Harghita: preşedinte Borboly Csaba (UDMR); 30 consilieri: 20 UDMR, 4 Partidul Civic Maghiar, 3 PPMT (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania), 3 USL.
  • Consiliul Judeţean Covasna: preşedinte Tamas Sandor (UDMR); 30 consilieri: 18 UDMR, 5 USL, 4 PPMT, 3 PCM (Partidul Civic Maghiar), un consilier independent.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Alex

Acum 11 ani

Nici o sansa nici pentru johannis nici pentru sibiu cum naiba bv oras cu primar pdl si alba iara sa fie sustinute si sibiul il are pe johannis prieten cu antonescu si cj tot usl dar cimdrea e pr cu ponta.Nu cont asta eu sper totusi parlamentarii sibieni politicienii sibieni in frunte cu dl cindrea si dl johannis sa triunfam si sibiul si johannis sa invinga.
Raspunde

Odin

Acum 11 ani

Va trebui sa reinvatam resemnarea ... si tot ce a realizat Johannis se va \"vesteji\" din lipsa de fonduri. Vom reveni la zicala amara ... Traiasca Raionul Stalin. Udmr-ul e in stare sa se vanda si diavolului numai sa prinda ciolanul regional...
Raspunde

sibian

Acum 11 ani

Cele mai mari sanse de guvernator le are dl Johanis o sa fie votat si de catre locuitori din alte judete pentru ca este pe departe cel mai bun .
Raspunde

nu votam

Acum 11 ani

Mai soldovene [ cancescu ] stie toata lumea unde bati si de ce vrei s-a fi tu capo del tuti sunt multi bani in joc vrei aeroport mai tarane in viitoarea regiune care sper s-a nu se infaptuiasca sunt 2 aeroporturi SIBIU si TG MURES care poate deservi toata regiunea la ce vreti aeroport la IASOV distanta intre voi si aeroporturi este undeva la 100 km plus cel de la ostropeni bani cheltuiti aiurea cu bani de pe moftu vostru de iresponsabili se face autostrazi de legatura s-au canalizarile si modernizari satelor ca arata jalnic la voi proverbu romanesc nam casa da imi cumpar masina singura sansa s-a se trezeasca toti viitori votanti din viitoarea regiune votati KLAUS JOHANNIS nu mai faceti experiente cu BARONI LOCALI DACA VRETI S-A TRAITI CIVILIZAT CUM S-E TRAIESTE IN UE DACA NU ASTIA NE DUC LA SAPA DE LEMN succes JOHANNIS
Raspunde

Ciuf

Acum 11 ani

@4 Esti intreg la minte? Acuma zi sincer!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus