Actualizare:
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVA) Sibiu susține că cele 10,7 kg de carne care au ajuns anul trecut în Sibiu, de la abatorul din Blaj, județul Alba, acuzat că a inversat etichetele, nu pot fi de cal. Motivul e inocent de simplu: pentru că produsul repsectiv nu a fost verificat și a fost consumat în câteva zile. "În această situaţie nu se poate afirma că produsul respectiv a fost falsificat (carne de cal, sub formă de carne de vită) neexistând la aceea dată confirmare prin buletin emis de un laborator acreditat", se arată în comunicatul DSVSA. Și pentru a fi mai convingător, purtătorul de cuvânt al DSVA Sibiu, spune răspicat: "Putem spune cu siguranţă că în niciun restaurant, pensiune, în nicio unitate de alimentaţie publică, nu s-a consumat carne de cal în loc de carne de vită, nici în acest an, nici anul trecut", a precizat pentru Agerpres dr. Ioan Penţea, purtător de cuvânt al DSVSA Sibiu.
Autoritățile din Alba au descoperit că printre județele unde a ajuns carne de cal, etichetată ca fiind de vită, se află și Sibiul, fără a preciza însă unitatea unde acest produs a fost vândut. Carnea expira în două săptămâni, atunci când a fost re-etichetată. În plus, abatoarele implicate în noul scandal al cărnii de cal vândută ca vită, în şapte restaurante din Bucureşti, aparţin familiilor unor înalţi oficiali din Ministerul Agriculturii, una din persoanele vizate fiind Valentin Șoneriu, fostul director general al societății CarmOlimp, informează postul de televiziune Digi24. Un alt abator este din Botoșani și aparține tatălui şefului Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Mihai Ţurcanu. De la cele două abatoare s-a aprovizionat un depozit de carne din Alba, acolo unde autorităţile au descoperit că eticheta cărnii a fost schimbată și s-a vândut mai departe carne de vită, deși era de fapt de cal. Autoritățile din Alba au investigat cazul și au aflat că produsul nu numai că era etichetat greșit, dar era și pe cale să expire și cel mai probabil a și expirat până să ajungă să fie pus în vânzare.
Turnul Sfatului a descris în urmă cu o săptămână cum carnea de cal poate ajunge pe masa consumatorului, cu ajutor financiar de la stat și a primit
o replică acidă din partea reprezentanților CarmOlimp: ”Dat fiind faptul că pe teritoriul României nu se consumă carne de cal, vă rugam să probați, în 24h, că importăm salam care să conțină această carne, așa cum, cu reavoință, anunță subtitlul articolului”, scria în dreptul la replică primit pe adresa redacției. Nu numai că am probat că se importă legal salam cu carne de cal, că se produce legal salam cu carne de cal, dar am văzut acum că există agenți comerciali care modifică etichetele, vânzând carne de cal, în loc de carne de vită. Autoritățile statului au descoperit că există pe piața din România carne de cal, etichetată ca fiind de vită, unele provenind chiar din abatoarul CarmOlimp. ”CarmOlimp nu procesează carne de cal, nu a procesat niciodată, sub nicio formă, exportă doar carne de cal așa cum este, carcasă sau carne de cal, așa cum este integral”, explica situația, Loredana Albu, PR CarmOlimp.
Turnul Sfatului a publicat mărturia unor săteni din localitățile de pe Valea Hârtibaciului, care declarau cum abatoarele cumpără caii bolnavi de anemie infecțioasă, o afacere extrem de profitabilă pentru procesatori. Firma plătește doar 0,7 euro pe kilogramul de carne în viu, adică 300-400 de lei pentru un cal. Proprietarul este însă despăgubit cu sume între 2.500 și 4.000 de lei, iar diferența este suportată de stat.
În cazul descoperit de autorități s-a constatat până acum că abatoarele au vândut unui depozit din Alba carne de cal, de aici produsul care se apropia de termenul de expirare, a fost reetichetat ca fiind de vită și a fost vândut mai departe. Din Alba, carnea a ajuns într-un depozit din Capitală, dar și la o unitate de alimentație publică din Sibiu. Din București au fost confiscate 100 de kilograme de carne de cal, însă alte 200 de kilograme au ajuns în şapte restaurante, fast-food-uri şi pizzerii, deci în farfuriile clienţilor. Carnea ajunsă în Sibiu, probabil a fost vândută. Giorgios Ladopoulos, reprezentantul depozitului din Bucureşti, declară că „produsul incriminat a fost recepţionat de la firma Ady Salve din Blaj, judeţul Alba, ca vrăbioară, pulpă şi antricot de vită etichetat în acest sens. (...) Etichetele atestă că obţinerea cărnii s-a făcut de societăţile autorizate firma CarmOlimp din Braşov şi firma Florea Carn din judeţul Botoşani”, susține Giorgios Ladopoulos, citat de Digi24.ro.
Prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer a organizat vineri o conferintă de presă în care a oferit detalii privind verificările efectuate în cazul suspiciunii de comerț cu carne de cal de la firma Ady Salve din Blaj. Potrivit publicației Ziarul Unirea din Alba, carnea a fost reetichetată, deoarece avea data de valabilitate expirată și a fost vândută de către depozitul din Blaj unei firme din București și unei unități de alimentație publică din Sibiu.
Din documentele firmei rezultă că marfa a fost achiziționată de la abatoare autorizate din București, Brașov și Botoșani. Firma a cumpărat cantitatea de carne în primăvara anului 2012 și a revândut-o în luna septembrie, informează Ziarul Unirea. Din cauză că avea aproximativ trei săptămâni până la expirare, carnea a fost reetichetată înainte de a fi vândută. ”Carnea care a fost analizată la București a provenit clar de la depozitul din Blaj, iar analizele efectuate sunt elocvente: este vorba despre carne de cal. Tocmai de aceea au început verificările în Alba. Este vorba despre o firmă mică din Blaj. Există documente care se verifică și în momentul de față”, a declarat prefectul de Alba.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri:
Valea Hartibaciului ,
Ministerul Agriculturii ,
Turnul Sfatului ,
Gheorghe Feneşer ,
Din București ,
Siguranța Alimentelor Sibiu ,
Valentin Şoneriu ,
Ioan Penţea ,
directia sanitara veterinara ,
Ziarul Unirea ,
Loredana Albu ,
Autorităţii Naţionale Sanitare ,
Ady Salve ,
Mihai Țurcanu ,
Din Alba ,
Florea Carn ,
Giorgios Ladopoulos
Politic
Telefon:
0745 590 991
alin[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Miruna
Acum 9 ore
Kukuruku
Acum 9 ore
Un cititor
Acum 9 ore
Newman
Acum 9 ore
Nobody