Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-5°C

Radu Stanca sarbatorit de actorii Teatrului National din Sibiu

Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu sărbătoreşte 93 de ani de la naşterea dramaturgului, poetului şi regizorului Radu Stanca, patronul spiritual al instituţiei, prin mai multe recitaluri de poezie ce vor avea loc în perioada 4 - 5 martie.

Primul recital din această serie va avea loc luni, 4 martie, de la ora 11:00, la sala 100 din clădirea fostei Primării din bulevardul Victoriei nr. 1 – 3, unde actriţa Lerida Buchholtzer va recita atât din poeziile lui Radu Stanca, cât şi din lirica lui Vasile Voiculescu. Acest eveniment este organizat special pentru persoanele de vârsta a treia şi se desfăşoară ca un program interactiv în care publicul este invitat să se alăture actriţei Teatrului Naţional din Sibiu.

Punctul culminant al seriei din acest an va avea loc marţi, 5 martie, prin programarea a trei recitaluri. Programul zilei va fi deschis la ora 10:00 când actriţele Irina Deak şi Lerida Buchholtzer se vor întâlni cu elevii Școlii Generale nr. 4 din Sibiu. Puţin mai târziu, de la ora 17:30, actorii Renate Müller Nica şi Cătălin Neghină îşi dau întâlnire la Librăria Erasmus pentru a susţine un recital bilingv, în română şi în germană, ce include, printre altele, titluri ca „Nocturna”, „Sympozion”, „Trubadurul mincinos”, „Trenul fantomă”, „Sibiu bei Nacht”, „Criticilor mei” şi „Testament/ Vermaechtnis”.

Actriţele Veronica Arizancu, Geraldina Basarab, Rodica Mărgărit şi Dana Taloş vor încheia seria recitalurilor dedicate lui Radu Stanca în acest an printr-un eveniment ce va avea loc la ora 18:00, în Librăria Humanitas. Programul de recital cuprinde poezii ca „Ars doloris”, „Cântec de beţie”, „Adio la prieteni”, „Biblica”, „Argonautica”, „Frunzele”, „Prin urmare nu mă mai iubeşti”, „Sonet”; „Toast”, „Vanitate la Pontul Euxin” şi „Fata şi zmeul”.

Radu Stanca (5 martie 1920, Sebeş – 26 decembrie 1962, Cluj-Napoca) este una dintre personalităţile de primă mărime ale teatrului românesc, fiind un fin cunoscător al fenomenului teatral cu toate implicaţiile sale, de la text până la concepţia regizorală, şi dorindu-şi o revitalizare a teatrului autohton. În calitate de regizor la teatrul din Sibiu, Radu Stanca a montat piese din repertoriul naţional şi internaţional, de la Caragiale şi Delavrancea, până la Moliere, Gogol şi Cehov, iar acestea au constituit puncte de referinţă în repertoriul teatrului românesc.

Accesul publicului la aceste evenimente se face gratuit, în limita locurilor disponibile. Programul recitalurilor va continua în luna aprilie cu o serie de evenimente dedicate poetului Octavian Goga.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus