Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
7°C

Gavriil Pinte monteaza un spectacol dupa un basm romanesc pe scena Sectiei Germane a Teatrului National din Sibiu

Secția Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu prezintă în 13 martie, premiera spectacolului „Jugend ohne Alter und Leben ohne Tod/ Tinereţe fără bătrâneţe și viaţă fără de moarte” în regia lui Gavriil Pinte. Spectacolul montat de Gavriil Pinte pe scena Secției Germane a Teatrului Național din Sibiu este o călătorie într-o lume fabuloasă care are la bază basmul popular „Tinereţe fără bătrâneţe și viaţă fără de moarte” cules de Petre Ispirescu.

Dramatizarea fidelă a regizorului care declară că poezia rămâne religia teatrului său surprinde prin imaginile amplificate de decorul și costumele realizate de scenografa Roxana Ionescu, dar și prin rigoarea gestului și accentele sonore ce încadrează acțiunea. În spectacolul creat de Gavriil Pinte nu doar cuvântul actorului e primordial, ci și fragmentele muzicale sau obiectele ce se metamorfozează pentru a crea jocul.

Narațiunea scenică se conturează în jurul unor realități concrete sau fantastice în care timpul ocupă un loc primordial. Pentru a-și liniști copilul care plângea, un împărat îi promite fiului său că îi va dărui tinerețe veșnică. Ajuns la vârsta de 15 ani, fiul de împărat decide să își părăsească părinții și pleacă să caute ceea ce i-a fost promis la naștere. După multe încercări, acesta reusește să devină nemuritor, dar încalcă una din regulile acestui nou tărâm și se întoarce la locul nașterii, reintrând în condiția sa umană de ființă muritoare.

Spectacolul preia idei din filosofia populară românească și tratează teme ca locul și rostul omului în lume sau sensul și limitele fericirii. Regizorul spectacolului explică că acest text reflectă nevoia de zbor ce persistă încă din copilărie în imaginația omului și notează, în același timp, faptul că basmul propune o formulă populară a teoriei relativității prin care în spații diferite, timpul curge diferit.

“Producția Teatrului Național din Sibiu este una bogată în sensuri și valabilă pentru toate categoriile de vârstă”, spun reprezentanţii teatrului sibian.

Din distribuție fac parte actorii Daniel Plier, Wolfgang Kandler, Anca Cipariu, Emöke Boldizsár, Alina Perţea, Ali Deac, Cătălin Neghină și Liviu Vlad. Spectacolul va avea loc miercuri, 13 martie, de la ora 19:00, iar preţul unui bilet este de 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere. Spectacolul este prezentat în limba germană, cu traducere în limba română.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus