Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Ion Besoiu implineste 82 de ani: Luam impreuna cina si stau in casa, totul in cadru strict familial

Actorul Ion Besoiu îşi doreşte, la împlinirea vârstei de 82 de ani, să fie sănătos, să aibă în continuare putere de muncă şi succes cu spectacolul "Mobilă şi durere" care este în repetiţii la Teatrul Nottara.

"Îmi doresc sănătate, putere de muncă şi succes în noua montare la care lucrez acum, un spectacol pe care-l pune în scenă doamna Alice Barb la Teatrul Nottara. Sper să fie bine pentru că într-un fel la vârsta mea e greu să mai cred că te mai iartă publicul dacă joci prost", a declarat Ion Besoiu pentru AGERPRES.

Artistul a spus că nu a planificat nimic special pentru a-şi sărbători ziua de naştere.

"Astăzi mă întâlnesc cu fata mea, cu bunica ei, luăm împreună cina şi stau în casă, totul în cadru strict familial", a afirmat maestrul.

El a ţinut, totodată, să adreseze un gând bun tuturor prietenilor şi fanilor săi: "Le doresc tuturor celor care se gândesc la mine, sănătate şi multă linişte, fericire şi înţelegere între oameni".

Ion Besoiu poate fi văzut pe 31 martie la Teatrul Bulandra, Sala "Toma Caragiu", în spectacolul "Însemnările unui necunoscut" în regia lui Alexandru Darie.

Actorul de teatru şi film Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu.

A absolvit Academia de Teatru şi Muzică din oraşul natal. După debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu ajunge în Bucureşti, unde devine membru al echipei de actori a Teatrului 'Lucia Sturdza Bulandra' pe scena căruia joacă din 1967. Ulterior, a fost timp de 12 ani director al acestui teatru.

În cariera sa teatrală a interpretat numeroase roluri alături de mari actori ai scenei româneşti. Printre numeroasele piese în care a fost distribuit, se numără: 'Livada de vişini' de A. P. Cehov (1967), 'Puricele' de Georges Feydeau (1969), 'Aceşti nebuni făţarnici' de Teodor Mazilu (1970), 'Pescăruşul' de A. P. Cehov (1977), 'Rezervaţia de pelicani' de D.R. Popescu (1983), 'Unchiul Vanea' de A. P. Cehov (1985), 'Hamlet' de William Shakespeare (1985), 'Visul unei nopţi de vară' de William Shakespeare (1991), 'Trei surori' de A. P. Cehov (1995), 'Şase personaje în căutarea unui autor' de Luigi Pirandello (1995), 'Caligula' de Albert Camus (1996), 'Mutter Courage' de Bertolt Brecht (1999), 'Există nervi' de Marin Sorescu (2001), 'Oblomov' după I. A. Goncearov (2003).

De asemenea, are o bogată filmografie, peste 80 de filme, dintre care amintim: 'Ultimul cartuş', Actorul şi sălbaticii', Nemuritorii', 'Un comisar acuză', 'Toate pânzele sus', 'Revanşa', 'Drumul oaselor', 'Ultima noapte de dragoste', 'Capcana mercenarilor', 'Furtuna', 'Cartierul Veseliei', 'Castelul condamnaţilor', 'Mihai Viteazul', 'Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii', 'Horea', 'Colierul de turcoaze', 'Mircea', 'Kilometrul 36', 'Polul Sud', 'Această lehamite', 'Tancul', 'Lombarzilor 8' (serial TV). În 2008, a făcut parte şi din distribuţia filmului 'Cenuşă şi sânge', coproducţie Franţa-România-Portugalia, în regia lui Fanny Ardant. În 2009, Ion Besoiu a filmat pentru două episoade din telenovela 'Regina', difuzată de postul Acasă TV. A lucrat cu regizori ca Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Mircea Drăgan, Mircea Mureşan ş.a.

Este preşedintele executiv al 'Fundaţiei Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt', asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor.

În 2001 a fost declarat cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu. A fost distins cu premiul de excelenţă al Cinematografiei Române (2002). În anul 2008, la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate. Ion Besoiu a fost premiat la Gala Umanităţii 2009, devenind ambasador al umanităţii. De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, s-a aflat printre cei şapte actori aniversaţi sub egida 'Seniori ai teatrului şi filmului românesc', alături de Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu şi Radu Gheorghe, primind diploma 'In honoris' din partea Primăriei Generale a Capitalei şi a Teatrului Metropolis.

În cadrul celei de-a cincea ediţii a Galei Premiilor Gopo, desfăşurată la 28 martie 2011, Ion Besoiu a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

14 comentarii

unu\'

Acum 11 ani

La multi ani,Capitane Anton Lupan!
Raspunde

un curios

Acum 11 ani

LA MULTI ANI!
Raspunde

ovidiu pop

Acum 11 ani

Vant din pupa.
Raspunde

Adi

Acum 11 ani

Noi sibienii ar trebui sa ne mandrim cu Ion Besoiu.... Si fata de ceea ce este larg cunoscut... ne mandrim. Totusi..., cum ramane cu colaborarea cu securitatea comunista? E un lucru dovedit .... Si nu l-am auzit pe Ion Besoiu sa se caiasca pentru asta... Iar cu astfel de personaje..., nu! Nu ne madrim! Sau, cel putin asa ar fi intr-o lume civilizata si normala....
Raspunde

unu\'

Acum 11 ani

@4:Hai sa-i uram azi lui Ion Besoiu un sincer(daca putem)\'\' La multi ani!\'\',iar miine sa povestim de altele.
Raspunde

MADINE

Acum 11 ani

Dumnezeu a lasat ingerii pe pamant pentru oameni iar ce a facut acest actor pentru noi romanii este insasi aerul pentru corpul uman. Sa traiti multi ani maestre.
Raspunde

unu\'

Acum 11 ani

@4:Sper ca nu esti Adi care are opinii despre \'\'..retardatii care critica pe oricine..\'\'.Daca esti,pune in balanta ce a facut Ion Besoiu cu ce va (putea) face dl. Porr, pentru Sibiu in particular si pentru tara,in general .Si,asa ca fapt divers, punctele de suspensie nu se pun oricind si oriunde(Ion Besoiu ti-ar putea explica regulile!)
Raspunde

Adi

Acum 11 ani

Ba da. Sunt acelasi Adi. Raman la parerea mea de la @4. E o chestiune de principiu... Asa ceva nu ar trebui sa mai fie negociat... Cel putin, pentru asta s-a revoltat lumea in \'89. Si datorita revoltei lor, poti sa-ti spui si tu acum parerea.... Faptul ca acest lucru nu este si nu a fost unanim acceptat face ca noi ca popor in general si ca ardeleni in particular, sa fim acolo unde suntem astazi. Si asa... ca fapt divers: Sunt de acord cu tine (unu\') in ceea ce priveste punctele de suspensie, ele nu se pun oricand si oriunde. Asa este. Dar tocmai de aceea le-am pus, pentru a se intelege exact tonul discutiei... Iar Ion Besoiu daca ar fi un tip corect, cred ca ar intelege si ti-ar putea explica ce am vrut sa spun... Dar, daca mai citesti o data, cred ca ai putea sa intelegi si tu.... chiar fara ajutorul lui...
Raspunde

@ Adi

Acum 11 ani

Tu meriti niste indemnuri incurajatoare, dar atunci punctele tale de suspensie trebuiesc inlocuite cu beep, beep... Intelegi sau trebuie sa-ti explic in germana?
Raspunde

@Adi

Acum 11 ani

Am 50 de ani.De fapt,ca sa fiu sincer,implinesc 50 anul asta.Una la mina:Desi n-am certificat de revolutionar,(o mare porcarie dupa parerea mea)cred ca mi-am cistigat dreptul de a scrie liber(poate ti l-am cistigat si tie!).Asta e motivul pentru care scriu critic oricind si despre oricine,argumentat.Daca-mi cauti postarile,o sa constati,cu surprindere sau nu, ca nu am \'\'favoriti\'\'.Observatia care te privea,critica evident,se referea la faptul ca Ion Besoiu,cu pacatele lui(dovedite sau nu) din tinerete,merita un \'\'La multi ani!\'\'.In alta ordine de idei,daca nu mi se pare ceva in regula,o sa-mi exprim oricind si oriunde,opinia.Prin tarile \'\'cu apa calda\'\',ca sa-l citez pe Iohannis,asta se cheama atitudine civica.Nu-ti contest opinia, consider doar ca nu era momentul sa ti-o exprimi de maniera jignitoare in care ai facut-o.Cu sau fara colaborarea cu Securitatea,cu sau fara\'\'cenusa in cap\'\',Ion Besoiu e \'\'patrimoniu national\'\'.Mi-a bucurat copilaria,aia in care citeam din carti si vedeam filme duminica.Alaturi de mine erau sute de mii de copii care citisera cartea lui Tudoran si abia asteptau sa apara Ismail si Capitanul.Sti,eu am prins-o si pe Mihaela,de la 7:20 la 7:30, cu Azorel impachetindu-si cusca!(presupun ca habar n-ai despre ce vorbesc!).In ceea ce priveste partea cu comunismul,probabil ca daca s-ar fi adoptat Punctul 8 de la Timisoara(cred ca nici despre asta nu sti nimic!)n-am mai fi acum \'\'favoriti cu sanse minime la intrarea in Schengen\"!Si,inca ceva,nu exista ardeleni in special!In \'89 n-am iesit pentru ca ma simteam \'\'special\'\' comparativ cu moldovenii,oltenii sau ungurii,ci pentru ca devenise insuportabil!Nici nu eram atit de batrin incit sa stau acasa,cum sunt acumEra insuportabil pentru toti!Si cu asta,basta!Sper sa ghicesc rezultatul ecuatiei complicate pregatita de administratorii site-ului(parca-i Gazeta Matematica!),ca sa-mi vad \'\'efortul intelectual\'\' postat!O seara buna tuturor si,inca o data, La Multi Ani,Capitane Lupan!
Raspunde

@Capitanul Lupan Anton

Acum 11 ani

Vant din pulpa capitane !
Raspunde

La Multi ANI

Acum 11 ani

Maestre, ai depasit cu 9 ani speranta de viata a romanilor !!! Ce planuri de viitor ai ?
Raspunde

Victor

Acum 11 ani

La multi ani, maestre!:)
Raspunde

Logos

Acum 11 ani

\"Astăzi mă întâlnesc cu fata mea, cu bunica ei, luăm împreună cina şi stau în casă, totul în cadru strict familial\", a afirmat maestrul. Pai daca se intalneste cu fiica - are peste 50 de ani, pai mama domniei sale (bunica) sa aibe peste 100 ??? Ori jurnalistul a avut nitel vid cerebral ???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus