ACTUALIZARE: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu s-a autosesizat în cazul copilului lovit la Spitalul de Pediatrie Sibiu, iar o echipă de reprezentanţi ai Serviciului de Intervenție în situații de Abuz, Neglijență, Exploatare, Echipă Stradală s-a deplasat atât la spital, cât şi la Poliţie, ancheta fiind în desfăşurare.
„Ca urmare a articolelor apărute în mass-media cu privire la copiii bătuți de asistentele medicale din cadrul Spitalului de Pediatrie Sibiu, DGASPC Sibiu s- a autosesizat cu privire la acest caz. O echipă a Serviciului de Intervenție în situații de Abuz, Neglijență, Exploatare, Echipă Stradală s-a deplasat luni, 11 martie la Spitalul de Pediatrie Sibiu, pentru a verifica cele sesizate, urmând a se lua legătura cu toate autoritățile abilitate în verificarea aspectelor semnalate. Potrivit L.272/2004 - ”Copilul are dreptul la respectarea personalității și individualității sale și nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare sau degradante. Din acest motiv considerăm că trebuie verificate cu celeritate cele semnalate astfel încât, astfel de fapte să nu se întâmple în nici o instituție”, a declarat Beatrice Munteanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Sibiu.
O sibiancă a postat pe blogul personal experienţa traumatizantă pe care a trăit-o alături de prietena ei, mamă a doi copii, care a ajuns să depună pângere la poliţie după ce şi-a internat cei doi copii la Pediatrie, iar unul dintre ei a fost agresat. Fetiţa în vârstă de opt ani, i-a povestit mamei că în seara în care a fost internată, bolnavă de pneumonie, asistenta care se ocupa de ea, a lovit-o pentru că „a tuşit prea tare”.
„În cursul zilei de ieri (duminică, 10 martie), s-a depus la noi o reclamaţie pentru o agresiune, iar aspectele sesizate de reclamantă sunt în acest moment în curs de verificare”, a declarat Luciana Balteş, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.
Lovită de asistentă
În relatarea de pe blog, sibianca poveşteşte cum o mamă din Cisnădie a ajuns la Spitalul de Pediatrie cu doi copii, un băiat şi o fată, bolnavi de pneumonie. După ce a fost lăsată să aştepte pe hol două ore, copiii au fost diagnosticaţi cu „pneumonie şi amigdalită, plus probleme gastro-intestinale în cazul fetiţei” şi preluaţi de medicul de gardă, care s-a plâns că nu mai are locuri în spital şi o să îi interneze, dar o „să-i culce pe jos”. Femeie spune că nu a putut să afle până a doua zi care era starea copiilor şi cum au fost spitalizaţi, iar a doua zi fetiţa, de opt ani, i-a mărturisit, plângând, cum a fost lovită de o asistentă.
Trei copii într-un pat
Managerul Spitalului de Pediatrie, Alexandru Mihuț, recunoaște că instituția este supra-aglomerată în ultima perioadă, după ce clădirea a intrat în renovare. Practic, un etaj întreg a fost închis, iar acum, copiii stau câte doi sau chiar trei într-un pat. În acest moment, peste 120 de copii sunt internați în spital, în doar 80 de paturi. Doar în ultimele două zile, nu mai puțin de 50 de copii au fost internați la Pediatrie, cei mai mulți cu simptome agravate de viroză.
Mihuț a încercat să scuze situația și prin lipsa de personal. Potrivit acestuia, din luna decembrie și până acum, șase asistente au plecat de la Pediatrie. Chiar dacă legile în vigoare stipulează că o asistentă trebuie să se ocupe de 8-10 copii, la Sibiu, pe tura de noapte, o asistentă are grijă de nu mai puțin de 45 de copii.
"Mămica este cam agitată. La fel, și copila"
"Am demarat o anchetă administrativă, prin eforturi proprii. O să discutăm cu ambele părți, să vedem ce s-a întâmplat acolo. Din momentul în care a venit la Urgență, mămica a avut o atitudine necuviincioasă cu personalul medical și s-a manifestat la fel și după ce copiii au fost internați. Probabil că este normal, când ai amândoi copiii bolnavi. Doamna doctor care era de gardă în seara aceea i-a spus 'dragă, nu mai avem paturi, dacă accepți să culcăm copiii cu altcineva în pat, bine, dacă, nu'. Mămica însă a înțeles că micuții vor fi culcați pe jos", a declarat astăzi managerul de la Pediatrie, Alexandru Mihuț.
Potrivit acestuia, niciun copil internat nu a dormit pe jos, iar mămicile nu au fost chemate de acasă cu materiale în plus pentru copii. Mihuț susține că fetița de opt ani are o "atitudine la fel de agitată ca a mamei" și că ar fi tușit în fața asistentei când aceasta i-a pus branula în braț, lucru care "nu se face".
Mama fetiței susține, în plângerea adresată la Poliție, că asistenta ar fi lovit-o peste față pe copilă. "Vom lua măsuri drastice, dacă se dovedește că micuța a fost lovită. Nu încurajăm asemenea atitudine din partea personbalului medical. Dacă se confirmă, vom lua măsuri până la desfacerea contractului de muncă. Chiar dacă nu avem personal suficient. Vă spun, scoatem posturi la concurs și nu vine nimeni să se angajeze", a completat Alexandru Mihuț.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Pediatrie Sibiu , Asistenţă Socială , Luciana Balteș , Alexandru Mihuț , Direcția Generală , Protecția Copilului Sibiu , Beatrice Munteanu , Echipă Stradală , Managerul Spitalului Bagdasar
Vizualizari: 960
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Willy
Acum 12 ore
John Doe
Acum 13 ore
Newman
Acum 13 ore
Newman
Acum 13 ore
Q