Miercuri,
08.02.2023
Innorat
Acum
-6°C

Zilele Internationale ale ULBS: "Studentii care pleaca in burse in strainatate sa se intoarca cu o alta viziune a vietii academice"

 

Mesajele de la debutul Zilelor Internaționale ale ULBS s-au îndreptat către studenți, cadre didactice, dar și spre guvernanții care nu respectă o promisiune dealtfel stipulată în lege: alocare de 6% din produsul intern brut (PIB) pentru învățământ. 
Astăzi și mâine se desfășoară Zilele Internaționale ale Universității "Lucian Blaga", manifestare ce reunește studenți, profesori, dar și personalități ca Emil Hurezeanu, specialiști în internaționalizare precum Adrian Curaj, directorul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), Viorel Vulturescu, de la Ministerul Educaţiei Naţionale, dar şi alţi oaspeţi de peste hotare.
În discursurile de la inaugurarea evenimentului, rectorul ULBS Ioan Bondrea, președintele ULBS Constantin Oprean și Adrian Curaj s-au adresat studenților români și străini, cadrelor didiactice și celor interesați de eveniment, în Aula ”Magna”, iar oficiile de gazdă le-a făcut Dana Preda, directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale al ULBS. 
Recotrul ULBS, Ioan Bondrea a vorbit audienței despre schimbările pe care le-a adus internaționalizarea instituției mediului universitar: ”Oricât de mult ne-am optimiza și ne-am dori să eficientizăm planurile noastre de învățământ, oricât de mult ne-am dori să ne adaptăm cererii pieței, acest schimb de studenți, acest schimb de cadre didactice, de cercetători, plecați sau sosiți din lume aduce plus valoare universității și ne face să fim mândri de ceea ce realizăm în acest domeniu. Sigur, lucrurile nu sunt atât de simple întotdeauna, e nevoie să ne implicăm, e nevoie de a schimba, de a cere cât mai mult uniersității și de a nu da nimic în schimb. E nevoie ca studenții noștri care pleacă în diferite burse sau cu diferite aplicații în străinătate să se întoarcă, și spre bucuria mea o fac, să se întoarcă cu o altă viziune a vieții academice, pentru că am sesizat în ultima vreme, că cu vin mai mulți străini în universitate și cu cât pleacă mai mulți studenți în străinătate, există o altă percepție a vieții academice în universitate. Acest lucru mă bucură și încurajez și în viitor să avem acest schimb, dar l-aș dori nu numai în zona academică, l-aș dori să-l facem și în zona cercetării”, a declarat Ioan Bondrea.
Președintele Senatului ULBS, Constantin Oprean a făcut o comparație între ce se cere educației românești și ce se oferă: ”astăzi vedem că există voci, multe dintre ele autorizate, care vorbesc de calitatea slabă a sistemului de în învțământ din România. (...) Iată că în lege scrie că educația trebui să primească 6% din PIB, dar astăzi nu știu dacă atinge cifra 3. Ca să nu mai vorbesc de cercetarea științifică, pentru că este aici domnul profesor universitar Adrian Curaj, care știe exact care sunt alocările de la buget la acest capitol. În acest context a fost și motivarea pentru care s-au redus salariile în mediule ducațional și toate celelalte. Dădeam un exemplu cu o altă ocazie despre o țară de care cu siguranță ați auzit, Cuba. Ei bine, Cuba, guvernul și parlamentul cubanez au decis ca pentru educație și cercetare să se acorde 35% din PIB. Într-o țară mult mai săracă decât România gândește cu perspectivă în viitor”, a subliniat Oprean.
Adrian Curaj, directorul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării s-a arătat impresionat de media de vârtă ridicată a auditoriului și a transmis codul pentru viitorul univeritățile românești: SMART. ”Pregătim în consorțiul pe care îl coordonăm, care este format din 11 instituții și 138 de instituții asociate, elaborarea strategiei de cercetare 2014 – 2020 și toată lumea discută de acea componentă de specializare SMART. (...) Pentru mine, această idee de specializare o simt și o traduc că trebuie să fim destul de inteligenți să dăm valoare unicității istoriei științifice, tehnologice și culturii românești, pentru a putea să facem diferența. Altfel, specializarea SMART discută de consultări, discută de specializări dar pentru mine România este specială pentru că are multe lucruri de spus”, a declarat Adrian Curaj.
Zilele Internaționale ale ULBS continuă astăzi cu trei sesiuni de work-shop, ce vor fi coordonate de Călin Deneș, Horațiu Rusu, Alan Stamey și Remus Brad. Work-shop-urile Internaționalizare în educație și Internaționalizare în cercetare se desfășoară la Centrul de Reuniune Academică din strada Banatului, iar work-shp-ul Transferul inovației în comunitățile locale și mediul economic se desfășoară la Sala Senatului de pe Bulșevardul Victoriei. Cele trei evenimente sunt programate să înceapă la ora 15.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus