La cinci luni după primele sesizări depuse de vecinii ansamblului imobiliar Mihai Viteazu Residence – primul ansamblu cu 17 etaje din zona Sibiului -, Inspectoratul de stat în construcții a cerut Instituției Prefectului să demareze procedurile de anulare a autorizației de construire. Motivul: autorizația a fost emisă ilegal. Prefectul refuză aceste demersuri. Motivația: legea nu îl obligă, ci doar îi dă posibilitatea să anuleze o autorizație de construcție. Între timp și organele de anchetă au început cercetări.
Lansat în vara lui 2011, Mihai Viteazu Residence promite construirea primului ansamblu imobiliar de mare înălțime din zona Sibiului: 17 etaje, peste parter. Potrivit autorizației de construcție emisă de Primăria Șelimbăr (localitate pe al cărei teritoriu se află proiectul), lucrările ar fi trebuit să se încheie în cursul acestei luni.
La scurt timp după demararea lucrărilor, sibienii care locuiesc în blocurile din imediata apropiere (str. Rahovei, aproximativ vizavi de intersecția cu bulevardul Mihai Viteazul) au început să sesizeze autoritățile: ansamblul de 18 niveluri peste sol este diferit de ceea ce se permite a se construi în zonă.
Una în acte, alta în realitate
Cei care au sesizat autoritățile sunt reprezentanții Asociației de proprietari ”Energia”, în care intră blocurile aflate ”dincoace de Valea Săpunului”, adică pe teritoriul municipiului Sibiu, și în imediata vecinătate a ansamblului Mihai Viteazu Residence. În mai anul trecut, Inspectoratul de Stat în Construcții Sibiu arată că, în urma controlului, a constatat o serie de nereguli. Printre care și faptul că blocul în formă de ”U” cu un regim de înălțime 2S+P+16E+17 retras, care urmează să adăpostească 479 de apartamente, are o formă diferită de cea din documentația de urbanism. Mai precis, cele două laturi ale amintitei forme de ”U” sunt orientate înspre Sibiu și nu înspre Șelimbăr. Numărul de locuri de parcare (244) nu acoperă necesarul ce trebuie asigurat (479). Totodată, cei de la ISC Sibiu mai constată că în autorizația de construire coeficientul de utilizare a terenului este de 6,51, față de 4,00, cât era aprobat prin PUZ. În plus, cei de la ISC Sibiu au constatat că autorizația de construcție a fost emisă fără o serie de studii și avize, cum ar fi un studiul de însorire sau avizele pentru securitatea la incendiu, protecția civilă și protecția sănătății populației. ISC Sibiu a dispus, sub semnătura inspectorului Sorin Șerbu (șeful instituției), ca aceste documente să fie obținute până la finele lunii iunie a anului trecut.
Inspecția de la Brașov cere anularea autorizației
Reprezentanții asociației Energia au susținut că sunt mai multe elemente de nelegalitate în documentația ansamblului care se ridica în vecinătate. Așa că s-au adresat superiorilor inspectorului Sorin Șerbu, adică Direcției Regionale în Construcții Centru, din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții. Direcția cu sediul la Brașov a trimis un răspuns în octombrie anul trecut. ”Ca urmare a controlului efectuat de inspectorii de specialitate (...) s-a constatat că Autorizația de construire nr. 107/24.06.2011 a fost emisă cu încălcarea prevederilor Legii nr. 90/1991 republicată privind autorizarea lucrărilor de construcții, sens în care s-a solicitat Instituției Prefectului Județului Sibiu sub nr. DRC Centru 3617/8/04.10.2012 anularea acesteia, potrivit prevederilor legale în vigoare”, se arată în adresa trimisă asociației de proprietari Energia pe 11 octombrie 2012.
Prefectul ”a scăldat-o” mai întâi
Sesizările asociației de proprietari Energia au fost trimise și Instituției Prefectului Sibiu, imediat după controalele ISC Sibiu. În primele răspunsuri, prefectul Ovidiu Sitterli nu a manifestat interes. ”Problemele reclamate de dumneavoastră constituie obiectul dosarului 5864/85/2011 aflat pentru soluționare la Tribunalul Sibiu”, semnează prefectul, care arată că instanța trebuie să se pronunțe. În realitate, la data la care prefectul Sitterli semna acest răspuns (25 iunie 2012), dosarul la care făcea referire era închis de jumătate de an: asociația Energia renunțase la proces. ”Ne-a fost teamă de cheltuielile mari cu eventualele expertize, de onorariile pe care ar fi trebuit să le plătim”, explică Eva Serdiuc, administratorul asociației. Pe calea administrativă aleasă după renunțarea la proces, în adresele către prefect, cei din cadrul asociației au susținut că ”există mult mai multe motive de nelegalitate” decât cele semnalate de către inspecțiile în construcții.
Prefectul ”nu vrea de tot” mai apoi
”Instituția noastră a fost sesizată de către Inspectoratul de stat în construcții doar la data de 04.10.2012”, răspunde Ovidiu Sitterli după ce și rezultatele controlului de la Brașov îi sunt trimise. Controlul în urma căruia i se cerea anularea autorizației de construcție se baza pe un paragraf al legii construcțiilor care spune că ”Anularea autorizațiile de construire sau desființare poate fi cerută, în condițiile legii, și de către prefect, inclusiv la sesizarea expresă a organelor de control ale Inspectoratului de stat în construcții”. ”Prin folosirea sintagmei de «poate fi», legiuitorul a stabilit doar o posibilitate și nu o obligație în sarcina prefectului”, se scuză Sitterli, în răspunsul trimis celor de la asociația Energia. Același prefect mai arată că nu are rost să mai încerce anularea autorizației de construcție deoarece ”lucrările construcției au avansat”.”Considerăm ca fiind neoportună promovarea de către Instituția prefectului a unei acțiuni în instanță pentru anularea acestei autorizații, neexistând motive care ar putea atrage nulitatea absolută a acestui act, iar pe de altă parte o astfel de acțiune ar antrena mari cheltuieli din bani publici pentru plata expertizelor și a celorlalte cheltuieli de judecată”, mai arată Sitterli în noiembrie 2012.
Cercetare în derulare
Reprezentanții asociației Energia se tem ca lipsa avizelor necesare la eliberarea autorizației de construcție să nu ducă la deficiențe ale viitoarei structuri sau să afecteze clădirile din apropiere, din moment ce expertizele topografice ”cuprind constatări neconforme cu realitatea”. În plângerea penală transmisă Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cei de la Asociația Energia mai arată că bănuiesc o listă mai lungă de nereguli. Acum câteva săptămâni, reprezentanții autorităților de anchetă au început primele cercetări.
Răspunsuri așteptate
Solicitat de Turnul Sfatului să își detalieze opțiunea de a nu acționa în vreun fel, prefectul Ovidiu Sitterli a refuzat să facă orice declarație verbală, cerând să îi fie trimisă o solicitare scrisă. Până la ora publicării acestui material, nici cei care dezvoltă ansamblul Mihai Viteazu Residence nu au răspuns solicitării scrise, trimisă la finele săptămânii trecute. Potrivit plăcuței de șantier, beneficiarii autorizației de construcție sunt Gheorghe Nemulescu (proprietarul firmei Nemo Investigo) și Florina Răducanu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Înalta Curte , Mihai Viteazul , Turnul Sfatului , Construcții Sibiu , Primăria Șelimbăr , Valea Săpunului , Ovidiu Sitterli , Tribunalul Sibiu , Nemo Investigo , Instituției Prefectului Sibiu , Mihai Viteazu Residence , Gheorghe Nemulescu , Asociația Energia , Eva Serdiuc , Direcției Regionale Drumuri , Construcții Centru , Florina Răducanu , Sorin Şerbu
Vizualizari: 12445
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
AndreiM
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
AndreiM
Acum 1 oră
Marius
Acum 1 oră
Leonard