Strada Livezii, Sibiu. De cum ieși din mașină simți un puternic miros de grajd plin ochi cu vaci. Nu zic neapărat că miroase a bălegar, ci doar a animale. Semn că în ciuda oricărei hotărâri a Consiliului Local, în oraș se mai cresc viețuitoare bune de hrănit pe la casa omului. De restaurantul La Sepp am auzit de pe internet, la o simplă căutare ”restaurant Sibiu”. Cu un site bilingv, româno-german, locul cu pricina m-a îmbiat cu mâncarea specific săsească, așa cum proclama pe internet.
Cu un singur loc de parcare, și ăla ocupat, a trebuit să dau o tură pe lângă restaurant, ca pe lângă suratele ceva mai centrale. Am parcat lângă o poartă și am luat-o alene prin mireasma lăsată de vite. E zonă de case, liniștită, plăcută ochiului. Intru în restaurant și am primul șoc. Știți căminul cultural din Copșa Mică? Ei bine, la Copșa arată mai bine decât La Sepp. Coloane de ciment pe care s-au lipit oglinzi, o zugrăveală roz și mese așezate ca la nuntă/botez, o plasmă atârnată de perete și porți de fier cu mii de umerașe te întâmpină ca într-o atmosferă sinistră de anii 80.
Mese mari, rotunde, de minim opt persoane, meniuri mici ca un carnețele de notițe, încheiate într-o mușama neagră, imitație de piele. Mesele sunt goale, doar două au ceva mușterii. La una sunt doi mustăcioși rupți parcă din Bucureștiul interbelic, vorbesc despre prieteni vechi. ”Ăla de lucra la Flamura?”, răcnește cu ecou unul dintre ei, rupând liniștea din restaurant și șirul molcom al discuției lor. De lângă plasmă, un tânăr ce părea inițial client se ridică, pune farfuriile, rânduri-rânduri pe o mână, până aproape de cot și dispare în bucătărie. O fi fost vreun chelner în pauza de masă.
Mă uit în meniu și sentimentul de întoarcere în timp mă încearcă din nou. O cafea costă 2,10 lei, o ciocolată caldă (cu Milka), face 5 lei. Îmi revin în simțire cu primele dezamăgiri: papanași nu mai au, cartofi nu au decât țărănești, clătite ”au decât” cu gem. Îmi încerc norocul cu ce au și cer o ciorbă cu carne de porc, specialitatea casei ”La Sepp” cu cartofi țărănești și o pereche de clătite cu gem, dacă fructele lipsesc. În mod ciudat, chelnerul (altul decât cel care mâncase mai devreme) vine repejor cu apa minerală, cerută în prealabil, dar și cu o farfurie de murături și pâine, ca să nu ne plictisim. Și apoi se așterne liniște, întreruptă doar din când în când de telefonul unuia din mustăcioși. N-o să ghiciți niciodată cum suna. Un nechezat puternic de cal...
Într-un final, vine și ciorba. Bună la gust, dar cu carnea foarte grasă. Mi-a amintit de ciorbele la cazan din armată. Specialitatea ”La Sepp” nu este altceva decât piept de pui cu sos de brânză. Gustul brânzei se simțea însă prea puternic, față de celelalte ingrediente, dar per total, specialitatea a fost destul de reușită. Clătitele, așa cum se fac la țară. Cu ou adevărat, făină și lapte, foarte gustoase. Total: 35 de lei, extrem de rezonabil. Dacă m-aș întoarce? Nope.
Sepp Guardiola
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
ANDREI NICULAE
Acum 6 ore
Friki Riki
Acum 7 ore
Un cititor
Acum 9 ore
GPT - simplu și fără școală
Acum 9 ore
Ger