Sâmbătă,
11.10.2025
Ploi Scurte
Acum
12°C

Restaurantul La Sepp. La marginea Sibiului

Strada Livezii, Sibiu. De cum ieși din mașină simți un puternic miros de grajd plin ochi cu vaci. Nu zic neapărat că miroase a bălegar, ci doar a animale. Semn că în ciuda oricărei hotărâri a Consiliului Local, în oraș se mai cresc viețuitoare bune de hrănit pe la casa omului. De restaurantul La Sepp am auzit de pe internet, la o simplă căutare ”restaurant Sibiu”. Cu un site bilingv, româno-german, locul cu pricina m-a îmbiat cu mâncarea specific săsească, așa cum proclama pe internet. 

Cu un singur loc de parcare, și ăla ocupat, a trebuit să dau o tură pe lângă restaurant, ca pe lângă suratele ceva mai centrale. Am parcat lângă o poartă și am luat-o alene prin mireasma lăsată de vite. E zonă de case, liniștită, plăcută ochiului. Intru în restaurant și am primul șoc. Știți căminul cultural din Copșa Mică? Ei bine, la Copșa arată mai bine decât La Sepp. Coloane de ciment pe care s-au lipit oglinzi, o zugrăveală roz și mese așezate ca la nuntă/botez, o plasmă atârnată de perete și porți de fier cu mii de umerașe te întâmpină ca într-o atmosferă sinistră de anii 80. 
Mese mari, rotunde, de minim opt persoane, meniuri mici ca un carnețele de notițe, încheiate într-o mușama neagră, imitație de piele. Mesele sunt goale, doar două au ceva mușterii. La una sunt doi mustăcioși rupți parcă din Bucureștiul interbelic, vorbesc despre prieteni vechi. ”Ăla de lucra la Flamura?”, răcnește cu ecou unul dintre ei, rupând liniștea din restaurant și șirul molcom al discuției lor. De lângă plasmă, un tânăr ce părea inițial client se ridică, pune farfuriile, rânduri-rânduri pe o mână, până aproape de cot și dispare în bucătărie. O fi fost vreun chelner în pauza de masă. 
Mă uit în meniu și sentimentul de întoarcere în timp mă încearcă din nou. O cafea costă 2,10 lei, o ciocolată caldă (cu Milka), face 5 lei. Îmi revin în simțire cu primele dezamăgiri: papanași nu mai au, cartofi nu au decât țărănești, clătite ”au decât” cu gem. Îmi încerc norocul cu ce au și cer o ciorbă cu carne de porc, specialitatea casei ”La Sepp” cu cartofi țărănești și o pereche de clătite cu gem, dacă fructele lipsesc. În mod ciudat, chelnerul (altul decât cel care mâncase mai devreme) vine repejor cu apa minerală, cerută în prealabil, dar și cu o farfurie de murături și pâine, ca să nu ne plictisim. Și apoi se așterne liniște, întreruptă doar din când în când de telefonul unuia din mustăcioși. N-o să ghiciți niciodată cum suna. Un nechezat puternic de cal...
 Într-un final, vine și ciorba. Bună la gust, dar cu carnea foarte grasă. Mi-a amintit de ciorbele la cazan din armată.  Specialitatea ”La Sepp” nu este altceva decât piept de pui cu sos de brânză. Gustul brânzei se simțea însă prea puternic, față de celelalte ingrediente, dar per total, specialitatea a fost destul de reușită. Clătitele, așa cum se fac la țară. Cu ou adevărat, făină și lapte, foarte gustoase. Total: 35 de lei, extrem de rezonabil. Dacă m-aș întoarce? Nope.
Sepp Guardiola

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

5 comentarii

eu turnisor

Acum 12 ani

Stimate Domn, cu ce ocazie ati ajuns in satul nostru? Asta daca nu va supara! In primul rand stiti cum miroase o vaca? Daca nu, va recomand GRADINA ZOOLOGICA din satul Danes inainte de Sighisoara judetul Mures, poate fi o experienta noua pentru Dumneavoastra! Doar ca sa faceti diferenta. \"Domeniul Dracula\" se numeste hotelul si restaurantul unde se afla gradina pentru \"oraseni ca Dumneavoastra\" Doi: de ce sa testati tocmai Dumeneavoastra un restaurant? Ce anume va recomanda? Trei: de ce sa judeci oameni simpli din jurul tau sau si aici sunte-ti un expert, doar pentru ca telefonul nu suna cu o melodie hip gen \"Vara nu dorm\"? ....... Oricum va multumim. Cu stima , un locuitor al satului Turnisor....
Raspunde

Invidiosul

Acum 12 ani

Asa cum ne sta noua sibienilor (cei \'puri\', bineinteles) consideram ca la noi totul este perfect. Si,in mandria noastra proverbiala, dam cu balega de vaca ( ca doar este a noastra, a celor pursange sibieni) in unul din cele mai puse la punct hotel,restaurant si domeniu de distractie : Cel de la Danes. De ce ? Este altundeva! (Daca acolo au dat cu spray cu aroma de balega de vaca ?!)
Raspunde

Luca

Acum 12 ani

Multumim!!!
Raspunde

@2

Acum 12 ani

Nu am zis nimica rau de Domeniul Dracula, doar ca acolo se gaseste si o gradina zoologica unde autorul poate vedea si mirosi o vaca. Nu as compara cele doua restaurante, ca doar unul este foarte \"low cost\" si celelalt are preturi destul de mari, dar in mare parte corespunzatoare cu calitatea oferita.
Raspunde

SIBIAN

Acum 12 ani

Tarani astia din mnures care mai nou vrea s-a ne fie capitala cu broscoiul ala arogant si cu aere de ginditor primar de mures auziti ce ineptie poate vorbi ca taie gazu jud SIBIU daca nu pune capitala la mures bai tarane iati concitadini si dale de munca la tine in judet tu nu esti nici la unghia mica a lui JOHANNIS ati devenit toate jud limitrofe jud SIBIU NISTE COPY -PASTE SI PLAGIATORI
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus