După ce premierul Victor Ponta l-a reclamat la DNA pe fostul ministru al Economiei, prin intermediul Corpului de Control, Ion Ariton a venit cu o replică: ”Notele de ministru aprobate nu au nici o legătură cu controversatele contracte din energie”. ”Sistemul Energetic Național (SEN) a fost conceput și funcționează ca un sistem național unitar, în care producția de energie electică este asigurată aproape în totalitate de către companii energetice la care statul este proprietar. Pentru asigurarea consumului, este obligatoriu să funcționeze trei categorii de producători de stat, pe bază de surse hidro, nuclear și termo, la care s-au adăugat producători din surse regenerabile alternative. Buna funcționare și echilibrarea acestui sistem se realizează prin decizii administrative, care vizează doar activitatea companiilor de stat și nu distorsionează piața de energie. Notele de ministru aprobate în perioada mandatului meu se referă la relații între companiile de stat, nu au nici o legătură cu controversatele contracte din energie și nu generează statului nici un fel de prejudiciu”, susține Ariton printr-un comunicat de presă.
Fostul ministru al Economiei susține că rezultatele mandatului său au fost apreciate de FMI, Banca Mondială, Fondul Proprietatea și Comisia Europeană. ”Cred că nici o autoritate a statului nu poate ignora evaluarea pozitivă a activității Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, în perioada mandatului meu, pe care au facut-o cele mai importante organisme internaționale, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, Comisia Europeană sau Fondul Proprietatea”, mai scrie Ariton în comunicat.
În raportul Corpului de control se arată că fostul ministru al Economiei a intervenit în mod direct pentru a obliga reprezentanți SC Hidroelectrica SA să achiziționeze energie electrică produsă de societăți precum Termoelectrica SA, Complex Energetic Craiova SA, Complex Energetic Turceni SA, Electrocentrale Deva SA sau Nuclearelectrica SA. Potrivit concluziilor prezentate, energia cumpărată de Hidroelectrica SA de la aceste societăți avea un preț mai mare decât cel cu care, la rându-i, Hidroelectrica vindea mai departe energia electrică. Merită remarcat faptul că toate societățile de la care Hidroelectrica a cumpărat diferite cantități de energie electrică aparțin Statului Român.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Fondul Proprietatea , Fondul Monetar Internaţional , Victor Ponta , Ion Ariton , Comisia Europeană , Electrocentrale Deva , Ministerului Economiei , Banca Mondială , Complex Energetic Craiova , Complex Energetic Turceni , Sistemul Energetic Național , Statului Român
Vizualizari: 421
Ultimele comentarii
Acum 8 minute
Sandokan
Acum 22 minute
Emil
Acum 23 minute
Pol-Pot
Acum 27 minute
Emil
Acum 27 minute
John Doe