Sâmbătă,
27.04.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Muzeul Brukenthal, obligat sa isi inchida mai multe sedii si sa opreasca gazul in institutie. Motivul: Ministerul Culturii i-a scazut finantarea

Bugetul alocat de Ministerul Culturii pentru luna martie 2013 Muzeului Brukenthal este de nouă ori mai mic decât a solicitat muzeul sibian, motiv pentru care, managerul Sabin Luca a anunţat că situaţia este una critică şi s-au luat măsuri drastice pentru reducerea cheltuielilor.

„Pentru finanţarea pe martie 2013 am primit suma de 21.000 lei pentru bunuri şi cheltuieli, în condiţiile în care noi am solicitat 204.000 lei. De ce am solicitat aşa? Păi pentru că banii alocaţi nu au ajuns nici pentru factura la curent care a venit de 30.000 lei. Apoi mai sunt alte cheltuieli ale muzeului, ca de exemplu gazul, care a venit 70.000, paza care costă 56.000 şi aşa mai departe. Deci concret, suma alocată este de nouă ori mai mică decât suma cheltuielilor pe luna martie”, a declarat Sabin Luca.

Muzeul Brukenthal şi un alt muzeu din România sunt singurele muzee din ţară care îşi cresc veniturile de la an la an. Cu toate acestea, Sabin Luca spune că „totuşi cei care nu o fac primesc subvenţii, nio nu”, aşa că în lipsă de mijloace financiare se vede nevoit să închidă mai multe sedii ale muzeului.

„În consecinţă noi suntem obligaţi, ca să nu fim nici corupţi şi să nu încălcăm nici echilibrele bugetare, să luam o serie de măsuri: în birourile muzeului va funcţiona câte un singur bec, de patru zile am oprit gazul ca să facem economie, se închide tot parterul Palatului Brukenthal, şase expoziţii temporare, Muzeul de Istoria Farmaciei şi Muzeul de Arme şi Trofee de Vânătoare, iar în toate celelalte sedii şeful de secţie are obligaţia să se plimbe prin sălile de expoziţie şi în cele în care nu sunt vizitatori trebuie să stingă lumina. Măsurile au început să fie luate de vineri, 29 martie, iar unii colegi au început deja să răcească şi vorba lor începem să ne simţim ca la privechi, e frig, e întuneric..”, a mai spus Sabin Luca.

Apel către comunitate

Potrivit managerului Muzeului Brukenthal, există o muţime de legi care spun că în muzeele publice cheltuielile de funcţionare se achită de la ministerul de stat. Cu toate acestea, mai spune managerul în muzeu de ani de zile se cumpără hârtie şi toner din sponsorizări, 90% din tehnica de calcul s-a realizat la fel, iar muzeul e ţinut din sponsorizări, "în timp ce statul ne ameninţă cu tăieri de buget". În consecinţă, conducerea muzeului face apel la comunitate, să ajute cu ce poate, prin cumpărarea de articole comercializate în sediile muzeului, pentru a putea fi achitate facturile. Apelul se îndreptă şi către furnizorii de energie electrică şi gaz.

„Facem apel la comunitatea sibiană, nu să ni se dea bani nemeritaţi, nu vrem să cerşim, dar dacă cineva doreşte să cumpere un cadou, să vină la noi, avem 500 de articole personalizate şi cumpărând de la noi ne ajută foarte mult. Doresc să lansez un apel către fornizorii de energie să ne înţeleagă situaţia şi să ne sprijine în acest demers, o să le plătim, dar mai spre vara, când încep să vină banii din vizite. Noi vrem să continuăm să fim locomotiva muzeologiei româneşti, cum am fost în ultimii ani. Sunt cheltuieli care nu se văd, ca întreţinerea unei grădini în muzeu. Fără lucrurile acestea o să ajungem să arătăm ca un muzeu ordinar, ori noi nu suntem un muzeu ordinar”, a mai adăugat Sabin Luca.

Soluţii

Muzeul Brukenthal, prin reprezentanţii săi, trimite de patru ani memorii spre Ministerul Culturii, cerând să nu mai fie ordonator terţiar, ci să fie numit ordonator secundar de credit, adică să primească buget şi să îl administreze, răspunzând pentru ceea ce face cu banii, „aşa cum este Muzeul Astra, care tocmai de aceea nu se confruntă cu probleme ca acestea”.

„Sunt două lucruri care dacă s-ar respecta noi am putea să ne revenim: să devenim ordonatori secundari de credit şi să se respecte monitorizarea în sine acolo unde suntem monitorizaţi”, a mai adăugat managerul muzeului sibian.

Muzeul adăposteşte obiecte în valoare de miliarde de euro, iar venitul estimativ pentru 2012 al muzeului a fost de 1.670.000, în timp ce venitul realizat de muzeul a fost 1.900.000, bani care s-au dus la minister, iar muzeul a început anul pe zero.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

26 comentarii

Alex

Acum 11 ani

Nu le este rusine la ministerul de cultura sa ne faca asa ceva.Nu le este rusine! Trebuie sa se schimbe ceva.
Raspunde

x

Acum 11 ani

Sa le fie rusine, e adevarat... Poate primul sponsor al muzeului ar putea fi Consistoriul Bisericii Evanghelice care sa nu mai perceapa chirie pentru spatiile care si le-au preluat (asa cum au facut-o)...
Raspunde

breaking news

Acum 11 ani

vine sasul flatulos si va umple de gaze.
Raspunde

xx

Acum 11 ani

s-au schimbat guvernele, care este diferenta? Cu ce sunt mai buni astia decat predecesorii? Cu nimic.
Raspunde

unu\'

Acum 11 ani

Ma tem ca nu sunteti la curent cu toate stirile:La ora 12.00, Consistoriul a anuntat ca va suporta integral toate cheltuielile materiale si de personal ale Muzeului Bruckenthal!
Raspunde

obiectiv

Acum 11 ani

Proprietarul muzeului Brukenthal este Consitoriul Bisericiii Evanghelice, fapt care nu apare in articol. De ce nu se spune cat percepe chirie biserica evanghelica pentru functionarea muzeului in imobilele care-i apartin?
Raspunde

unu\'

Acum 11 ani

Va rog nu va inflamati:Dupa comunicatul Consistoriului,alta bomba,de data asta de la BMW AG: \'\'O solutie gandita de un inginer german in Romania rezolva problema autonomiei masinilor electrice si promite dezvoltarea rapida a industriei. BMW anunta investitii importante in Romania, in cele doua companii care au dezvoltat noua tehnologie: Caracal Electrics si Plescoi Micro Conductors, se arata intr-un comunicat de presa al BMW Group Romania, trimis presei de 1 aprilie.\'\'
Raspunde

#

Acum 11 ani

Ce solutie tehnica foloseste muzeul pentru incalzire? Poate e nevoie de o optimizare a acestor cheltuieli prin adoptarea unei alte solutii tehnice.
Raspunde

strand

Acum 11 ani

..tipic romanesc.avem si noi niste repere culturale cunoscute in lume printre care si Brukenthal si pe alea le facem prafei vor ca totul sa se invarte in capitala..Bucuresti dupa parerea mea nu e capitala.e o adunatura de hoti,moldoveni si tigani
Raspunde

vizitator

Acum 11 ani

cred ca lenea este mai periculosa . toata pleada de salariati se mica in ritm de melc . da explicati in dorul leni .cred ca sint multi care stau in spate . ar trebui vizitatori indrumati si pe categori de virsta si pregatire , aptitudini ,curiozitati . incalzirea este putin pe linga altele care nu se vad . curtea este goala ,dece nu sa adus locomotive ,alte utilaje , exponate mai mici decit sa se arunce la fier vechi . restu succes.
Raspunde

#

Acum 11 ani

@11 Stai sa vezi ce este in Primaria Sibiu unde \"lucreaza\" o mie de angajati...
Raspunde

pr 12

Acum 11 ani

asta vara am vazut un mertan de s clasa 100.000 si ceva euroi in trepte la primarie , a stat toata ziua . al cui este ?
Raspunde

moş Teacă

Acum 11 ani

Gebe niemals auf!
Raspunde

intrebare

Acum 11 ani

De ce nu conduce un sibian adevarat.Am mari suspiciuni in legatura cu conducerea muzeului
Raspunde

raspuns

Acum 11 ani

Se lucreaza la varianta conducerii muzeului de catre un sibian getbeget, o varianta asemanatoare cu cea propusa.
Raspunde

intrebare

Acum 11 ani

getbegetii si adevaratii sunt rude ?
Raspunde

@17

Acum 11 ani

Lasa ma bascalia ca astea nu-s teme de gluma.
Raspunde

ReMi

Acum 11 ani

Cum sa creasca turismul daca inchizi primul muzeu din tara si al 3 lea din lume ? Vin alegerile pt.parlamentul europen si vor PLATI ! Aceasta nu e alceva decat PROSTIE !!!
Raspunde

hi, hi

Acum 11 ani

Asta-i cea mai tare postare: \"getbegetii si adevaratii sunt rude ? \" Am ras de m-am cracanat!!! Fain, asa trebuie, pe prostii fuduli sa-i tratezi cu umor.
Raspunde

vizitator

Acum 11 ani

sunt de vina germani [FDGR] asai daca nu ati votat usl nu se vede ca interioru judetului este o cirtita bine ca au valaore muzeele cu doua ulcele sparte si o naframa de la bunica mai sunteti penibili avem si noi un muzeu comparabil cu celebrele pinoteci din lume si il sabotam frustare mare la bucale
Raspunde

@20

Acum 11 ani

In fond ai dreptate...insa ..asa-i...frustrare mare la bucale...pentru o pinacoteca!!!!!!!
Raspunde

callas

Acum 11 ani

\"valori de MILIARDE\" de euro??? Sa ne amintim ca un miliard inseamna 1000 de milioane....deci teoretic ar trebui sa fie cel putin 1000 de exponate cu valoare de un milion de euro, ...o fi nevoia de bani mare, dar nici chiar asa.
Raspunde

obiectiv

Acum 11 ani

De ce nu face nimic biserica evanghelica, deoarece ea este proprietara imobilelor sau sasii, in speta FDGR, stiu doar sa revendice si sa incaseze ulterior chiria? Sa nu uitam ca muzeul a fost renovat pe banii staului, dupa ce a fost intretinut ani de zile pe banii romanilor si predat dupa aceea \"la cheie\" bisericii evanghelice!
Raspunde

Achtung !

Acum 11 ani

Omul fara credinta este ca pestele fara bicicleta.
Raspunde

unu\'

Acum 11 ani

Astept ca macar un consilier local sa propuna o HCL prin care,din bugetul Municipiului Sibiu sa se aloce fonduri,sub control strict,sau ca Muzeul Bruckenthal sa revina in patrimoniul Municipiului(asta ar fi mai degraba o initiativa legislativa a iubitilor nostrii parlamentari).Totusi,atita timp cind la \'\'initiator\'\'pentru toate hotaririle CL,apare doar Primarul Municipiului Sibiu,probabil astept degeaba.Cred ca se va opri Terra din rotatie cind o sa citesc in Tribuna,la partea cu proiectele de HCL,la initiator,un cosilier local!Despre parlamentari,ce sa mai zic:daca accesati site-ul Parlamentului si le \'\'lecturati\'\' activitatea,va vine sa va dati cu capul de arteziana de pe Balcescu!
Raspunde

brrrrrrrrr

Acum 11 ani

si sibiul nu are bani pt muzeu?pt talharia de fotbal a platit 500000 euro....bv si la mai mare in miticastan...si berbecali presedinte va mai trebe
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus