Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Economia Sibiului, tinuta de autostrada

 

A fost sau nu depășită criza economică? Dacă e să căutăm în buzunarele noastre, cu siguranță, nu. Potrivit statisticilor la nivel național, Sibiul este printre județele cu cele mai mari venituri. Dar ce ne ține, cu adevărat, în top?

La finalul anului trecut, în Sibiu erau înregistrate 16.660 de firme active, cu 400 mai puține decât cu un an în urmă și cu – atenție! – 7.000 mai puține decât în anul 2008, considerat anul de debut al crizei financiare. “Foarte multe s-au dus spre PFA-uri, pentru că impozitul este mai lesne. Este normal ca fiecare să se gândească să facă ce e mai bine pentru afacerea lui. Eu zic că stăm rezonabil. Oricum, firmele mici dau puțini bani la buget. Aproape 95% din bugetul total al Sibiului este dat de 2.500 de firme, deci de 15% din toate firmele active”, explică directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice din Sibiu, Grigore Popescu.

Datorii mai mici

Peste 112 milioane de lei erau datoriile restante la bugetul de stat, pe județul Sibiu, la finalul lui 2012, o sumă cu 43 de milioane mai mică decât cea înregistrată în anul 2008. Însă acesta nu poate fi considerat neapărat un semn de revigorare economică. “Agenții economici s-au mai disciplinat, ca regulă generală”, crede Grigore Popescu.

Afirmația este susținută și de cifrele privind executările silite. Dacă, în debutul crizei economice, DGFP Sibiu avea comunicate peste 280.000 de somații, numărul acestora s-a redus la puțin peste 66.000, anul trecut.

Criză sau nu?

În primul trimestru din 2013, încasările la buget, pe Sibiu, au depășit inflația. Numeric, încasările au fost de 7%, în timp ce inflația comunicată la nivel național a fost de 5,60%. Semn bun, ar spune economiștii. Directorul DGFP este mai rezervat. “Să spunem că cifrele sunt rezonabile. Dar, în acest moment, economia Sibiului se bazează foarte mult pe construcția autostrăzii. Este important că firmele care au câștigat licitațiile nu au adus muncitori din Italia sau Austria, au subcontractat tot către firme din Sibiu. Și mașinile de transport pe care le vedeți că merg către șantier, au numere de Sibiu. Banii din impozite vin la Sibiu. Ăsta e un lucru bun”, spune Grigore Popescu.

Partea proastă? Nicio investiție nouă nu se arată pe orizontul sibian, lucru recunoscut și de primarul Klaus Johannis. “Avem puțini investitori noi, este adevărat. Însă cei care sunt, își extind afacerile. Luați exemplul celor de la Marquard, care își dublează capacitatea din Zona Industrială Vest”, a punctat primarul Sibiului.

În schimb, directorul de la Finanțe atrage atenția că este greșit să ne bazăm doar pe investițiile deja existente. “Lucrările de la autostradă vor fi și ele finalizate, la un moment dat. Anul viitor, dacă nu vom avea investiții noi, s-ar putea să nu fie foarte bine”, avertizează Grigore Popescu.

Băieții buni

În luna martie 2013, cele mai mari sume încasate pe Sibiu au venit de la unul dintre constructorii autostrăzii, o firmă din Mediaș, din industria gazului și o sucursală a unui grup elvețian, cu sediul în Zona Industrială Vest. Fiecare a virat, într-o singură lună, peste un milion de lei, la buget.

Impregilo Group a înființat în Sibiu, în 2011, o societate economică subordonată firmei-mamă din Italia. Cel mai probabil, firma va ființa numai pe perioada construcției autostrăzii Sibiu-Orăștie.  Firma a angajat aproape 500 de oameni, pe șantierul de la Sibiu.

Sutech este un importator de echipamente pentru extracții petrol și gaze, cu sediul în Mediaș. Deși are doar 8 angajați, firma, înființată în anul 1994, este poziționată pe primul loc în clasamentul  productivității, potrivit Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

Al treilea mare contributor este grupul elvețian Phoenix Mecano, care produce componente pentru industria de mașini și pentru echipamente electronice. Firma, înregistrată la Sibiu în anul 2000, are peste 300 de angajați, în Zona Industrială Vest.

Băieții răi

Cei mai mari datornici la buget, potrivit clasamentului DGFP pe luna martie, sunt toți cu capital românesc. Peste 1,7 milioane de lei datorează la stat Rasital SRL, o firmă din Sibiu înfiinţată în anul 1996 şi care are aproape 300 de angajaţi. Firma, care fabrică materiale pentru industria de încălţăminte, a acumulat datorii imense, deşi, potrivit portalului firme.info, are o cifră de afaceri de 33 de milioane de lei şi un profit de 444.000 de lei.

Asitema SRL, din Cisnădie, are de dat la stat peste 1,6 milioane de lei. Firma, care fabrică articole de îmbrăcăminte şi accesorii, a acumulat această sumă în doar 2 ani, pentru că a fost înregistrată la Finanţe abia în anul 2011.

Top 3 datornici este închis de o firmă de comerţ al deşeurilor şi resturilor menajere din Rampa Ştefan cel Mare. Plast Metal a fost înfiinţată în anul 2007 şi avea doar 3 angajaţi. Începând cu anul 2011, a raportat cifră de afaceri şi profit zero.

Atât firmele din topul datornicilor, cât şi cele mai bune platnice la buget sunt societăţi cu răspundere limitată (SRL).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus