Subiectul regionalizării încă mai agită spiritele în țară, iar universitarii clujeni nu puteau sta de-o parte. Prof. univ. dr. Pompei Cocean, directorul Centrului de Geografie Regională al Universităţii „Babeş-Bolyai” a venit cu o nouă variantă privind regionalizarea, în care județul Sibiu este prins într-o regiune cu o parte din județul Hunedoara și cu județele Covasna, Alba și Brașov. Denumirea regiunii ar urma să poarte numele Transilvania Sud. ”Transilvania de Sud se suprapune spaţial judeţelor Covasna, Braşov, Sibiu, Alba şi Hunedoara. Capitala sa este mai dificil de fixat, Braşovul, Alba Iulia şi Sibiul concurînd fiecare cu propriile atuuri. Noi optăm pentru Sibiu din motive de centralitate optimă şi conectivitate sporită”, susține Pompei Cocean.
Profesorul clujean propune o formulă de regionalizare cu 10 entități care ar ține cont inclusiv de zestrea istorică. ”Cele zece regiuni propuse se conturează, la un nivel superior de integrare, ca sisteme funcţionale ce gravitează spre poli de creştere cu o zestre istorică şi culturală atestată, respectiv cu poziţii de centralitate sau conectivitate favorabile. Desigur, alegerea centrelor de putere regională va suscita numeroase discuţii şi controverse, deşi, în majoritatea cazurilor, ele se detaşează. Considerăm însă că o problemă de interes naţional major, cum este regionalizarea, nu trebuie subordonată orgoliilor locale. Sunt prefigurate, de asemenea, axe de dezvoltare care, asemenea unor coloane vertebrale, vor susţine organismul spaţial: Dobrogea se focalizează pe Litoral, Moldova se centrează pe axa mediană a Siretului, Transilvania de Nord pe axele Someşului şi Mureşului etc. În sfîrşit, regiunile propuse se suprapun, în proporţie covârşitoare, provinciilor istorico-geografice ale României (aspect relevant în regionalizarea Franţei, Italiei sau Germaniei), fapt reflectat şi în topicele alese, cu un spaţiu mental de tip provincial consolidat secole la rînd, ce va deveni un veritabil şi autentic brand al fiecăreia”, susține Pompei Cocean.
Legat de studiul său, profesorul universitar susține că a avut în vedere ”jaloanele ştiinţifice” care ”să ţină seama de majoritatea absolută a criteriilor enunţate (gravitaţia spre poli şi axe de dezvoltare, bază de susţinere asigurată, fluenţa internă a vectorilor responsabili de dinamica dezvoltării, spaţiu mental cu trăsături de specificitate)”, scrie profesorul în referat.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe
Instagram /
Facebook /
YouTube
Politic
Telefon:
0745 590 991
alin[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Radu Magda-Vilcea
Acum 6 ore
Ilarie
Acum 6 ore
Un sibian
Acum 6 ore
Luminița Vaida
Acum 6 ore
Ioan