Miercuri,
29.11.2023
Cer Senin
Acum
4°C

Sistemele de calcul ale viitorului, in cercetare la ULBS

 

După ce la Sibiu au venit, în cadrul unui workshop organizat de Universitatea ”Lucian Blaga” nume importante în cercetarea europeană a „științei calculatoarelor”, urmarea aproape sigură este dezvoltarea unor proiecte de cercetare în domeniu, finanțate din fonduri europene.

Nume importante ale rețelei de excelență desemnată de Comisia Europeană să elaboreze strategia de cercetare pe următorii zece ani în domeniul științei calculatoarelor au venit la Sibiu, pentru a susține ”prezentări ştiinţifice consistente” ale cercetărilor pe care le conduc. Evenimentul a fost organizat de Universitatea ”Lucian Blaga” la începutul acestei luni, specialiștii invitați făcând parte din conducerea European Network of Excellence on High Performance and Embedded Architecture and Compilation (HiPEAC).

”Rețeaua de excelență HiPEAC este liderul cercetării europene în știința calculatoarelor fiind însărcinată de către Comisia Europeană să elaboreze strategia cercetării în acest domeniu pe următorii 10 ani. Scopul principal al acestei manifestări constă în prezentarea rețelei de excelență HiPEAC în mediul academic românesc, urmată de susținerea unor comunicări științifice focalizate pe cercetări de vârf referitoare la sistemele de calcul ale viitorilor ani”, se arată într-un comunicat emis de organizatorii workshopului științific, ce poartă și sigla Academiei de Științe Tehnice din România.

Unul din scopurile acestui workshop a fost și inițierea unor proiecte de cercetare comună HiPEAC – ULBS ”în domeniul arhitecturilor de calcul de mare performanță”.

Viitorul se vede ”multicore”

Profesorul Lucian Vințan, cel care a inițiat și organizat workshop-ul de la Sibiu, spune că principala urmare a acestui eveniment ar fi demararea unor programe de cercetare comune între ULBS şi reprezentanţi ai HiPEAC, finanțate de Comisia Europeană.

”Cred că sunt șanse semnificative pentru demararea unor astfel de programe. Mă gândesc la cele referitoare la sistemele de calcul ale viitorilor ani, cu mai multe procesoare care lucrează in paralel la accelerarea aceluiași task (sarcină – n.r.). Evident, poate fi vorba inclusiv de aplicații dedicate, precum cele – spre exemplu – pentru industria auto”, a declarat profesorul Lucian Vințan. El are încredere în implementarea unor astfel de proiecte, având în vedere politica adoptată de Comisia Europeană, de a demara astfel de programe de cercetare și în Europa de Est, dar şi "ţinând cont de valoarea ştiintifică atestată internaţional a specialiştilor în ştiinţa calculatoarelor din cadrul ULBS". În cadrul acestor programe ar urma să fie cooptați atât studenți doctoranzi, cât și masteranzi, alături de cadre didactice universitare cu realizări  notabile în activitatea de cercetare ştiintifică în domeniul arhitecturii sistemelor avansate de calcul.

Nume importante

Workshopul a fost deschis prin cuvinte de bun-venit adresate participanţilor de către profesorii Lucian Vinţan, Livia Ilie – prorector al ULBS şi reprezentant al rectorului Ioan Bondrea, Liviu Roşca – decan al Facultăţii de Inginerie, Daniel Volovici – director al Departamentului de calculatoare şi inginerie electrică. În cadrul workshop-ului au avut prezentări pe teme specifice domeniului trei profesori universitari din cadrul HiPEAC: Koen de Bosschere (foto) (Belgia), coordonatorul rețelei, Rainer Leupers (Germania) si Kostas Magoutis (Grecia), membri ai Comitetului director. Din România, au participat cu expuneri științifice profesorii universitari Nicolae Țăpuș (UP București), Sergiu Nedevschi (UT Cluj-Napoca), Lucian Vințan (ULB Sibiu), Alexandru Amaricăi și Marius Marcu (UP Timișoara), specialiști recunoscuți pe plan național și internațional în știința si ingineria calculatoarelor, primii trei fiind și membri ai Academiei de Științe Tehnice. De asemenea au participat reprezentanți ai centrului de cercetări al Companiei Continental Automotive din Sibiu (care au prezentat domeniul lor de preocupări), ai unor companii de IT precum și specialiști din cadrul Departamentului de Calculatoare și Inginerie Electrică din cadrul ULBS. Workshopul a fost apreciat de participanţi, printre care numeroase cadre didactice şi studenti, ca fiind de un excelent nivel profesional.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus