Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
5°C

CJ aproba ajutoarele de stat pentru deschiderea de noi rute pe Aeroportul sibian

Comisia Europeană și-a dat, informal, acordul de principiu referitor schema ajutoarelor de stat care să fie acordate companiilor aeriene care deschid noi rute de la Sibiu. Pentru a grăbi procedurile, cu acordul Consiliului Concurenței, Consiliul Județean Sibiu va dezbate joi aprobarea acordării ajutoarelor de stat, printr-o schemă ce are un buget estimat de 2,8 milioane de euro. Practic, acești bani, defalcați pe o perioadă de cinci ani, vor fi acordați în urma unei licitații publice companiilor low-cost care vor veni să opereze de la Sibiu. Banii vor putea fi folosiți de aceste companii doar pentru cheltuielile de instalare și de marketing și nu pot depăși 40% din bugetul total alocat de companii acestui gen de investiții. Potrivit schemei de ajutoare de stat propuse, numărul maxim de companii ce ar urma să primească finanțare este de zece.

”Cerințele legislației comunitare impun ca ruta nou înființată să fie profitabilă și, din acest motiv, ajutorul la înființare trebuie să fie degresiv și să aibă o durată limitată, durata maximă fiind de cinci ani”, se arată în raportul de însoțește proiectul de hotărâre pentru aprobarea schemei de ajutoare.
Potrivit acestui document, bugetul estimat al, pentru fiecare an, pentru perioada 2013 – 2017 este următorul:
- 2,7 milioane de lei  (aprox. 627.000 euro) pentru anul 2013;
- 2,6 milioane de lei (aprox. 611.000 euro) pentru anul 2014;
- 2,5 milioane de lei (aprox. 595.000 euro) pentru anul 2015;
- 2,4 milioane de lei (aprox. 559.000 euro) pentru anul 2016;
- 2,1 milioane de lei (aprox. 486.000 euro) pentru anul 2017.

În așteptarea avizului scris

Adoptarea hotărârii amintite are rolul de a grăbi procedurile de a deschide noi rute de tip low-cost de pe Aeroportul din Sibiu. Cu toate acestea, plățile efective nu vor putea fi făcute până când Comisia Europeană nu avizează și în scris schema de ajutoare financiare. Înaintea avizului CE, Aeroportul sibian a solicitat și avizul Consiliului Concurenței din România, care a fost emis în data de 14 martie 2013. ”Operativitatea emiterii avizului de către Consiliul Concurenței a creat facilitatea continuării procedurii pentru emiterea deciziei CE, toate actele necesare analizei fiind trimise în format electronic prin intermediul aplicației SANI, la Comisia Europeană, în data de 20 martie 2013. Procedura de notificare a fost precedată de consultarea informală a Comisiei Europene, urmare căreia, forul comunitar a considerat că documentația îndeplinește în principiu condițiile relevante cuprinse în reglementările comunitare în domeniu”, se mai arată în raportul de specialitate al CJ Sibiu.

Licitațiile pot fi demarate

Adoptarea hotărârii CJ Sibiu pentru acordarea ajutoarelor de stat va putea permite organizarea procedurii de selecție prin cerere de oferte pentru deschiderea de noi rute și/sau frecvențe aeriene de operare, este motivul pentru care proiectul va fi supus joi aprobării. Totodată, în urma acestei proceduri vor fi încheiate și contractele cu R.A. Aeroportul Sibiu. ”Ținând cont de recomandarea Consiliului Concurenței, acordarea efectivă a ajutorului de stat la înființare pentru deschiderea unei noi rute sau frecvențe de operare va fi acordat companiei aeriene numai după emiterea deciziei Comisiei Europene de aprobare a schemei de ajutor de stat, sub condiție și termen suspensiv”.

Banii înapoi

Companiile aeriene care nu își vor respecta condițiile contractuale, vor trebui să returneze, cu dobândă, banii încasați prin schema ajutoarelor de stat. ”Ajutorul de stat la înființare de noi rute aeriene cu plecare de pe Aeroportul Internațional Sibiu poate fi acordat operatorilor aerieni pe întreaga perioadă de valabilitate a schemei, perioada maximă de acordare fiind de cinci ani, cu posibilitatea efectuării de plăți până la sfârșitul anului 2022. (...) În cazul în care compania aeriană decide să închidă ruta pentru care primește sprijin financiar înainte de finalizare perioadei convenite de acordare, fără ca gradul de rentabilitate al rutei să fi fost atins, atunci toate ajutoare primite până la momentul închiderii rutei vor fi rambursate către Consiliul Județean Sibiu, indexate cu rata de referință a UE”, mai arată reprezentanții Serviciului de Investiții și Patrimoniu, din cadrul Consiliului Județean Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Bogdan

Acum 9 ani

Schema aceasta cu ajutoarele nu o sa mearga. De ce nu vor sa vada esecul de la Cluj si de la Craiova???
Raspunde

#

Acum 9 ani

Unde a disparut articolul despre cei 3 % care-si iau permisul auto (in Sibiu) din prima?
Raspunde

horica

Acum 9 ani

cum esec la aeroportu cluj aia si planoarele si le trec curse regulate de linie multa fudulie si frustare +sabotaj in perioada guvernului boc secondat de cel mai sinistru de transporturi pe care la avut tara dupa 90 il intrece chiar si pe basescu oltean frustat si plin de ifose de mare ministru
Raspunde

#3

Acum 9 ani

Bai #3, daca tot te apuci sa faci comentarii, fa bine si reciteste-ti textul inainte de a-l trimite. Vezi daca se intelege ceva, daca trebuiesc puse semne de punctuatie, etc... E doar o chestie de bun simt.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus