Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Cum ajunge criza din Grecia, la oierii din Marginime

Buzunarele goale ale grecilor traversează mări şi ţări, până în punga oierilor din Mărginimea Sibiului. Pentru că piața elenă era principala lor destinație externă, înainte de Sărbătorile Pascale, proprietarii de oi din Sibiu spun că vor avea probleme mari anul acesta. Ca să-și acopere pierderile, oierii ar trebui să crească prețul cu mai mult de 25 de procente, ceea ce nu vor face, ca să nu fie nevoiţi să arunce carnea de pe tarabe.

Pentru că Paștile sunt, anul acesta, destul de târziu, mieii au avut timp berechet să treacă de 20-25 de kilograme. Un miel în viu costă în jur de 200-250 de lei.

Chiar dacă preţurile sunt comparative cu cele din anii trecuţi, vânzarea este slabă. Grecii erau principalii clienți ai ciobanilor din Mărginimea Sibiului, însă, anul acesta, cererea de pe piața elenă este aproape inexistentă. "De Paști, grecii o să mănânce anul acesta varză cu curechi, pentru că n-o să-și permită să cumpere carnea de miel. Deci cererea este foarte scăzută, la ora aceasta, și pe piața europeană", spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine şi Ovine, Marcel Andrei.

Oierii se plâng că nici în Turcia nu mai pot exporta, pentru că există un blocaj în comunicarea dintre ministerele de agricultură ale celor două țări. "Crescătorii de oi din România au pierdut foarte mulți bani, câteva sute de mii de euro, din cauza blocării, de către piața turcă, inclusiv a tranzitului prin Turcia. În 30, luna aceasta, ministrul Agriculturii, domnul Daniel Constantin, se va deplasa în Turcia, tocmai pentru a avea discuţii pe tema aceasta", mai spune Marcel Andrei.

Ca să-și acopere pierderile, crescătorii de oi ar trebui să urce prețul unui kilogram de carne de miel la peste 30 de lei. Preț pe care, în România, aproape nimeni nu și l-ar permite. La Sibiu, kilogramul de carne de miel se vinde acum în piețe cu 25 de lei, iar cumpărătorii spun că și acesta este prea mare.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Hm

Acum 10 ani

Varza cu curechi? vai vai
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus