Am văzut pe site că Brașovului i se spune ironic ”Iașov”. Asta datorită apropierii județului vecin de zona Moldovei. Dar nu asta-i problema, ci de la avalanșa de muncitori moldoveni care au venit în Brașov, în perioada comunistă. Într-adevăr, Brașovul a fost o țintă pentru mulți români din Moldova, însă această modă pare să continue și acum. Brașovul este și acum capitala din Ardeal a moldovenilor. S-au făcut acum niște calcule privind configurația fluxurilor de migrație dintre județe. Bacăul este și acum ”materie primă” pentru județul Brașov. Însă vedem că același lucru se întâmplă și la noi. Vâlcenii preferă Sibiul pentru a se forma profesional și pentru a-și începe cariera profesională. Nu știu dacă e însă cazul să-i spunem Sibiului - Oltenstadt.
Studiile privind fluxurile de migrație sunt necesare acum pentru a vedea exact cum circulă românii între județe. Este practic un fel de regionalizare populară, în care s-a stabilit deja o capitală, se știu deja gradele ierarhice. Și asta nu de-acum de când este Liviu Dragnea vicepremier, ci de mulți ani înainte. O regionalizare impusă de necesități. O regionalizare impusă de așteptări, de școli, facultăți și locuri de muncă.
Aceleași studii au relevat faptul că între județele Sibiu și Vâlcea există o afinitate populară. Există un schimb de forță de muncă și ”creiere”. Este interesant însă faptul că Brașovul este mai apropiat de Regiunea Sud Muntenia, și asta probabil datorită stațiunilor de pe Valea Prahovei, zonă care practic unește într-o singură regiune mai multe județe. Asta, lăsând de-o parte inflația de moldoveni de care beneficiază Brașovul.
Deși funcționează cel puțin în acte de mult timp, Regiunea de Dezvoltare Centru nu a creat și o regiune practică pentru cetățeni. E drept, nu a fost aceasta intenția, însă asta arată că poate s-a croit strâmb. A fost și este o adunătură de județe care nu au foarte multe proiecte împreună.
Tot din comentariile de pe site, se mai poate trage o concluzie: sibienilor ”le pute” orice altă vecinitate în afara Mărginimii. Brașovenii sunt moldoveni, cei din Alba sunt încuiați, covăsenenii și harghitenii sunt de altă etnie, iar Târgu Mureș este prea provincial pentru gusturile locale. Aceste concluzii pripite sunt născute dintr-un ego mult prea mare. Ar mai trebui să stăm să cântărim exact noi cine suntem.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 2570
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Cosmin
Acum 3 ore
Pastor marginas
Acum 3 ore
Pastor marginas
Acum 3 ore
BumBum
Acum 4 ore
Mioara